Účastníci summitu G7 v Hirošime si pripomenuli obete zhodenia atómovej bomby

Lídri zoskupenia G7 si v piatok v japonskej Hirošime pripomenuli obete zhodenia atómovej bomby na toto mesto počas druhej svetovej vojny. Urobili tak na začiatku trojdňového summitu G7. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

19.05.2023 09:20
summit G7 Foto: ,
Na snímke zľava predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kišida, americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová položili vence k pamätníku v Parku mieru počas summitu hláv štátov a vlád skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 19. mája 2023.
debata (7)

Lídri si obete uctili kladením vencov k pamätníku v Parku mieru. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz po svojom príchode do Japonska označil Hirošimu za pamätník, ktorý nám pripomína našu zodpovednosť za mier a bezpečnosť vo svete.

Spojené štáty zhodili atómovú bombu na Hirošimu 6. augusta 1945, v čoho dôsledku zahynulo najmenej 140 000 ľudí. Výbuch druhej americkej jadrovej bomby 9. augusta v Nagasaki zabil približne 74 000 ľudí.

Japonsko summit G7 Čítajte viac Najmocnejšie krajiny sveta tvrdo udrú na Rusko. Nové sankcie vyhladujú vojnovú mašinériu

Veniec v piatok k pamätníku položil aj americký prezident Joe Biden; za zhodenie bomby sa však neospravedlnil. Neurobil tak ani bývalý prezident Barack Obama, ktorý Hirošimu navštívil v roku 2016, pripomína DPA.

Japonský premiér Fumio Kišida za miesto konania summitu vybral Hirošimu. Jeho krajina tento rok zoskupeniu G7 predsedá.

Hlavnou témou trojdňového stretnutia (19. – 21. mája) je vojna na Ukrajine. Viaceré krajiny už pred začiatkom rokovaní oznámili nové sankcie voči Rusku s cieľom oslabiť jeho schopnosť financovať túto vojnu. Krajiny G7 chcú predovšetkým obmedziť obchody Ruska s komoditami a nerastnými surovinami.

Lídri G7 majú na summite diskutovať aj o mocenských ambíciách Číny v indicko-tichomorskom regióne, situácii vo svetovom hospodárstve a o ochrane klímy.

Putin vlajka ruská Čítajte viac Z predaja diamantov Rusko inkasuje obrovské peniaze. Chcú im skresať zisky

VIDEO: Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine.

Video
Zdroj: Twitter
7 debata chyba
Viac na túto tému: #hirošima #G7 #summit G7