Zdieľali čierny šibeničný humor. Zelenskyj a Johnson mali od začiatku vojny mimoriadne puto

Po útoku Ruska na Ukrajinu sa vtedajší britský premiér Boris Johnson stal pevným spojencom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a bol lídrom výziev, aby západné štáty podporili Kyjiv. Povedal to v Globálnom podcaste spravodajského portálu Politico riaditeľ odboru komunikácie bývalého britského premiéra Guto Harri. Podľa jeho slov Johnson a Zelenskyj mali „mimoriadne puto" a zdieľali „čierny šibeničný humor".

18.05.2023 16:30
johnson, zelenskyj Foto:
Britský premiér Boris Johnson v piatok 17. júna 2022 neohlásene pricestoval do Kyjeva a stretol sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Archívna snímka.
debata (25)
Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo?
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

V noci, počas ktorej sa začala ruská invázia, Harrimu o štvrtej ráno zavolal vojenský predstaviteľ britského úradu vlády a informoval ho, že ruská armáda prekročila hranice. Harri mu povedal, aby zobudil Johnsona, ktorý už „o päť minút" telefonoval so Zelenským. „Zelenskyj bol napätý. Bol plný obáv, ale vzhľadom na to, čo sa dialo, veľmi pokojný. Bolo to trýznivé, bolo to strašné," povedal Harri. „Som v poriadku, mám dobrých ľudí, ale nikdy neviete, kedy sa po vašom meste rozlezú ruské špeciálne sily," povedal podľa Harriho Zelenskyj Johnsonovi. „Len dúfam, že to nie je naposledy, čo sa rozprávame," dodal ukrajinský prezident.

Hod granátom. Boris Johnson cvičil s ukrajinskými vojakmi
Video
Zdroj: Downing Street 10

V jednom z posledných rozhovorov počas obdobia, v ktorom bol Johnson premiérom, mu Zelenskyj povedal, že je „osobne sklamaný" z jeho rezignácie. Podľa Harriho sa Zelenskyj vyjadril: „Sme veľmi smutní, že si rezignoval. Sme všetci sklamaní, Boris. Ja osobne som sklamaný. Všetci na Ukrajine ťa majú radi. Je to pravda."

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj