Pápež poveril kardinála Zuppiho mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine

Pápež František vymenoval kardinála Mattea Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Predseda Talianskej biskupskej konferencie (CEI) by mal viesť misiu, ktorá by prispela k zmierneniu napätia v nádeji, že sa tak začne "cesta k mieru", oznámil v sobotu Vatikán.

20.05.2023 21:04
pápež František, Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Pápež František sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským 13. mája 2023
debata (7)

Termín takejto misie a jej charakter v súčasnosti ešte skúmajú, doplnil hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Bolonský arcibiskup Matteo Maria Zuppi má podľa AP blízko k pápežovi.

František pred týždňom viedol vo Vatikáne rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten sa následne vyjadril skepticky o sprostredko­vateľských snahách Vatikánu, keďže podľa neho mediácia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nie je možná.

VIDEO: Zelenskyj v Ríme aj vo Vatikáne, potriasol si ruky s pápežom.

Video

„Pri všetkej úcte k Jeho Svätosti, nepotrebujeme prostredníkov, potrebujeme spravodlivý mier… Putin iba zabíja. Nepotrebujeme s ním žiadneho prostredníka,“ povedal ukrajinský prezident pred týždňom talianskej televízii.

Pápež koncom apríla pri návrate z návštevy Maďarska novinárom na palube lietadla povedal, že Vatikán pracuje na misii zameranej na ukončenie vojny. Podrobnosti však poskytnúť odmietol. Moskva aj Kyjev vtedy uviedli, že o tejto iniciatíve nič nevedia.

Talianska webová stránka Il Sismografo zameraná na vatikánske otázky tento týždeň informovala, že pápež chce poslať osobných vyslancov na rozhovory so Zelenským a Putinom v nádeji na sprostredkovanie prímeria. Krátke sobotňajšie oznámenie Vatikánu sa o Rusku nezmieňuje.

Pápež František Čítajte viac Bez "požehnania" Ukrajincov. Kyjev odmieta mierovú misiu Vatikánu, Moskva o nej nič nevie
7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna na Ukrajine