Záplavy postihli aj časti Chorvátska, Bosny a Srbska. V Taliansku pribúdajú obete

Prudké dažde vyvolali rozsiahle povodne, ktoré zasiahli územie Chorvátska i susednej Bosny a Hercegoviny a Srbska. TASR informuje na základe štvrtkovej správy agentúry DPA.

19.05.2023 14:22
Chorvátsko, povodne, záplavy Foto: ,
Príslušníci civilnej obrany odčerpávajú vodu zo zaplavenej ulice v meste Obrovac v Severnej Dalmácii 16. mája 2023.
debata

Rieka Sáva sa vyliala zo svojho koryta v chorvátskom meste Sisak zhruba 50 kilometrov juhovýchodne od metropoly Záhreb a zaplavila stajne tamojšieho jazdeckého spolku. Chorvátska verejnoprávna televízna stanica HRT uviedla, že všetky kone sa podarilo včas dostať do bezpečia.

So záplavami bojovali v uplynulých dňoch aj obyvatelia ďalších chorvátskych miest, ako sú Karlovac, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Gračac či Obrovac, pripomína DPA. Z postihnutých oblastí doposiaľ neboli hlásené obete na životoch ani zranenia.

Video
Počasie sa na Slovensku postupne zlepšuje, aký bude koniec týždňa? / Zdroj: TV Pravda

Povodňová situácia bola vo štvrtok vážna aj na severozápade Bosny. Rieky Una a Glina tam spôsobili záplavy v mestách Bihač, Velika Kladuša a Bosanska Krupa.

V stredu vo večerných hodinách došlo aj k zaplaveniu ulíc v centre Nového Sadu, hlavného mesta srbskej provincie Vojvodina. Vyvolalo to problémy v doprave, pričom došlo aj k niekoľkým nehodám.

Košice Malá Ida, počasie, záplavy, povodne, Čítajte viac Štyrom slovenským okresom hrozia povodne

Obce odrezané od sveta

Na najmenej 13 stúpol v piatok počet obetí intenzívnych dažďov a záplav na severe Talianska. Bilancia obetí sa zvýšila po štvrtkovom nájdení ďalších štyroch tiel v provincii Ravenna, informuje tlačová agentúra AP.

V najviac postihnutom regióne Emilia-Romagna sú stále viaceré odľahlé obce úplne odrezané od sveta pre zavalené cesty, pričom prerušené je aj telefonické spojenie. Bez elektriny bolo vo štvrtok približne 27 000 ľudí.

Tridsaťšesť hodín trvajúce výdatné zrážky spôsobili vyliatie dvoch desiatok riek a ich prítokov z korýt. Úrady evakuovali viac ako 10 000 obyvateľov, zatiaľ čo v iných lokalitách evakuácie stále pokračujú. Zaplavených bolo viac ako 5000 miestnych fariem.

Pápež František poslal obyvateľom Emilie-Romagny telegram, v ktorom im tlmočil svoj zármutok a uistil ich o svojich modlitbách, uviedol vo štvrtok Vatikán.

Donedávna suchom sužovaný región Emilia-Romagna postihli silné dažde už začiatkom mája a spôsobili škody za približne miliardu eur. Škody na poľnohospodárstve či infraštruktúre, spôsobené tohtotýždňovými dažďami a záplavami, sa už teraz odhadujú na niekoľko miliárd eur.

Vo štvrtok spadlo na severe Taliansko menej zrážok, v piatok sa očakáva len slabý dážď. Úrady však uviedli, že výstraha vysokého stupňa pre rieky zostáva v platnosti.

Taliansko momentálne nie je jediným štátom v oblasti Jadranského mora, ktorý sa musí vyrovnávať s dôsledkami prívalových dažďov, ktoré aktuálne sužujú aj časti Slovinska, Chorvátska a Bosny.

Taliansko Počasie Záplavy Obete Čítajte viac Dažde a záplavy spôsobili v Taliansku škody za miliardy eur
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #počasie #povodne #Srbsko #Chorvátsko #záplavy #Bosna a Hercegovina