449. deň: Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu. Kyjev priznáva kritickú situáciu

Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev toto vyhlásenie poprel a tvrdí, že boje o toto mesto pokračujú.

20.05.2023 06:15 , aktualizované: 22:07
UA Vojak / UA Armáda / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sedia v ošetrovni neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 14. mája 2023
debata (715)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 449. deň
  • USA zakázali vývoz veľkého množstva spotrebného tovaru do Ruska
  • Ukrajina odrazila „masívny“ útok dronmi na Kyjev, uviedla armáda
  • Zelenskyj pricestoval na summit G7 v japonskej Hirošime
  • Nová vláda SR bude naďalej podporovať Ukrajinu, potvrdil Wlachovský
  • Ukrajina by mohla dostať 24 až 36 stíhačiek F-16
  • Pápež poveril kardinála Zuppiho mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine

VIDEO: Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine.

Video
vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac 448. deň: Ukrajina tvrdí, že pri Bachmute dosiahla územné zisky. Rusi však nasadili tisíce nových vojakov

22:07 Ochrancovia ľudských práv kritizujú, že jedna z hlavných predstaviteliek OSN v oblasti detských práv sa stretla s ruskou ombudsmankou pre deti Marijou Ľvovovou-Belovovou stíhanou Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu. Súd Ľvovovú-Belovovú viní zo zapojenia do nútených deportácií ukrajinských detí do Ruska a v marci na ňu vydal zatykač.

O rokovaní so zvláštnou vyslankyňou generálneho tajomníka OSN pre deti a ozbrojené konflikty Virginiou Gambaovou informovala Ľvovová-Belovová v piatok na svojom webe. Na komunikačnej platforme Telegram potom napísala: „Rozhovor bol konštruktívny a úprimný, bez politiky. Veď nás tiež spája pocit osobnej zodpovednosti za život a bezpečie detí.“

Stretnutie dvoch predstaviteľov kritizovala zástupkyňa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Balkees Jarrahová. „Ukrajinské obete si zaslúžia vidieť Ľvovovú-Belovovú za mrežami v Haagu, nie na stretnutiach s vysoko postavenými zástupcami OSN,“ uviedla.

Osobitná vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková potom na sociálnych sieťach správu o stretnutí označila za „veľmi znepokojujúcu“.

Zástupca hovorcu OSN Farhan Haq vo štvrtok uviedol, že cieľom návštevy Gambaovej v Moskve sú rokovania o implementácii rezolúcií Bezpečnostnej rady a Valného zhromaždenia OSN. Minulý mesiac vystúpila Ľvovová-Belovová s on-line prejavom na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine, ktorému predsedalo Rusko. Zástupcovia USA, Británie, Albánska a Malty počas jej vystúpenia odišli zo sály. (reuters, čtk)

21:04 Pápež František vymenoval kardinála Mattea Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Predseda Talianskej biskupskej konferencie by mal viesť misiu, ktorá by prispela k zmierneniu napätia v nádeji, že sa tak začne „cesta k mieru“, oznámil v sobotu Vatikán.

pápež František, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Pápež poveril kardinála Zuppiho mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine

20:20 Medzinárodný trestný súd v sobotu uviedol, že sa nenechá vo svojej činnosti odradiť tým, že jeho hlavného žalobcu Karima Khana zaradili v Rusku na zoznam hľadaných osôb. Ocitol sa na ňom po vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí.

vladimir putin Čítajte viac Po vydaní zatykača na Putina sa hlavný žalobca ICC ocitol v Rusku na zozname hľadaných osôb

19:33 Európski spojenci by mohli v prvej fáze Ukrajine dodať 24 až 36 amerických stíhačiek F-16, odhaduje ukrajinský web Defense Express. Vychádza pritom z toho, že stroje pravdepodobne poskytnú Dánsko a Holandsko, ktoré jednak dali najavo ochotu stíhačky dodať, a navyše stroje F-16 vo svojom arzenáli už postupne nahrádzajú modernejším typom F-35.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Ukrajina by mohla dostať až 36 stíhačiek F-16. Stroje zrejme poskytnú Dánsko a Holandsko

17:26 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský v sobotu uviedol, že nová slovenská vláda bude aj naďalej podporovať Ukrajinu v jej oprávnenom boji proti ruskej agresii. Dodal, že podpora Ukrajiny je národným záujmom SR.

Miroslav Wlachovský Čítajte viac Šéf diplomacie Wlachovský: Nová vláda SR bude naďalej podporovať Ukrajinu

17:00 Neústupnosť v sankčnej politike voči Rusku prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému predseda Európskej rady Charles Michel. Stretli sa v sobotu popri summite skupiny G7, ktorý sa koná v japonskej Hirošime.

„Európska únia bude spolupracovať s partnermi z G7 s cieľom zakročiť proti všetkým pilierom ruského hospodárstva, aby vojnová mašinéria (ruského prezidenta Vladimira) Putina neuspela,“ uviedol po rozhovore Michelov hovorca Barend Leyts.

EÚ podľa neho tiež úplne podporuje iniciatívu za mierový plán navrhovaný Ukrajinou.

Michel sa okrem toho vyslovil za prípravu viacročného plánu finančnej pomoci pre Ukrajinu, doplnil hovorca. Takýto projekt by bol známkou dlhodobej angažovanosti Únie za boj tejto krajiny proti nelegálnej vojne Ruska.

16:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu povedal, že rozhodnutia krajín skupiny G7 prijaté na summite v japonskej Hirošime majú za cieľ obmedziť vplyv Ruska a Číny. Nespokojnosť s vyhlásením G7 vyjadrila aj Čína.

„Pozrite sa na rozhodnutia prerokované a prijaté dnes na summite G7 v Hirošime, ktoré majú za cieľ obmedziť Rusko aj Čínu,“ povedal Lavrov.

„G7 vyžaduje zásahy do záležitostí vzťahujúcich sa na Čínu, útočí na Čínu a očierňuje ju,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

16:20 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová označila situáciu v Bachmute na východe Ukrajiny za kritickú. Stalo sa tak nedlho potom, čo šéf ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytie mesta. Kyjev následne Prigožinovo tvrdenie poprel, z oznámenia Maljarovej na platforme Telegram vyplynulo, že ukrajinskí obrancovia držia pozície iba v jednej štvrti mesta, ktorá leží v jeho juhozápadnej časti.

15:50 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev toto vyhlásenie poprel a tvrdí, že boje o toto mesto pokračujú. „Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute,“ reagoval hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

Prigožin zároveň poslal odkaz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý v sobotu pricestoval na summit G7 v Japonsku. „Ak uvidíš (amerického prezidenta Joea) Bidena, pobozkaj ho na čelo a pozdravuj ho odo mňa,“ povedal.

15:35 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval.

Prigožin vo videu zverejnenom na platforme Telegram uviedol, že vagnerovci získali nad Bachmutom úplnú kontrolu okolo poludnia. Na videu držal v rukách ruskú vlajku, za ním stáli vojaci a v diaľke bolo počuť výbuchy.

Dodal, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. „Získali sme úplne celé mesto, od domu k domu,“ povedal.

Agentúra Reuters uviedla, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

15:30 Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan povedal, že naďalej nie je pripravený podporiť členstvo Švédska v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenia, že Štokholm umožnil teroristickým organizáciám, aby sa v tejto severskej krajine ukrývali.

Erdoğan povedal, že sa nemôže priaznivo dívať na žiadosť Švédska o členstvo v NATO, „pokiaľ bude Švédsko naďalej umožňovať odnožiam teroristických skupín v Turecku voľne sa potulovať po uliciach Štokholmu“.

Turecko obvinilo Švédsko, že nepodniklo konkrétne kroky na potlačenie skupín, ktoré Ankara označuje ako teroristické organizácie alebo ktoré považuje za existenčné hrozby, vrátane kurdských skupín.

14:50 Zelenskyj v Hirošime rokoval aj s indickým premiérom Naréndrom Módím, ktorý bol na summit G7 taktiež pozvaný. Módí ukrajinskému prezidentovi prisľúbil, že India urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vyriešiť krízu na Ukrajine.

„Veľmi dobre rozumiem vašej bolesti a bolesti ukrajinských občanov. Môžem vás ubezpečiť, že na vyriešenie tejto situácie India a ja osobne urobíme všetko, čo bude v našich silách,“ povedal indický premiér po prvom stretnutí so Zelenským od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. AFP pripomína, že India dosiaľ neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident v príspevku na platforme Telegram uviedol, že Indii poďakoval „za podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti“ Ukrajiny, najmä na poli medzinárodných organizácií.

Zelenskyj tiež poďakoval Módímu za humanitárnu pomoc pre Kyjev a pozval Indiu, aby sa pridala k implementovaniu ukrajinského mierového plánu.

14:40 Osobná účasť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summite G7 v japonskom meste Hirošima môže byť prelomová. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom.

Nečakaná cesta Zelenského do Hirošimy predstavuje jedinečnú príležitosť, aby „vyjadril svoju situáciu, odovzdal svoje posolstvo a zdieľal svoj názor,“ povedal Macron. „Verím, že to môže zmeniť pravidlá hry,“ dodal.

14:15 Západ by sa vystavil veľkému riziku, ak by Ukrajine zabezpečil americké stíhačky F-16, povedal podľa agentúry TASS námestník ruského ministra zahraničia Alexander Gruško. Vývoj okolo vojenskej pomoci Kyjevu, ktorý sa viac ako rok bráni ruskej agresii, prezentoval ako novú eskaláciu v podaní západných krajín.

F-16 / Stíhačka / Bojové lietadlo / Čítajte viac Poskytnutie F-16 Ukrajine by bolo pre Západ veľmi riskantné, reaguje Moskva

13:40 Zelenskyj sa stretol s S indickým premiérom Naréndrom Módím už dnes, jeho vystúpenie pred všetkými účastníkmi summitu G7 sa čaká v nedeľu.

S Módím sa Zelenskyj stretol na okraj summitu krátko po prílete do Hirošimy, oznámil úrad indického lídra na Twitteri bez toho, aby špecifikoval témy rokovaní. Ukrajinský prezident sa s indickým premiérom osobne stretol po prvý raz od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Či dôjde aj na bilaterálne stretnutie s brazílskym prezidentom, nebolo jasné.

Svoj program v Japonsku predtým Zelenskyj začal stretnutiami s britským premiérom Rishim Sunakom a so šéfkou talianskej vlády Georgiou Meloniovou, bilaterálne rokovania absolvoval tiež s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. V nedeľu podľa dostupných informácií najskôr zasadne s lídrami G7, načo príde na rad druhý blok rokovania, ktorý bude zahŕňať aj zvláštnych hostí a ktorého témou bude „mier a stabilita“.

12:45 Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) jednoznačne odsudzuje agresiu Ruska voči Ukrajine, považuje ju za vážne narušenie medzinárodného práva. Pre TASR to na sobotnom zjazde SZPB v Bánovciach nad Bebravou povedal člen predsedníctva Ústrednej rady SZPB Martin Krno.

„Toto stanovisko sme prijali 25. februára minulého roka, teda hneď na druhý deň po začiatku ruskej agresie. Považujeme to za vážne narušenie medzinárodného práva a súčasne vyzývame na okamžité zastavenie bojov a rokovanie,“ zdôraznil Krno.

Ako dodal, žiadne spory sa v 21. storočí nesmú riešiť zbraňami, ale za rokovacím stolom. „Toto stanovisko SZPB stále platí,“ uzavrel Krno.

12:40 Lídri skupiny najvyspelejších krajín G7 „čo najdôraznejšie“ odsúdili „brutálnu“ vojnu Ruska na Ukrajine a označili ju za vážne porušenie medzinárodného práva. Lídri to uviedli v sobotu na summite v japonskom meste Hirošima v pasáži záverečného vyhlásenia venovanej ruskej vojne na Ukrajine, informoval portál britského denníka The Guardian.

Japonsko summit G7 lídri stretnutie Čítajte viac Lídri G7 odsúdili "brutálnu" vojnu Ruska proti Ukrajine, žiadajú trvalý mier

12:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude v Japonsku hľadať podporu nielen u lídrov G7. Podľa agentúry Bloomberg chce víkend využiť aj na apel na lídrov Indie alebo Brazílie, teda krajín, ktoré sa snažia k vojne Ruska proti Ukrajine stavať neutrálne. Jeho rokovania so zástupcami týchto štátov i s lídrami G7 sa čakajú v nedeľu.

Súčasťou skupiny G7 sú popri Spojených štátoch aj Kanada, Japonsko, Nemecko, Británia, Taliansko a Francúzsko. Na víkendový summit boli pozvaní aj premiéri a prezidenti viacerých ďalších krajín vrátane indického premiéra Módího a brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu.

Práve možnosť rokovať s týmito hosťami je podľa niektorých médií kľúčovým bodom programu ukrajinského prezidenta. S Módím, ktorého krajina navyšuje nákupy ruských energií, sa podľa informácií Bloombergu plánoval stretnúť ešte dnes. Denník Financial Times zase uviedol, že sa Zelenskyj chystá na konfrontáciu s uvedenou dvojicou po tom, ako sa rozhodli nepodporiť sankcie proti Rusku.

Svoj program v Japonsku začal ukrajinský prezident stretnutiami s britským premiérom Rishim Sunakom a so šéfkou talianskej vlády Georgiou Meloniovou. V nedeľu podľa dostupných informácií najskôr zasadne s lídrami G7, načo príde na rad druhý blok rokovania, ktorý bude zahŕňať aj zvláštnych hostí a ktorého témou bude „mier a stabilita“.

12:00 Taliansky torpédoborec vyzbrojený riadenými strelami v sobotu priplával k poľskému pobrežiu, aby tak podporil tamojšiu protivzdušnú obranu a chránil kritickú infraštruktúru Poľska v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine. Oznámil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Blaszczak o tomto pláne informoval ešte v stredu po stretnutí so svojím talianskym kolegom Guidom Crosettom v Ríme.

„Taliansky raketový torpédoborec ITS Caio Duilio… dorazil do Poľska, aby posilnil obranu poľského pobrežia a chránil kritickú infraštruktúru Poľska,“ napísal šéf poľského rezortu obrany na sociálnej sieti.

Torpédoborec priplával do prístavného mesta Gdyňa na severe Poľska v sobotu ráno. Taliani podľa Blaszczaka posilnia poľskú protivzdušnú obranu minimálne na pol roka.

11:10 Nepriatelia Ruska sa v krajine snažia rozhnevať proti sebe jednotlivé etniká. Na zasadnutí Rady pre medzinárodné otázky to povedal ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry TASS podčiarkol, že sila Ruska tkvie práve v jeho kultúrnej rôznorodosti a mnohonárodnostnom charaktere.

Rusko, Vladimir Putin, Ukrajina Čítajte viac Putin obvinil nepriateľov Ruska, že sa v krajine snažia rozhnevať jednotlivé etniká

11:00 Valentyna Harasová tvrdí, že nie je zradkyňa. Napriek tomu múry v jej záhrade v ukrajinskom meste Cherson pokrývajú graffiti, ktoré ju označujú za ruskú kolaborantku. Červenou farbou sa na nich píše „rašista“, čo je ukrajinské spojenie slov Rus a fašista. Objavujú sa tam tiež písmená Z, čiže symboly podpory moskovskej vojnovej mašinérie. V uliciach juhoukrajinského prístavného mesta Cherson, ktoré viac ako osem mesiacov okupovali ruské vojská – kým ich vlani v novembri vyhnali ukrajinské sily, je cítiť strach a podozrievanie, píše agentúra Reuters. Mesto je tiež terčom neustáleho ruského ostreľovania.

vojna na Ukrajine, Cherson Čítajte viac V Chersone je cítiť strach a podozrievanie. Kto za ruskej okupácie kolaboroval a kto sa snažil prežiť?

10:40 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz veľkého množstva spotrebného tovaru do Ruska, vrátane sušičiek bielizne, snežných pluhov či dojacích zariadení.

t-34 Čítajte viac USA zakázali vývoz do Ruska všetkého, čo im pomôže útočiť. Od sušičiek bielizne až po slnečné okuliare

10:30 "Premiér Viktor Orbán vie, že ruské sankcie sám nezablokuje,“ povedal pre Pravdu maďarský investigatívny novinár Szabolcs Panyi.

Orbán Čítajte viac Investigatívny novinár: Orbán robí kroky proti Ukrajine. S Ruskom je tak mimo, že sa mu to môže vážne vypomstiť

10:20 Peking by mal „tlačiť na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu“ proti Ukrajine, vyzvali vo vyhlásení lídri skupiny veľkých ekonomík G7 na summite v Japonsku. Informujú o tom agentúry AFP a Kjódó. Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou ísť proti Číne, avšak vyjadrujú obavy ohľadom situácie v Juhočínskom mori alebo „ekonomického nátlaku“ Pekingu.

Vzťahy s Čínou sú hlavným bodom rokovania pri druhom dni summitu v Hirošime, ktorý sa končí v nedeľu. Lídri nadviazali na pretrvávajúce debaty o rastúcej politickej a ekonomickej asertivite Číny v zahraničí, ktoré len vystupňoval postoj ázijskej mocnosti k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking inváziu odmietol odsúdiť a udržiava s Moskvou rozsiahle partnerstvo, ktoré znepokojuje západné vlády.

„Sme pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou,“ citovala z komuniké G7 agentúra AFP. Lídri siedmich rozvinutých krajín v ňom uvádzajú, že sa nechcú od Číny odstrihnúť, avšak dodávajú, že „ekonomická odolnosť“ vyžaduje obmedzovanie rizík a „diverzifikáciu“ na poli medzinárodných vzťahov.

Podľa Financial Times vyhlásenie zahŕňa nesilnejšiu kritiku Pekingu, s akou kedy G7 prišla. „Najvyspelejšie ekonomiky sveta stupňujú svoju odpoveď na to, čo vidia ako rastúcu vojenskú hrozbu a ohrozenie ekonomickej bezpečnosti zo strany Pekingu,“ napísal denník.

9:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes dorazil do japonského mesta Hirošima, kde sa zapojí do summitu skupiny veľkých ekonomík G7. Informovali o tom svetové médiá po tom, ako v dejisku summitu pristálo francúzske lietadlo, ktorým Zelenskyj cestoval zo Saudskej Arábie. Podľa agentúry Bloomberg chce víkend využiť aj na apel na lídrov Indie a Brazílie, teda krajín, ktoré sa snažia k vojne Ruska proti Ukrajine stavať neutrálne.

„Japonsko. G7. Dôležité stretnutia s partnermi a priateľmi Ukrajiny. Bezpečnosť a posilnenie spolupráce pre naše víťazstvo. Mier bude po dnešku bližšie,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri krátko po prvých správach o jeho prílete.

8:38 Kyjev sa v noci na dnes znovu stal terčom útoku ruských dronov. Podľa ukrajinských úradov všetky bezpilotné lietadlá zostrelila protivzdušná obrana.

Podľa ukrajinských médií čelil Kyjev už 11. leteckému útoku od začiatku mesiaca. Armáda uviedla, že na hlavné mesto mierilo v noci 18 dronov iránskej výroby. Podľa denník The Kyiv Independent nebolo jasné, čo presne chceli Rusi zasiahnuť.

Podľa ukrajinského letectva protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila tiež dva iránske drony na východe Ukrajiny. Vyhlásenie nešpecifikovalo, kde k tomuto incidentu došlo, velenie letectva na východe krajiny však predtým na Facebooku oznámilo zničenie dvoch bezpilotných lietadiel nad mestom Dnipro.

8:25 Americký prezident Joe Biden „sa teší na stretnutie“ s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským v Hirošime, uviedol v sobotu Biely dom a potvrdil tak informáciu, že títo dvaja politici sa stretnú na okraj summitu krajín G7.

„Je isté, že sa s ním prezident Biden stretne,“ povedal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, no neuviedol žiadne podrobnosti ohľadom toho, kedy sa rokovanie uskutoční. „Prezident sa teší na príležitosť stretnúť sa [so Zelenským] tvárou v tvár,“ dodal.

7:48 Japonsko oznámilo, že Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pocestuje v sobotu do Hirošimy, kde sa má zúčastniť na summite krajín G7 o Ukrajine, uviedla agentúra AP.

Očakáva sa, že Zelenskyj dorazí do Hirošimy, miesta prvého jadrového útoku na svete, v sobotu večer. K lídrom siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa pripojí v nedeľu.

Pôvodne bolo potvrdené, že Zelenskyj sa k účastníkom summitu G7 pripojí v piatok prostredníctvom videokonferencie. Tento tento plán sa však zmenil po tom, čo Zelenskyj vyjadril „silnú túžbu“ zúčastniť sa na summite osobne, uvádza sa vo vyhlásení japonského ministerstva zahraničných vecí.

Japonsko predtým odmietalo potvrdiť Zelenského osobnú návštevu krajiny a do piatkového neskorého večera trvalo na tom, že sa zúčastní na summite iba online.

Počas jeho návštevy v Hirošime bude Zelenskyj rokovať aj s japonským premiérom Fumiom Kišidom, uviedlo ministerstvo.

Lídri skupiny G7 oznámili sprísnenie sankcií uvaľovaných na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Počas trojdenného summitu, ktorý sa začal v piatok, by mali tiež rokovať o postupe vo vojne na Ukrajine.

Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA.

6:30 Kyjev sa v noci na sobotu znovu stal terčom útoku ruských dronov. V niektorých častiach mesta zneli výbuchy, nasadená bola protivzdušná obrana. Po páde trosiek jedného z dronov sa vznietila strecha obytnej budovy, píše ruskojazyčná verzia spravodajského serveru BBC.

Požiar sa podľa kyjevského starostu Vitalija Klička rozhorel na streche deväťposchodovej budovy východne od centra mesta. Na mieste zasahovali hasiči.

O tom, že by si útok vyžiadal zranených, zatiaľ ukrajinské úrady neinformovali. Uviedli ale, že aj v niektorých ďalších častiach mesta dopadli trosky dronov, proti ktorým zasahovala protivzdušná obrana.

Ukrajinská armáda útok označila ako „masívny“. Podľa tlačovej agentúry AFP šéf kyjevskej civilnej obrany a vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram napísal:

„Túto noc agresor znova podnikol masívny útok dronmi. Ozbrojené sily zničili všetky zistené vzdušné ciele prostriedkami našej protivzdušnej obrany. Žiadne zásahy na Kyjev sa nepodarili! Padajúce trosky spôsobili požiar v obytnej budove v Darnyckom obvode, ale bol uhasený bez akýchkoľvek obetí.“

Podľa slov Popka trosky zapríčinili určité škody v troch ďalších kyjevských obvodoch, ale zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete

6:15 Americký prezident Joe Biden na summite šéfov štátov a vlád krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime oznámi ďalšiu pomoc Ukrajine vo výške 375 miliónov dolárov. Jej súčasťou budú munícia aj raketomety HIMARS. S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa o tom informovala agentúra Reuters.

Spojené štáty sú najväčším podporovateľom Ukrajiny, ktorá už viac ako 14 mesiacov čelí ruskej ofenzíve. Napadnutú krajinu podporili zbraňami aj ďalšou pomocou vo výške mnohých desiatok miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

715 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine