V Chersone je cítiť strach a podozrievanie. Kto za ruskej okupácie kolaboroval a kto sa snažil prežiť?

Valentyna Harasová tvrdí, že nie je zradkyňa. Napriek tomu múry v jej záhrade v ukrajinskom meste Cherson pokrývajú graffiti, ktoré ju označujú za ruskú kolaborantku. Červenou farbou sa na nich píše "rašista", čo je ukrajinské spojenie slov Rus a fašista. Objavujú sa tam tiež písmená Z, čiže symboly podpory moskovskej vojnovej mašinérie. V uliciach juhoukrajinského prístavného mesta Cherson, ktoré viac ako osem mesiacov okupovali ruské vojská - kým ich vlani v novembri vyhnali ukrajinské sily, je cítiť strach a podozrievanie, píše agentúra Reuters. Mesto je tiež terčom neustáleho ruského ostreľovania.

20.05.2023 10:15
vojna na Ukrajine, Cherson Foto: ,
Deti v oslobodenom Chersone na opustenom vojenskom stanovišti. Archívna snímka.
debata (20)

Pol roka po konci okupácie susedia nedôverujú susedom. Zradcovia môžu byť kdekoľvek.

Harasová opisuje, ako 26. novembra – teda niekoľko dní po odchode ruských vojakov – zabúchali na jej dvere štyria príslušníci ukrajinskej armády a obvinili ju z kolaborácie. Za tento trestný čin pritom hrozí desať až pätnásť rokov väzenia. Prehľadali jej dom, zabavili telefón a počítač, odvolávali sa pritom na sťažnosti susedov, že nabádala obyvateľov mesta, aby sa podriadili okupantom a vzali si ruské pasy, ako opisuje Harasová.

Video
Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi? / Zdroj: TV Pravda/US Air Force

Štyridsaťsedemročnú ženu následne vypočula polícia, hoci ju nezatkla ani neobvinila z žiadneho trestného činu. Ona sama všetko, čo jej je kladené za vinu, popiera. Podľa svojich slov nechápe, prečo ju niekto označil za kolaborantku. Tvrdí, že mala radosť, keď boli Rusi vyhnaní. „Úprimne, neviem,“ povedala v slzách pred svojím domom. „Nič nenašli,“ dodala.

Susedka Iryna Nečevilovová hovorí inak. „Otvorene podporovala Rusov a všetkým hovorila, že Rusko je skvelé, že sa pod ukrajinskou vládou cíti hrozne,“ uviedla Nečevilovová. „Ľudia očakávali, že ju hneď odvezú. Písali sme na ňu sťažnosti niekoľko mesiacov. Ale neodviezli ju a ľudia boli v šoku,“ dodala.

Polícia na miestnej stanici, kde bola Harasová podľa svojich slov vypočúvaná, sa k prípadu odmietla vyjadriť. Ukrajinská armáda na žiadosť o komentár zatiaľ nereagovala. Agentúre Reuters sa nepodarilo nezávisle overiť ani jednu z týchto dvoch verzií udalostí.

Bachmut, Ukrajina Čítajte viac Kinžaly? Musíme sa z nich aj smiať, hovorí Ukrajinka z ostreľovaného Kyjeva

Po tom, ako boli ruské sily vytlačené z rozsiahlych okupovaných území, sa obviňovanie z kolaborácie na Ukrajine stalo súčasťou každodenného života. Rusko podľa vojenského analytika Oleksandra Musijenka z Kyjeva pritom stratilo viac ako 40 percent územia, ktoré obsadilo po začatí rozsiahlej invázie vo februári minulého roka. Teraz okupuje takmer pätinu krajiny vrátane Krymu.

Podľa internetových stránok generálnej prokuratúry bolo v celej krajine zaregistrovaných viac ako 5 300 prípadov kolaborácie. Nie je však jasné, v akej fáze sa prípady nachádzajú, a generálna prokuratúra na žiadosť o komentár bezprostredne nereagovala.

Denné ruské ostreľovanie

Napätie v Chersone vyostruje takmer každodenné ostreľovanie ruskými jednotkami usadenými na náprotivnom brehu rieky Dneper. Niektoré rodiny sú rozdelené a ich členovia žijú na rôznych stranách rieky. Počas jedného dňa na začiatku mája, keď bolo ostreľovanie obzvlášť silné, bolo v meste zabitých najmenej 23 ľudí. Mnoho okien zostáva zabednených a budovy čiastočne zničené.

Keď sa Rusi zmocnili Chersonu, usporiadali referendum o tom, či sa má mesto a celá oblasť stať súčasťou Ruska. Podľa Moskvy získalo jasnú podporu miestnych obyvateľov, Kyjev a západné krajiny toto hlasovanie odmietli ako podvod.

Video
Krvavé sviatky. Rusi na Vianoce priniesli do Chersonu smrť / Zdroj: TV Pravda

Od oslobodenia mesta zamierilo na súdy 152 trestných prípadov týkajúcich sa kolaborácie, uviedol námestník chersonského oblastného prokurátora Serhij Kalmykov. Týkajú sa podľa neho 162 osôb, vrátane miestnych zákonodarcov, policajtov, lekárov, podnikateľov a ďalších. Štrnásť ľudí, ktorí sa ocitli medzi prvými súdenými, bolo uznaných za vinných, vrátane tých, ktorí vyzývali ostatných, aby hlasovali v referende, povedal Kalmykov.

Doteraz prejednávané prípady by mohli byť len špičkou ľadovca. Cherson – podobne ako niektoré ďalšie časti krajiny – nemá v dôsledku konfliktu funkčné súdy, čo spomaľuje procesy, pretože vypočutie sa musí konať inde, uviedli miestni predstavitelia.

Ukrajinec ukazuje na ruský billboard v Chersone...
Sčasti strhnutý ruský billboard v Chersone na...
+6Muž žobrajúci pod billboardom s pozostatkami...

Hovorca tajnej služby SBU v Chersonskej oblasti uviedol, že úrad identifikoval 1 147 ľudí zapojených do organizácie a inscenovania referenda. Podrobnosti o prípadoch neposkytol. Agentúra Reuters hovorila s piatimi obyvateľmi, ktorí majú podozrenie, že ich známi alebo úradníci spolupracovali s ruskými okupantmi.

Zradca alebo preživší?

Ak očakávaná ukrajinská protiofenzíva vytlačí Rusov z ďalších ukrajinských území, je pravdepodobné, že to, čo dnes prežíva Cherson, budú zažívať aj ďalšie dediny a mestá. Prípady kolaborácie môžu poukázať na ťažké rozhodnutia, ktoré musia ľudia robiť, keď sa snažia prežiť pod okupáciou. Napríklad niektorí farmári môžu čeliť trestnému stíhaniu, pretože za okupácie registrovali svoje farmy podľa ruských pravidiel, len aby udržali svoje podniky v chode, uvádza lobistická skupina nazvaná Všeukrajinská agrárna rada.

Video
Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov / Zdroj: TV Pravda

Rada uvádza prípad jedného majiteľa farmy, ktorý opustil svoje hospodárstvo v Záporožskej oblasti po tom, ako jej časť obsadili ruské vojská. Podnikanie prenechal svojim pracovníkom, ktorí sa museli zaregistrovať u Rusov a vziať si ruské pasy. Obáva sa preto, že po skončení okupácie by mohli byť stíhaní. Niektoré lobistické skupiny tvrdia, že zákony upravujúce kolaboráciu sú vágne a mali by byť zmenené tak, aby odrážali realitu ľudí, ktorí sa snažia aj v čase okupácie zarábať na živobytie. Alebo rozlišovať medzi tým, „kto je zradca a kto pracuje, aby prežil,“ upozorňuje Všeukrajinská agrárna rada.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine