448. deň: Ukrajina tvrdí, že pri Bachmute dosiahla územné zisky. Rusi však nasadili tisíce nových vojakov

Ukrajinským vojakom sa podľa tvrdení Kyjeva podarilo pri protiútokoch okolo Bachmutu dosiahnuť územné zisky. Zároveň však Rusi do mesta poslali tisíce nových vojakov. Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin podľa agentúry Reuters priznal, že sa jeho silám toto mesto zrejme v najbližších dňoch dobyť nepodarí. Terčom nového balíka protiruských sankcií zo strany USA je aj spoločnosť Versvet so sídlom v Česku.

19.05.2023 06:00 , aktualizované: 23:28
vojna na Ukrajine, Bachmut Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (345)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 448. deň
  • Ukrajina ďalšiu noc čelila ruským vzdušným útokom
  • Ukrajina zničila 19 z 28 rakiet a dronov vyslaných na jej územie
  • Zelenskyj je v Saudskej Arábii, kde sa za účasti Asada koná arabský summit
  • Ukrajinský prezident sa osobne zúčastní aj na summite G7 v Hirošime
  • Ruské útoky za uplynulý deň zabili troch civilistov
  • Viaceré krajiny už pred začiatkom rokovaní oznámili nové sankcie voči Rusku

VIDEO: Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine.

Video
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 447. deň: V Bachmute sa bojuje o každý meter. Prigožin o ruských jednotkách: Stiahli sa a nechali nás bez krytia

23:27 Zdevastovaná Ukrajina a mnoho zničených ľudských životov. To je výsledok ruskej agresie.

8 ukrajina stop vojne Čítajte viac Ruské besnenie na Ukrajine. Hodnota obnovy je nevyčísliteľná

22:47 Kancelária ukrajinského prezidenta potvrdila, že sa Volodymyr Zelenskyj zúčastní samitu skupiny vyspelých krajín G7 v Hirošime. „V nadchádzajúcich dňoch“ sa stretne aj so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom, napísala agentúra Unian s odkazom na šéfa Zelenského kancelárie Andrija Jermaka.

O Zelenského prvej ceste do Ázie od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajine už v noci na dnešok písali niektoré zahraničné tlačové agentúry. Ukrajinský prezident sa pôvodne mal pripojiť k debate predstaviteľov G7 cez video.

S Bidenom bude Zelenskyj diskutovať nielen o vzniku medzinárodnej koalície pre dodávky stíhačiek F-16, ale aj o „mnohých ďalších témach“, povedal bez ďalších detailov Jermak.

Zelenskyj, ktorý v uplynulých dňoch navštívil spojencov v európskych krajinách, dnes pricestoval do saudskoarabského mesta Džidda, kde sa zúčastnil zasadnutia Ligy arabských štátov (LAS). Očakáva sa, že z blízkovýchodnej krajiny odcestuje priamo do Hirošimy. Zatiaľ čo podľa agentúry Reuters Zelenského do Japonska dopraví francúzsky vládny špeciál, agentúra Bloomberg zase napísala, že ukrajinského prezidenta prepraví americké vojenské lietadlo.

22:22 V Poľsku objavili hlavicu ruskej rakety, ktorá v decembri 2022 dopadla na jeho územie a v apríli sa našla neďaleko mesta Bydhošť.

Zakitne / Doneck / Raketa / Čítajte viac „Ruská technológia“ v praxi. Raketa, ktorá dopadla v Poľsku, mala namiesto hlavice betón

22:08 Saudská Arábia oficiálne vyhlásila svoju neutralitu ohľadne rusko-ukrajinského konfliktu. Saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán Saúd podľa agentúry Reuters po vystúpení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v Džidde spresnil, že ide o „aktívnu neutralitu“, informuje agentúra Reuters.

Britský denník The Guardian upozorňuje, že pre Zelenského ide o priaznivé vyhlásenie, keďže vlani sa vzťahy medzi Ruskom a Saudskou Arábiou zdali byť najlepšie v histórii. Saudská Arábia na jeseň sprostredkovala výmenu približne 300 zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou vrátane niekoľkých cudzincov bojujúcich na strane Kyjeva a ukrajinských veliteľov z Mariupola.

putin, usmanov Čítajte viac Spojenci opäť udreli na donorov Putina. Sankcie dopadli aj na Maďarsko či Šojguov Patriot

Na summite LAŠ v saudskoarabskej Džidde vystúpil priamo aj Zelenskyj a niektorým arabským lídrom vyčítal, že ignorujú hrôzy ruskej invázie na Ukrajinu. Jeden z predstaviteľov LAŠ pre AFP uviedol, že Zelenského na summit pozvala Saudská Arábia, a nie liga samotná. Saudskoarabskí predstavitelia to bezprostredne nekomentovali.

21:42 Najmenej dva výbuchy sa v piatok večer ozvali v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ktoré okupujú ruské jednotky. S odvolaním sa na videá zverejnené na sociálnych sieťach a vyjadrenia miestnych obyvateľov na internete to uviedla americká televízia CNN.

K správam o výbuchoch sa nevyjadrila ani miestna Ruskom dosadená samospráva, ani ukrajinská strana. Príčina výbuchov podľa CNN zatiaľ nie je jasná.

V Mariupole zaznamenali výbuchy naposledy vo februári. Hovorkyňa ukrajinského armádneho Operačného veliteľstva Juh Nataľa Humeňuková vtedy vyhlásila: „O čom si myslia, že je príliš ďaleko na to, aby sa to dalo zasiahnuť, takým vždy nemusí byť. Smer Mariupol pre nás už nie je tak úplne nedosiahnuteľný.“

Obliehanie Mariupola ruskými jednotkami trvalo vlani od 24. februára do 20. mája, keď sa ukrajinské oddiely ukryté v železiarni Azovstaľ vzdali.

21:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil „historické“ rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý na summite G7 v Hirošime neoficiálne uviedol, že jeho krajina podporí dodanie stíhačiek F-16 Kyjevu i výcvik ukrajinských pilotov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Vítam historické rozhodnutie Spojených štátov podporiť medzinárodnú koalíciu (o dodaní) bojových lietadiel,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

Informáciu o tom, že Washington nebude brániť spojencom v zaslaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu, priniesol ako prvý denník The Washington Post. Výcvik by mal prebiehať v európskych krajinách. O tom, kto, kedy a koľko stíhačiek F-16 dodá Ukrajine, sa vraj rozhodne počas výcviku.

Rozhodnutie USA podporiť Ukrajinu stíhačkami F-16 v piatok privítal aj britský premiér Rishi Sunak a predseda holandskej vlády Mark Rutte.

„Vítam vyhlásenie, že USA schvália výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16. Británia bude spolupracovať s USA, Holandskom, Belgickom a Dánskom na tom, aby Ukrajina získala potrebnú bojovú spôsobilosť vo vzduchu,“ napísal na Twitteri Sunak.

„Spolu s mojimi britskými, dánskymi a belgickými kolegami vítame správy, že USA sú pripravené schváliť výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16,“ pripojil sa vyjadrením na Twitteri aj holandský premiér Rutte.

Pripravenosť podporiť výcvik ukrajinských pilotov zároveň vyjadrilo aj dánske ministerstvo obrany, ktoré vo vyhlásení uviedlo, že na tom „spolupracuje s blízkymi spojencami“.

20:58 Ukrajinským vojakom sa podľa tvrdení Kyjeva podarilo pri protiútokoch okolo mesta Bachmut dosiahnuť územné zisky, informuje agentúra DPA.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj pre ukrajinskú štátnu televíziu v piatok uviedol, že Rusi pokračujú v útokoch v samotnom meste, ukrajinské jednotky však na nich tlačia mimo mesta a postupujú.

„Situácia v Bachmute je ťažká, je však pod kontrolou,“ povedal Čerevatyj. „Dokážeme rozoznať zámery nepriateľa, predvídať ich, predchádzať im,“ dodal s tým, že ruskí vojaci postupne prichádzajú o iniciatívu.

Ruská armáda podľa vyjadrení námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maľarovej vyslala do Bachmutu niekoľkotisícové posily. „Nepriateľ nedokáže zvíťaziť kvalitou, tak to skúša cez kvantitu,“ napísala Maľarová na sociálnej sieti Facebook s tým, že straty na ruskej strane neúmerne prevyšujú tie ukrajinské.

20:39 Ukrajina je otvorená možnosti, že by súhlasila s tranzitom ruského čpavku cez svoje územie na export, ak sa nedávno predĺžená dohoda o vývoze ukrajinských obilnín rozšíri o ďalšie ukrajinské prístavy a širší sortiment komodít. Pre agentúru Reuters to v piatok uviedol zdroj z ukrajinskej vlá­dy.

Ide o vôbec prvý prípad, čo Kyjev verejne vyjadril svoj postoj k exportu čpavku, ktorý chce Moskva na základe dohody prepravovať cez Čierne more.

Čiernomorská obilná iniciatíva (tzv. obilná dohoda) medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, uľahčuje „bezpečnú plavbu na vývoz obilia a súvisiacich potravín a hnojív vrátane amoniaku“ z troch ukrajinských prístavov.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Vývoz ropy z Ruska sa vyšplhal na najvyššie hodnoty, od začiatku invázie ho vyviezli najviac

Ukrajinský vládny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, pre agentúru Reuters uviedol, že znenie dohody sa nevzťahuje na tranzit ruského amoniaku cez Ukrajinu. Rusko – hlavný vývozca čpavku – vyvíja tlak na obnovenie jeho dodávok potrubím z ruského mesta Toliatti do čiernomorského prístavu Pivdennyj pri Odese. Tento čpavkovod je stavaný na prečerpávanie až 2,5 milióna ton amoniaku ročne.

Do rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2022 vyvážalo Rusko ročne 4,4 milióna ton čpavku, čo predstavuje 20 percent celosvetového námorného obchodu. Obnovenie dodávok amoniaku cez potrubie podporila aj Organizácia Spojených národov, ktorá sa tak snaží pomôcť pri zaisťovaní a posilňovaní globálnej potravinovej bezpečnosti.

20:03 Ruskí okupanti v ukrajinskej Záporožskej oblasti ukladajú míny do priehrad a zaplavujú polia. Uviedol to v piatok na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Jurij Malaško. „Ruskí vojaci zaplavujú polia v okrese Vasylivka, zvyšujú hladiny vody v kanáloch, ukladajú míny do priehrad, na osiate polia a na celej línii kontaktu v rámci príprav na ofenzívu ukrajinskej armády," konštatoval Malaško. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Šéf vojenskej administratívy Zaporižžskej oblasti dodal, že počet ruských útokov sa zvýšil. Malaško je presvedčený, že Rusi sa snažia odradiť ukrajinskú protiofenzívu útokmi na civilné sídla.

Putin Čítajte viac Rusi za sebou nechávajú skrytú smrť. Darčekom pre Putina bude Božena, aby pomohla odmínovať Ukrajinu

19:25 Rusko v reakcii na sankcie zavedené Washingtonom zakázalo vstup do krajiny 500 Američanom vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu.

„Ako odpoveď na protiruské sankcie, ktoré pravidelne uvaľuje administratíva (amerického prezidenta Joea) Bidena…, je vstup do Ruskej federácie zakázaný 500 Američanom,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Moskve s tým, že na zozname je aj Obama.

Moskva v piatok tiež oznámila, že opätovne odoprela konzulárnu návštevu zadržiavanému americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi po tom, čo Washington odmietol vydať víza niektorým ruským novinárom.

„Požiadavka veľvyslanectva USA v Moskve na konzulárnu návštevu u reportéra Evana Gershkovicha, ktorý bol zadržaný pre špionáž, bola opäť zamietnutá,“ potvrdil podľa AFP ruský rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že toto rozhodnutie bolo reakciou na zamietnutie víz pre ruských novinárov, ktorí mali minulý mesiac sprevádzať ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ceste do sídla Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku.

18:29 Rusko označilo medzinárodnú organizáciu na ochranu životného prostredia Greenpeace za nežiaduce. Jej aktivity podľa ruskej prokuratúry ohrozujú ústavný poriadok a bezpečnosť krajiny, uviedla s odkazom na vyhlásenie agentúra TASS. Na ruskom zozname nežiaducich organizácií, ktorým sa v podstate zakazuje pôsobenie v Rusku, je napríklad česká humanitárna organizácia Človek v núdzi alebo nezávislé médiá ako Bellingcat či Meduza.

„Na základe výsledkov štúdie poskytnutých materiálov sme dospeli k záveru, že aktivity medzinárodnej mimovládnej a neziskovej organizácie Greenpeace International (…) predstavujú ohrozenie ústavného poriadku a bezpečnosti Ruskej federácie,“ uviedla prokuratúra. „Vo vzťahu k Ruskej federácii Greenpeace ekologické aktivity v skutočnosti sprevádza aktívnym presadzovaním politických postojov, pokusy zasahovať do vnútorných záležitostí štátu a ich cieľom je podkopávať jeho ekonomické základy,“ píše sa vo vyhlásení.

Ruská pobočka Greenpeace následne na sociálnych sieťach uviedla, že nemá inú možnosť ako v Rusku ukončiť činnosť. „Vyjadrujeme kategorický nesúhlas s rozhodnutím prokuratúry. Toto rozhodnutie stavia všetku ďalšiu aktivitu Greenpeace v Rusku mimo zákona,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie.

17:55 Terčom nového balíka protiruských sankcií Spojených štátov je aj spoločnosť Versvet s.r.o. so sídlom v Česku, oznámilo americké ministerstvo financií. Firma bola podľa Washingtonu zapojená do snáh ruskej spoločnosti Radioavtomatika dovážať elektroniku napriek zaradeniu na sankčný zoznam na začiatku ruskej agresie voči Ukrajine.

Radioavtomatika sa podľa amerického vyhlásenia špecializuje na obstarávanie zahraničného vybavenia pre ruský obranný priemysel a od minuloročného postihu sa ho opakovane snaží dovážať cez rôznych prostredníkov. Jedným z nich bola podľa USA spoločnosť Versvet, ktorá je „vlastnená a riadená“ ruskou občiankou Svetlanou Verchovcevovou. Sankčný orgán amerického ministerstva financií OFAC dnes uvalil sankcie ako na Verchovcevovú, tak na jej spoločnosť.

Japonsko summit G7 Čítajte viac Najmocnejšie krajiny sveta tvrdo udrú na Rusko. Nové sankcie vyhladujú vojnovú mašinériu

17:30 Rusko vydalo zatykač na hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana v odvete za obdobný krok súdu voči ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. S odvolaním sa na databázu ruského ministerstva vnútra o tom informovala agentúra TASS.

ICC, ktorý stíha jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocídu a vojnové zločiny, na Putina vydal zatykač tento rok v marci, a to v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. Okrem ruského prezidenta vydal ICC zatykač aj na ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Máriu Ľvovovú-Bělovovú. Moskva už skôr na krok reagovala začatím trestného stíhania voči Khanovi a trom sudcom Medzinárodného trestného súdu.

Video
Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku? / Zdroj: TV Pravda

„Khan, Karim Asad Ahmad, narodený 30. marca 1970, Brit, hľadaný podľa článku trestného zákonníka Ruskej federácie,“ píše sa v databáze ruského ministerstva vnútra. Nie je uvedené, o aký článok ide.

16:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyčítal niektorým arabským lídrom počas svojho prejavu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v saudskoarabskej Džidde, že ignorujú hrôzy ruskej vojenskej invázie do jeho krajiny. Prekvapivá cesta Zelenského do saudskoarabskej Džiddy na pobreží Červeného mora je prvou cestou ukrajinského prezidenta na Blízky východ od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj v Džidde: Niektorí arabskí lídri ignorujú hrôzy vojny na Ukrajine

15:48 Päť členov bieloruského pluku bojujúceho na Ukrajine na strane domácej armády zahynulo počas bojov pri východoukrajinskom meste Bachmut, uviedla v piatok exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Cichanovská vyjadrila ľútosť nad úmrtím Bielorusov na sociálnej sieti Twitter.

Jeden z bieloruských veliteľov prišiel o život počas evakuácie zranených, spresnila Cichanovská v tvíte. „Štyria mŕtvi vojaci zostali pochovaní pod troskami po tom, čo ich budovu zasiahla nepriateľská delostrelecká paľba,“ dodala s tým, že ich telá v súčasnosti nie je možné spod trosiek vyslobodiť.

Líderka bieloruskej opozície ušla z krajiny ešte v roku 2020 po voľbách, v ktorých podľa vlastných vyhlásení zvíťazila, avšak sfalšovaním hlasovania si moc udržal Alexandr Lukašenko. Jeho volebné víťazstvo neuznal ani Západ. Lukašenko umožnil Rusku poslať v rámci vojenskej invázie na Ukrajinu tanky z územia Bieloruska.

15:20 Prominentného kritika Kremľa Jevgenija Rojzmana súd v Jekaterinburgu v piatok odsúdil za jeho komentáre o konflikte na Ukrajine na zaplatenie pokuty vo výške 260 000 rubľov (približne 3000 eur), informuje TASR.

Agentúra AFP uviedla, že v porovnaní s verdiktmi vynesenými v poslednom čase nad inými predstaviteľmi ruskej opozície ide o veľmi mierny trest. Za obvinenia z diskreditácie ruskej armády totiž v Rusku hrozí aj päť rokov väzenia.

„Podľa môjho názoru je to za týchto okolností oslobodzujúci rozsudok,“ konštatoval Rojzman po vynesení rozsudku podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti citovanej agentúrou AFP.

Rojzman pred davom svojich priaznivcov pred budovou súdu povedal, že proti verdiktu sa neplánuje odvolať.

Podľa obžaloby Rojzman „zdiskreditoval“ ruskú armádu okrem iného aj tým, že tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine – ako sa o nej v Rusku musí hovoriť a písať – označil za vojnu a provojenský symbol „Z“, používaný ruskými propagandistami a tiež ruskou armádou na Ukrajine, dal do súvislosti s nacistickým pozdravom „Sieg Heil“.

Šesťdesiatročný Jevgenij Rojzman sa v roku 2013 stal najvyššie postaveným opozičným komunálnym politikom v Rusku a päť rokov zastával funkciu primátora v uralskom meste Jekaterinburg. V Jekaterinburgu i mimo neho je stále populárny a je aj priateľom väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

14:48 Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyzvalo Čínu, aby „odsúdila ruskú agresiu“ na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Wojciech Gerwel na stretnutí s osobitným predstaviteľom čínskeho rezortu diplomacie pre eurázijské záležitosti Li Chuejom vyjadril nádej, že Čína „odsúdi ruskú agresiu a bude vyvíjať tlak na Rusko, aby opätovne začalo dodržiavať zásady medzinárodného práva“, uviedol v piatok poľský rezort diplomacie.

Li navštívil tento týždeň aj Ukrajinu – ide o najvyššie postaveného čínskeho diplomata, ktorý túto vojnou zmietanú krajinu navštívil od začiatku ruskej invázie vlani vo februári. V Kyjeve povedal, že na vyriešenie vojny na Ukrajine „neexistuje všeliek“. Všetky zúčastnené strany musia podľa jeho slov „začať samy od seba, vybudovať si dôveru a vytvoriť podmienky na ukončenie vojny a rokovať“.

Li Chuej, Putin, Čína, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina: je čínsky mierový plán aj súčasťou súboja veľmocí?

Ako dodal, počas rokovaní s ukrajinským predstaviteľmi sa zaviazal, že Čína bude aj ďalej poskytovať Ukrajine pomoc v rámci svojich možností.

V rámci svojho turné po Európe zameraného na presadzovanie čínskeho návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine má Li zavítať aj do Francúzska, Nemecka a Ruska.

14:30 Čína požiadala niekoľko zahraničných misií v Pekingu, aby na svojich budovách nevystavovali „spolitizovanú propagandu“. Agentúra Reuters o tom v stredu informovala na základe tvrdení nemenovaných diplomatov, podľa ktorých ide o odstránenie ukrajinských vlajok.

Čína vlajky Ukrajina misie zahraničné vystavovanie uarus Čítajte viac Spolitizovaná propaganda? Ukrajinské vlajky musia preč, žiada Čína zahraničné misie

14:03 Najmenej traja civilisti v noci na piatok zomreli pri ruských útokoch na päť ukrajinských oblastí. „Rusi 18. mája zabili dvoch obyvateľov Doneckej oblasti v mestách Kosťantynivka a Velyka Novosilka. Ďalších deväť ľudí v oblasti zranili,“ uviedol šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V Charkovskej oblasti podľa jej gubernátora Oleha Synjehubova pri ruských útokoch prišiel o život jeden civilista. Gubernátor uviedol, že ruské okupačné sily za uplynulý deň zaútočili na najmenej 17 obcí v oblasti a pri útoku na dedinu Cyrkuny zomrel 52-ročný civilista a dvaja muži vo veku 41 a 57 rokov boli zranení.

Na Chersonskú oblasť Rusi zaútočili 57-krát. Zranenia utrpeli dvaja civilisti. Na 17 obcí pri frontovej línii v Záporožskej oblasti ruská armáda podnikla 80 útokov. V meste Huľajpole bol zranený 57-ročný muž. V Dnepropetrovskej oblasti ruské bombardovanie v noci zranilo 64-ročnú ženu a 45-ročného muža.

13:31 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok na summite lídrov zoskupenia G7 v japonskej Hirošime vyzvala na ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„Musíme Ukrajine poskytnúť nástroje na úspešnú obranu a opätovné získanie plnej zvrchovanosti a územnej celistvosti,“ povedala šéfka EK. Podľa jej slov by krajiny G7 mali Kyjevu poskytnúť potrebnú vojenskú a finančnú podporu. „A musíme to robiť tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodala.

Von der Leyenová zároveň upozornila na nebezpečné obchádzanie západných sankcií zavedených voči Rusku. Mikroprocesory, čipy a senzory posielané do Ruka totiž podľa jej slov „končia v zbraniach používaných na bojisku proti Ukrajine“.

13:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v piatok do Džiddy v Saudskej Arábii, kde sa koná summit Ligy arabských štátov (LAŠ). Uviedol to na sociálnej sieti Twitter samotný Zelenskyj, informuje TASR.

„Začínam svoju vôbec prvá návštevu Saudskej Arábie, aby som posilnil bilaterálne vzťahy Ukrajiny s arabským svetom,“ uviedol Zelenskyj.

Dodal, že jeho prioritou počas návštevy budú záležitosti týkajúce sa politických väzňov na Kryme a okupovanom ukrajinskom území, mierového plánu či energetickej spolupráce. „Saudská Arábia zohráva dôležitú úlohu a sme pripravení posunúť našu spoluprácu (s ňou) na novú úroveň,“ dodal ukrajinský prezident.

13:25 Bývalý britský premiér Boris Johnson podľa jeho vtedajšieho riaditeľa odboru komunikácie Guta Harriho v mesiacoch nasledujúcich po ruskom útoku na Ukrajinu spustil sériu nadávok na adresu Emmanuela Macrona. Francúzskeho prezidenta podľa neho raz súkromne označil za „Putinovho pätolízača" a povedal, že „mu rozbije ciferník". Uviedol to portál Politico.

vladimir putin emmanuel macron Čítajte viac Putinov pätolízač, nešetril Johnson po rozpútaní vojny na Ukrajine Macrona

13:10 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa tlačových agentúr navštívil vojakov v okupovanej ukrajinskej Záporožskej oblasti. Vykonal inšpekciu predsunutého veliaceho stanovišťa jednej z formácií ruskej zoskupenia Vostok a okrem toho vypočul hlásenie veliteľa a dôstojníkov štábu, píše ruská štátna agentúra TASS. Agentúra Reuters medzitým napísala, že ruské invázne sily v posledných týždňoch posilňujú obranné pozície pri Záporožskej jadrovej elektrárni a v nej, robia tak v čase, keď sa všeobecne očakáva ukrajinská protiofenzíva.

Russia Military Čítajte viac Šojgu navštívil vojakov v okupovanej Záporožskej oblasti

13:00 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v minulých týždňoch svojim európskym spojencom naznačila, že im nebude brániť v dodaní amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala stanica CNN.** Ochotu dodať tieto stíhačky Ukrajine prejavilo napríklad Holandsko, ktoré ich má k dispozícii. Akékoľvek odovzdanie Kyjevu by museli však schváliť USA pre citlivú americkú technológiu používanú v týchto lietadlách.

F-16 Čítajte viac USA nebudú brániť spojencom v dodávkach stíhačiek F-16 na Ukrajinu

12:40 Britské ministerstvo obrany sa vo svojej poslednej správe o vývoji bojov venuje štvrtkovým informáciám o vykoľajení vlaku s obilím pri Simferopole na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Podľa krymskej železničnej spoločnosti súprava vykoľajila „v dôsledku zásahu nepovolaných osôb do železničnej premávky“. Telegramový kanál Baza písal o explózii na trati v tomto regióne.

Havária zablokovala železničnú trať do prístavu Sevastopol, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila, poznamenal britský rezort obrany. „Rusko prikročí k rýchlej oprave, ale incident naruší dodávky zásob a potenciálne tiež zbraní, ako sú riadené strely Kalibr čiernomorskej flotile,“ píšu Briti. Akákoľvek sabotáž v tomto regióne tiež podľa nich zvýši obavy Kremľa ohľadom jeho schopnosti chrániť ďalšiu kľúčovú infraštruktúru na Kryme. „Polostrov si zachováva zásadnú psychologickú a logistickú úlohu v umožnení ruskej vojny na Ukrajine,“ domnieva sa britské ministerstvo.

12:35 Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom prehľade o vývoji bojov píše, že Rusi naďalej sústredia svoje vojnové úsilie pri Bachmute, Lymanovi, Avdijivke a Marjinky v Doneckej oblasti. V Bachmute podľa neho invázna armáda pokračuje v útočných operáciách a vojaci zvádzajú o mesto ťažké boje.

12:30 Ukrajinskí obrancovia sa nevzdávajú a v poslednom čase predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl informujú o čiastkových územných ziskoch pri protiútokoch, najmä na krídlach pri Bachmute. Kyjev v uplynulých dňoch uviedol, že ukrajinské jednotky zosilneli tlak na ruské sily severne a južne od mesta.

To vo svojej poslednej správe do istej miery potvrdzuje tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa odvoláva na ukrajinských armádnych predstaviteľov, ale tiež ruských vojenských blogerov a Prigožina. „Niekoľko ruských vojenských blogerov tvrdilo, že ukrajinské sily prerazili ruské obranné línie južne a juhozápadne od obce Ivanivske (asi šesť kilometrov západne od Bachmutu) a severozápadne od Kliščijivky (šesť kilometrov juhozápadne od Bachmutu),“ píše okrem iného inštitút.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uviedla, že invázne jednotky sa snažia znovu získať územie, ktoré okolo Bachmutu stratili, ale ukrajinskí obrancovia ich snahy odrážajú. Rusi získali určité územie vo vnútri samotného mesta, ale nemajú ho pod kontrolou a boje pokračujú, uviedla Maljarová podľa Reuters v televízii.

12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v piatok do Džiddy v Saudskej Arábii, kde sa koná summit Ligy arabských štátov (LAŠ). Uviedol to na sociálnej sieti Twitter samotný Zelenskyj.

11:15 Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich „vyhladujú“ ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7.

Japonsko summit G7 Čítajte viac Najmocnejšie krajiny sveta tvrdo udrú na Rusko. Nové sankcie vyhladujú vojnovú mašinériu

11:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je na ceste na vrcholnú schôdzku Ligy arabských štátov (LAS) v Saudskej Arábii. Potom poletí francúzskym vládnym lietadlom na summit G7 v japonskej Hirošime. S odvolaním sa na svoje zdroje to dnes uviedla agentúra Reuters. Cestu Zelenského na summit LAS potvrdili tiež zdroje saudskoarabskej televízie Al-Arabíja, podľa ktorej bude účasť Zelenského ako čestného hosťa summitu súčasťou snahy Saudskej Arábie sprostredkovať mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Summitu sa zúčastňuje aj sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý je spojencom Moskvy.

O Zelenského možnom zapojení do summitu LAS dnes napísal aj francúzsky denník Le Monde, podľa ktorého by tak Kyjev za jeden víkend mohol značne rozšíriť svoje diplomatické styky. Doteraz Ukrajinu v boji proti ruskej invázii podporovali hlavne západné mocnosti, pripomenul list Le Monde.

Rijád však už skôr poskytol Ukrajine humanitárnu pomoc a tento rok vo februári bol v Kyjeve saudskoarabský minister zahraničia Fajsal bin Farhán Saúd, ktorý tam podpísal dohody o humanitárnej pomoci. Už vlani v októbri hovoril Zelenskyj po telefóne s korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Podľa arabských médií sa očakáva, že korunný princ a de facto líder Saudskej Arábie bin Salmán bude so Zelenským rokovať o možnostiach mierového riešenia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Rijád sa už skôr niekoľkokrát ponúkol ako sprostredkovateľ pre mierové rozhovory a vlani zohral úlohu pri prepustení desiatky ukrajinských bojovníkov z ruského zajatia.

11:00 Premeniť opustenú budovu ruského veľvyslanectva v Kyjeve na múzeum terorizmu navrhuje poslankyňa mestského snemu Lilija Pašynnová. Nápad zaujal aj ruskú redakciu BBC, ktorá pripomenula, že po takmer 30 rokoch od nadviazania diplomatických stykov medzi oboma krajinami Ukrajina prerušila diplomatické vzťahy s Ruskom po vpáde jeho vojsk do krajiny vlani 24. februára.

Ukrajina Rusko veľvyslanectvo protest Čítajte viac Z ruského veľvyslanectva urobme múzeum terorizmu, žiada kyjevská zástupkyňa

10:52 Ukrajinská obrana zostrelila 19 z 28 rakiet a dronov, ktoré na územie Ukrajiny vypálilo či vyslalo Rusko. Oznámila to v piatok ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ televízie Sky News.

„Zostrelili sme tri strely Kalibr odpálené z Čierneho mora a 16 dronov. Ostreľovanie pokračuje takmer denne,“ uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. „Neboli zasiahnuté všetky ciele,“ dodal Ihnat. Sky News upozorňuje, že ukrajinské úrady útoky na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia neohlasujú.

Rusko tento mesiac zintenzívnilo svoje raketové a dronové útoky na Ukrajinu. Kyjev toto konanie Moskvy pripisuje k jej strachu z očakávaného ukrajinského protiútoku, píše Sky News.

10:40 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok uviedol, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny jeho bojovníci v nasledujúcich dvoch dňoch pravdepodobne nezískajú. Kyjev tvrdí, že ukrajinskej armáde sa v uplynulých dňoch podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Prigožin: Vagnerovci v nasledujúcich dvoch dňoch Bachmut nezískajú

9:58 Británia v piatok rozšírila protiruský sankčný zoznam o 86 ľudí a subjektov. Nové postihy zacielia na spoločnosti spojené s krádežami ukrajinského obilia, dodávateľa ruských energií a pokročilých vojenských technológií, píše agentúra Reuters.

Sankcie podľa agentúry Reuters dopadnú na veľkých hráčov na energetickom trhu a firmy, ktoré prepravujú zbrane. Dotkli sa tiež ruskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Rosatom alebo miliardára obchodujúceho s meďou Igora Altuškina. Londýn sa zameriava na osoby blízke Putinovi a tých, ktorí „aktívne podkopávajú dopad existujúcich sankcií“, píše BBC.

Británia a ďalšie krajiny skupiny G7 sa na summite v japonskej Hirošime chystajú cez víkend predstaviť ďalší balík sankcií proti Rusku za napadnutie Ukrajiny, píše Reuters. V Hirošime je aj britský premiér Rishi Sunak, ktorý tam oznámil zámer zakázať dovoz ruských diamantov a medi, hliníka a niklu, uviedla agentúra. Obchod s diamantmi je pre Rusko cenným zdrojom príjmov, v roku 2021 bol obrat štyri miliardy dolárov, píše BBC.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Británia uvalila sankcie na viac ako 1 500 subjektov a zmrazila majetky v hodnote presahujúcej 18 miliárd libier, uviedla BBC.

9:02 Ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala v noci v meste Kryvyj Rih na juhu krajiny, v Ľvove na západe aj v Kyjeve. Podľa oznámenia ukrajinských vzdušných síl sa jej podarilo zostreliť 16 z 22 dronov Šáhid iránskej výroby vrátane všetkých letiacich na Kyjev a tri zo šiestich striel s plochou dráhou letu Kalibr. Za máj podniklo Rusko už desiaty ruský nálet na metropolu, pričom od posledného neuplynulo ani 24 hodín, upozornila agentúra Unian.

V Kryvom Rihu spôsobili ruské útoky zranenia dvom ľuďom a poškodili administratívnu budovu a priemyselný podnik, uviedol šéf vojenskej správy v Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na telegrame.

Ruské sily podľa úradov v Kyjeve tiež vo viacerých vlnách zaútočili pomocou dronov iránskej výroby na hlavné mesto. Správy o zranených alebo vážnejších škodách z metropoly nie sú.

V Ľvove drony cielili na „objekt kritickej infraštruktúry“, oznámil na telegrame starosta Andrij Sadovyj. O aký objekt išlo, ale nepriblížil. Pri útokoch na Ľvov podľa neho nikto nebol zranený.

7:38 Naďalej sa objavujú otázky, ako efektívne chráni americký systém Patriot pred údermi ruských hypersonických striel Kinžal. Rusko tvrdí, že zasiahlo tento protivzdušný systém a zničilo niekoľko rakiet vrátane radaru. Spojené štáty uviedli, že útok na systém Patriot spôsobil len malé opraviteľné škody. Americký Military Watch Magazine uviedol, že Patriot údajne vypálil 32 striel na Kinžal, ale žiadna cieľ nezasiahla. Táto salva vyšla na 96 miliónov dolárov. Military Watch Magazine pripomína, že Patrioty sú najdrahším zbraňovým systémom, ktorý má Ukrajina k dispozícii a jeho dodanie pohltilo značnú časť prostriedkov vyčlenených v USA na vojenskú pomoc Kyjevu. Ukrajinská strana tvrdila, že dokázala zostreliť niekoľko striel Kinžal.

Video
Ruská fregata vlani predviedla simulovaný útok Zirkónom - inou hypersonickou raketou, ktorú má Rusko vo výzbroji.

7:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa osobne zúčastní na summite skupiny vyspelých krajín G7 v Hirošime. Informácie agentúr potvrdil šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Pôjde o Zelenského prvú cestu do Ázie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.

„Bude sa tam rozhodovať o veľmi dôležitých veciach. Preto je kľúčové, aby tam bol náš prezident a obhajoval naše záujmy,“ vyhlásil podľa Reuters Danilov v ukrajinskej televízii.

Video
Zbrane, zbrane, sankcie. Zelenskyj v Berlíne a Paríži

Japonská vláda pôvodne predpokladala, že sa Zelenskyj zúčastní na nedeľňajšej debate na summite prostredníctvom videospojenia. Ukrajinský prezident v uplynulých dňoch osobne navštívil Taliansko, Nemecko, Francúzsko a Britániu. S ich lídrami, ktorí teraz odcestovali do Hirošimy na summit G7, rokoval o ďalšej pomoci jeho krajine. Japonský premiér Fumio Kišida do Kyjeva za Zelenským neohlásene prišiel 21. marca.

Šéfovia štátov a vlád krajín skupiny G7 budú v Hirošime rokovať o ruskej agresii proti Ukrajine, o sprísnení sankcií proti Moskve alebo o tom, ako postupovať vzhľadom na Čínu s jej mocenskými ambíciami. Na začiatku summitu položili vence v Parku mieru, pamätníku venovanom obetiam atómovej bomby, ktorú americký bombardér na mesto zhodil v auguste 1945.

6:38 Ukrajinských pilotov možno podľa interného dokumentu amerického vojenského letectva (USAF) naučiť lietať s americkými stíhačkami F-16 už za štyri mesiace, uviedol server Yahoo News, ktorému sa dokument, opierajúci sa o hodnotenie expertov, podarilo získať.

Najväčšie ťažkosti Ukrajincom podľa inštruktorov robila zložitá avionika F-16 so všetkými údajmi zobrazovanými v angličtine.

F-16 Čítajte viac Ukrajinských pilotov možno preškoliť na F-16 za štyri mesiace

6:21 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok oznámil, že EÚ obmedzí lukratívny obchod s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine.

„Ruské diamanty tu nie sú naveky. Zavedieme reštrikcie na obchod s ruskými diamantmi,“ povedal Michel pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime, informuje agentúra AFP.

Nové sankcie zamerané na oslabenie vojnovej mašinérie Kremľa krátko pred začiatkom summitu ohlásili aj Spojené štáty a Británia, ktorá konkrétne uviedla, že zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu.

Putin vlajka ruská Čítajte viac Z predaja diamantov Rusko inkasuje obrovské peniaze. Chcú im skresať zisky

6:00 Prakticky po celom území Ukrajiny bol v noci na piatok opäť vyhlásený letecký poplach varujúci pred ruskými útokmi. Miestami, napríklad v meste Kryvyj Rih na juhu krajiny, boli počuť výbuchy. Pri Kyjeve zasahuje protivzdušná obrana, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na úrady.

„Kryj Rih. Výbuchy, Nič nefoťte a nenakrúcajte a nedávajte to na internet. Dbajte na bezpečnosť svojich blízkych. Letecký poplach trvá,“ varoval Oleksandr Vilkul z oblastnej správy.

Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac CNN: Je ukrajinská protivzdušná obrana nepreniknuteľná? Alebo ju chcú Rusi opotrebovať?

Výbuchy boli počuť tiež v Kyjevskej oblasti. Objavili sa správy, že protivzdušná obrana strieľa po dronoch Šáhid, ktoré boli zaznamenané tiež v Černihivskej a Žytomírskej oblasti, napísal Unian.

„Zostaňte v krytoch až do odvolania,“ nariadil šéf vojenskej správy v Kyjeve Serhij Popko. Podľa kyjevských úradov nepriateľ zaútočil na hlavné mesto za pomoci dronov iránskej výroby, ktoré prilietali „v niekoľkých vlnách“ s krátkymi intervalmi medzi útokmi. Rusi sa touto taktikou pokúšajú vyčerpať protivzdušnú obranu chrániacu hlavné mesto a ovplyvniť psychiku obyvateľov Kyjeva.

„Všetky zistené vzdušné ciele letiace na Kyjev boli zničené silami a prostriedkami našej protivzdušnej obrany. Nepripustili sme žiadny útok!“ uviedla vojenská správa.

Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Unian pripomenul, že letecký poplach bol vyhlásený ešte vo štvrtok večer po tom, ako odštartovalo ruské lietadlo MiG-31, ktoré je nosičom hypersonických striel Kinžal. V noci predtým Rusi napadli Kyjev a niekoľko oblastí. Ukrajinská protivzdušná obrana hlásila zostrelenie 29 z 30 striel s plochou dráhou letu, ktoré Rusi na Ukrajinu vyslali.

Kým Ukrajina sa pripravuje na dlho očakávanú protiofenzívu, Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo svoje vzdušné údery. Po utorkových útokoch ukrajinská strana informovala o zostrelení šiestich ruských hypersonických striel Kinžal. Moskva poprela, že by ich toľko na Ukrajinu vypustila, a naopak oznámila zásah systému protivzdušnej obrany Patriot dodanej Kyjevu západnými spojencami. Pentagon vo štvrtok uviedol, že spôsobená škoda bola už opravená.

345 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine