Zelenskyj v Džidde: Niektorí arabskí lídri ignorujú hrôzy vojny na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyčítal niektorým arabským lídrom počas svojho prejavu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v saudskoarabskej Džidde, že ignorujú hrôzy ruskej vojenskej invázie do jeho krajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

19.05.2023 16:33
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nastupuje do auta po prílete na letisko v Džidde v Saudskej Arábii, kde sa koná summit Ligy arabských štátov. 19. máj 2023.
debata (133)

„Žiaľ, vo svete i tu medzi vami sú takí, ktorí zatvárajú oči“ pred väznením a nelegálnymi anexiami, povedal Zelenskyj účastníkom summitu.

Video
Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi? / Zdroj: US Air Force. Otočka, vývrtka, únik. Ukrajinskí piloti absolvujú výcvik na stíhačkách F-16, keď to podporili USA. Washington má dať zelenú aj dodávkam lietadiel F-16 Kyjevu, ale nebude to hneď.

Prekvapivá cesta Zelenského do saudskoarabskej Džiddy na pobreží Červeného mora je prvou cestou ukrajinského prezidenta na Blízky východ od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Jeden z predstaviteľov LAŠ pre AFP uviedol, že Zelenského na summit pozvala Saudská Arábia, a nie liga samotná. Saudskoarabskí predstavitelia to bezprostredne nekomentovali.

Zelenskyj ďalej poukázal na to, ako vojna na Ukrajine ovplyvnila moslimov na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nelegálne anektovala v roku 2014. „Krym ako prvý trpel v dôsledku ruskej okupácie a doteraz sú represiám na okupovanom Kryme najväčšmi vystavení moslimovia,“ upozornil.

Bachmut, Ukrajina Čítajte rozhovor Kinžaly? Musíme sa z nich aj smiať, hovorí Ukrajinka z ostreľovaného Kyjeva

Zelenskyj sa tiež poďakoval saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi za podporu územnej celistvosti Ukrajiny.

Ukrajinský prezident priletel do Saudskej Arábie na palube francúzskeho vládneho lietadla z Poľska, uviedol francúzsky veľvyslanec v Saudskej Arábii na sociálnej sieti Twitter. Tým istým lietadlom neskôr podľa agentúry Reuters odletí do Japonska. Tam sa podľa viacerých zdrojov zúčastní na summite krajín skupiny G7, ktorý sa v dňoch 19. – 21. mája koná v Hirošime.

Video
Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine / Zdroj: Twitter
133 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj