Z ruského veľvyslanectva urobme múzeum terorizmu, žiada kyjevská zástupkyňa

Premeniť opustenú budovu ruského veľvyslanectva v Kyjeve na múzeum terorizmu navrhuje poslankyňa mestského snemu Lilija Pašynnová. Nápad zaujal aj ruskú redakciu BBC, ktorá pripomenula, že po takmer 30 rokoch od nadviazania diplomatických stykov medzi oboma krajinami Ukrajina prerušila diplomatické vzťahy s Ruskom po vpáde jeho vojsk do krajiny vlani 24. februára.

19.05.2023 11:00
Ukrajina Rusko veľvyslanectvo protest Foto: ,
Archívna snímka.
debata (8)

Tento rok v apríli sa kyjevské úrady rozhodli zabaviť pozemok veľvyslanectva, za ktorý Rusko platilo ročný prenájom vo výške jednej hrivny, a vypovedali príslušnú zmluvu. Ale samotná budova zostáva ruským majetkom. Poslanci kyjevského mestského snemu sa obrátili na vládu a radu národnej bezpečnosti, aby budovu vyvlastnili. A potom by bolo možné zriadiť v budove múzeum terorizmu, hovorí Pašynnová.

Video
Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine. / Zdroj: Twitter

Veľvyslanectvo si aj tak vyslúžilo zlú povesť, podotkla BBC. Od ruskej anexie Krymu a roznietenia povstania východoukrajinských separatistov proti vláde v Kyjeve v roku 2014 sa tu pravidelne protestovalo. Často pri tom dochádzalo k potýčkam s políciou, hádzaniu kameňov a petárd.

Video
Prezidentka Čaputová v kryte v Kyjeve / Zdroj: TASR

Pred anexiou Krymu ruskí diplomati plánovali veľvyslanectvo rozšíriť do kyjevskej štvrte Podil, ktorá sa nachádza v historickom centre mesta pri rieke Dneper. Teraz na miesto, kde mohla byť rezidencia ruského veľvyslanca, chodia miestni venčiť psov a miestu sa hovorí Pesopark. Oproti, kde mohli byť kancelárie zastupiteľského úradu, aktivisti zriadili záhradku.

Rusko malo na Ukrajine tiež konzuláty v Ľvove, Odese, Charkove, rezidencie, kultúrne stredisko, obchodné zastúpenie, kancelárie štátnych firiem. Ešte pred inváziou boli tieto budovy opustené a diplomati odišli.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine