Po vydaní zatykača na Putina sa hlavný žalobca ICC ocitol v Rusku na zozname hľadaných osôb

Medzinárodný trestný súd (ICC) v sobotu uviedol, že sa nenechá vo svojej činnosti odradiť tým, že jeho hlavného žalobcu Karima Khana zaradili v Rusku na zoznam hľadaných osôb. Ocitol sa na ňom po vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí.

20.05.2023 20:20
vladimir putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (140)

„ICC považuje tieto opatrenia za neprijateľné. Súd bude naďalej neochvejne vykonávať svoj zákonný mandát zaistiť zodpovednosť za najvážnejšie zločiny,“ píše sa vo vyhlásení súdu sídliaceho v holandskom Haagu.

Fotografia britského právnika Khana sa v piatok objavila v databáze ruského ministerstva vnútra. Poznámka pri nej uvádza, že sa narodil 30. marca 1970 v škótskom Edinburghu, nešpecifikuje však obvinenia voči nemu.

VIDEO: Na Putina je vydaný zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video

ICC v sobotňajšom vyjadrení uviedol, že „si je vedomý a je hlboko znepokojený neoprávnenými a neodôvodnenými donucovacími opatreniami… zo strany orgánov Ruskej federácie“. Vo vyhlásení vyzval 123 štátov, ktoré ratifikovali zmluvu o vytvorení ICC, aby „zvýšili úsilie o ochranu tohto súdu, jeho predstaviteľov a zamestnancov“.

ICC vydal 17. marca zatykač na Putina a na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že sú zodpovední za nezákonné deportácie obyvateľstva vrátane detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska, čo sa považuje za vojnový zločin. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

Vladimir Putin Čítajte viac Medzinárodný súd vydal zatykač na Putina. Rusko: Je neplatný. Biden: Je oprávnený
140 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #zatykač #Medzinárodný trestný súd