Putinov pätolízač, nešetril Johnson po rozpútaní vojny na Ukrajine Macrona

Bývalý britský premiér Boris Johnson podľa jeho vtedajšieho riaditeľa odboru komunikácie Guta Harriho v mesiacoch nasledujúcich po ruskom útoku na Ukrajinu spustil sériu nadávok na adresu Emmanuela Macrona. Francúzskeho prezidenta podľa neho raz súkromne označil za „Putinovho pätolízača" a povedal, že „mu rozbije ciferník". Uviedol to portál Politico.

19.05.2023 13:18
vladimir putin emmanuel macron Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Archívna snímka.
debata (8)

V podcaste, v ktorom popísal svoje zážitky s Johnosonom, Guto Harri povedal: „Na našom rannom stretnutí, na ktorom nás bol zopár, spustil ostrý útok proti Emmanuelovi Macronovi. V podstatne povedal, že ‘je čudák, je Putinov pätolízač.’”

Johnsonov hovorca sa vyjadril, že nepozná Harriho správu o stretnutí. „Je pravdou, že Macron vôbec nemá rád Borisa Johnsona," vyjadril sa vlani pre Politico riaditeľ neziskovej organizácie Centrum pre európske reformy Charles Grant.

putin macron Čítajte viac Putin Macronovi: „Pozorne ma počúvaj!“

„Napätie bolo aj skôr, keď ľudia ako francúzska hlava štátu Emmanuel Macron išli do Moskvy diskutovať s Putinom," vyjadril sa Harri s odkazom na Macronovu návštevu Moskvy v týždňoch pred otvorenou inváziou na Ukrajinu. Harri však dodal, že Johnson a Macron dokázali krátko potom zakopať vojnovú sekeru. „O niekoľko týždňov neskôr to urovnali. Vychádzali naozaj dobre. Na samite G7 dokonca spolu išli na whisky," dodal Harri.

Video
Jar je tu. Majú už Ukrajinci pre protiútok heslo? / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Emmanuel Macron #Boris Johnson #vojna na Ukrajine