450. deň: Zelenskyj prirovnal zničenie Bachmutu k Hirošime v roku 1945

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prirovnal zničenie východukrajinského mesta Bachmut k tomu, ako vyzerala japonská Hirošima po tom, čo na ňu koncom druhej svetovej vojny USA zhodili jadrovú bombu. Kremeľ hovorí o obsadení mesta, Kyjev jeho pád popiera, hoci pripúšťa, že situácia je kritická a že mesto je úplne zničené.

21.05.2023 06:15 , aktualizované: 20:57
Volodymyr Zelenskyj / Fumio Kišida / Hirošima / Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a japonský premiér Fumio Kišida stoja pred Pamätníkom obetiam zhodenia atómovej bomby po tom, ako položili veniec v rámci summitu skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 21. mája 2023
debata (1016)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 450. deň
  • Rusko Bachmut nedobylo, odmietla Zelenského kancelária predchádzajúce tvrdenia
  • Kyjev tvrdí, že jeho jednotky čiastočne obkľúčili Bachmut a časť mesta stále držia
  • Zelenskyj uistil Bidena, že Kyjev nebude F-16 útočiť na ruské územie
  • Zelenskyj mal dve kolá stretnutí s lídrami G7, sľúbili mu pomoc až do obnovy mieru
Video
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s lídrami štátov G7
UA Vojak / UA Armáda / Čítajte viac 449. deň: Šéf ruských žoldnierov hlási dobytie Bachmutu. Kyjev priznáva kritickú situáciu

20:57 Ukrajinským silám sa za posledných 24 hodín na niektorých úsekoch v oblasti Bachmutu podarilo postúpiť zhruba o 200 metrov, oznámil podľa agentúry Unian hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Rusko tvrdí, že Bachmut už dobylo.

20:54 Rusko v nedeľu oznámilo obvinenia voči sudcovi a prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač pre vojnové zločiny.

Sudca ICC Rosario Salvatore Aitala a hlavný žalobca tohto súdu Khan Karim Asad Ahmad sú obvinení z „prípravy útoku na predstaviteľa cudzej krajiny požívajúceho medzinárodnú ochranu s cieľom skomplikovať medzinárodné vzťahy“, uvádza sa podľa AP v oznámení ruského Vyšetrovacieho výboru.

Obaja čelia aj ďalším obvineniam. V prípade uznania viny by im mohli udeliť tresty do 12 rokov väzenia. Výbor tiež uviedol, že vyšetrovanie vedú aj voči ďalším predstaviteľom ICC.

Marcový zatykač na Putina obviňuje šéfa Kremľa z osobnej zodpovednosti za nelegálne deportácie ukrajinských detí. ICC obvinil aj ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Bolo to po prvý raz, čo medzinárodný súd vydal zatykač na lídra jedného zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva. (ap, tasr)

vladimir putin Čítajte viac Po vydaní zatykača na Putina sa hlavný žalobca ICC ocitol v Rusku na zozname hľadaných osôb

15:47 Ukrajinské vzdušné sily počítajú s desiatkami západných stíhačiek po tom, čo Washington s rozhovoroch na túto tému ustúpil a súhlasil s posielaním týchto stíhačiek na Ukrajinu. Povedal to v nedeľu hovorca ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Konkrétne by mal Kyjev dostať stíhacie lietadlá F-16 americkej výroby.

„Lietadlá by nemali byť odovzdané postupne, kus po kuse, ale v leteckých jednotkách. Takáto jednotka sa nazýva letka, v našom prípade ju v súčasnosti tvorí viac než 12 lietadiel, u našich západných partnerov je to 18 strojov,“ povedal v nedeľu pre ukrajinskú televíziu hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat.

Týmto spôsobom „by malo byť Ukrajine odovzdaných niekoľko desiatok bojových lietadiel, aby si poradila s nastávajúcimi úlohami“, dodal Ihnat.

Ukrajinci argumentujú, že stíhačky F-16 pomôžu ochrániť ich vojakov, znížiť ich straty a pomôžu tiež oveľa rýchlejšie ukončiť vojnu, ktorú rozpútalo Rusko koncom februára 2022. (dpa, tasr)

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Ukrajina by mohla dostať až 36 stíhačiek F-16. Stroje zrejme poskytnú Dánsko a Holandsko

15:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v nedeľu na summite skupiny najvyspelejších demokracií G7 v japonskom meste Hirošima dve veľké kolá stretnutí. Jedno kolo absolvoval s lídrami G7 a druhé s nimi a zároveň s hosťami pozvanými na summit vrátane Indie, Južnej Kórey a Brazílie.

Zelenskyj absolvoval aj dvojstranné rozhovory s niekoľkými ďalšími lídrami. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol sľúbil v nedeľu Ukrajine odmínovacie zariadenia a ďalšiu pomoc. Oznámil to po rozhovoroch s prezidentom Zelenským na okraj summitu G7.

Jun sa Zelenskému zaviazal, že Soul urýchlene poskytne Kyjevu potrebnú pomoc, okrem odmínovacích zariadení aj napríklad sanitky pre armádu, uviedli juhokórejské médiá s odvolaním sa na prezidentský úrad. Išlo o prvé stretnutie oboch prezidentov od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu pred približne 15 mesiacmi.

Južná Kórea sa podieľa tiež na finančných sankciách uvalených na Rusko a poskytuje Ukrajine prevažne humanitárnu pomoc. Neposiela jej zbrane, napriek žiadostiam Kyjeva o takúto pomoc. Zelenskyj sa na stretnutí s Junom poďakoval Južnej Kórei za jej doterajšiu podporu, uviedol prezidentský palác v Soule. Obe strany sa tiež dohodli na spolupráci na obnove Ukrajiny po vojne. Prezident Jun vyhlásil, že Južná Kórea bude stáť pri Ukrajincoch až do obnovenia mieru.

Auto s ukrajinským prezidentom Volodymyrom... Foto: SITA/AP, Louise Delmotte
Prezidentská kolóna / Zelenskyj / Auto s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po jeho prílete smeruje na stretnutie skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 20. mája 2023

Kanadský premiér Justin Trudeau v nedeľu na tlačovej konferencii v Hirošime oznámil, že Kanada bude podporovať Ukrajinu v konflikte s Ruskom tak dlho, ako bude potrebné. Kanada bude cvičiť ukrajinských vojakov a prípadne aj pilotov, spresnil Trudeau.

Trudeau, ktorý na summite G7 v Hirošime vyjadril podporu i samotnému Zelenskému, na tlačovej konferencii povedal, že pokiaľ ide o podporu Ukrajine, „vždy skúmame, čo ďalšie ešte pre ňu môžeme urobiť“.

Kanadský premiér a ďalší lídri z G7 vyslali tento víkend Rusku jasný signál, že v konflikte silne podporujú Ukrajinu. Do skupiny G7 patria Japonsko, Francúzsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, Spojené kráľovstvo a USA.

Americký prezident Joe Biden a vysokopostavení predstavitelia USA povedali v piatok v Hirošime lídrom G7, že Washington podporuje spoločné spojenecké výcvikové programy pre ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby. (dpa, ap, čtk)

15:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prirovnal zničenie východukrajinského mesta Bachmut k tomu, ako vyzerala japonská Hirošima po tom, čo na ňu koncom druhej svetovej vojny USA zhodili jadrovú bombu. Zelenskyj sa tak vyjadril priamo v Hirošime, kde sa ako hosť zúčastnil summitu lídrov skupiny veľkých ekonomík G7.

Rusko tvrdí, že dobylo celý Bachmut, čo Ukrajina popiera. Mesto, ktoré malo pred konfliktom asi 70-tisíc obyvateľov, sa stalo dejiskom najdlhšej a najkrvavejšej bitky terajšej vojny na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022. Letecké snímky Bachmutu ukazujú vypálené a zničené budovy a ulice plné trosiek.

„Poviem vám to otvorene. Snímky zničenej Hirošimy mi rozhodne pripomínajú Bachmut a ďalšie podobné mestá. Nič živého tam nezostalo, všetky domy boli zničené,“ povedal Zelenskyj novinárom.

Americký nálet zo 6. augusta 1945 jedinou bombou zrovnal Hirošimu so zemou a pripravil o život vyše 140-tisíc ľudí. O tri dni neskôr zvrhli Spojené štáty ďalšiu atómovú bombu na mesto Nagasaki, ktorá mala obdobný ničivý účinok. Šesť dní potom Japonsko ako účastník druhej svetovej vojny kapitulovalo. (čtk, reuters)

13:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „jednoznačne uistil“ Spojené štáty, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na útoky na ruské územie. V nedeľu to uviedol americký prezident Joe Biden.

Joe Biden / Volodymyr Zelenskyj / Čítajte viac Zelenskyj uistil Bidena, že Kyjev nebude stíhačkami F-16 útočiť na ruské územie

11:54 Ukrajinským jednotkám sa podarilo čiastočne obkľúčiť Bachmut a drží v rukách niektoré vyvýšené pozície v jeho okolí a priemyselné, infraštruktúrne a rezidenčné objekty v štvrti na juhozápade mesta, uviedla na sociálnej sieti telegram námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ruské jednotky podľa nej bránia časti mesta, ktoré ovládajú.

„Postup našich jednotiek na predmestiach, ktorý stále prebieha, veľmi sťažuje nepriateľovi pobyt v Bachmute. Naše jednotky poloobkľúčili mesto,“ napísala Maľarová v príspevku na sociálnej sieti. Dodala, že ukrajinská armáda naďalej kontroluje niektoré časti tohto mesta v Doneckej oblasti.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70-tisíc ľudí. (čtk, tasr)

11:24 Kremeľ v noci na dnes na svojich oficiálnych stránkach vydal vyhlásenie, podľa ktorého ruské sily obsadili východoukrajinský Bachmut. Účastníkom tejto operácie zablahoželal prezident Vladimir Putin a ruské vedenie im chce udeliť štátne vyznamenanie.

„Hlava štátu útočným oddielom Wagner a rovnako všetkým vojakom jednotiek ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorí im poskytli potrebnú podporu a krytie na krídlach, blahoželala k dokončeniu operácie na oslobodenie Arťomovska,“ uvádza Kremeľ s využitím mena východukrajinského Bachmutu z čias Sovie.

Aktuálna situácia v Bachume je pritom stále nejasná. Kyjev jeho pád popiera, hoci pripúšťa, že situácia je kritická a že mesto je úplne zničené. (čtk, kremlin.ru)

9:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa svojho hovorcu poprel, že by Bachmut obsadili Rusi. Stanici CNN to povedal Zelenského hovorca Serhij Nykyforov. Prezidentove slová chápané ako potvrdenie pádu Bachmutu sa podľa neho týkali inej časti novinárskej otázky a mali opačný význam.

„Pán prezident, je Bachmut stále v ukrajinských rukách? Rusi povedali, že Bachmut dobyli,“ znela novinárska otázka, na ktorú Zelenskyj odpovedal: "Myslím, že nie. Ale musíte pochopiť, že tam nič nie je, všetko zničili, nie sú tam žiadne budovy … dnes je Bachmut iba v našich srdciach“. (čtk)

8:36 Ukrajina predložila svetu svoj mierový plán a podporu preň nachádza v Ázii, v arabskom svete, v Európe i v Latinskej Amerike. Na twitteri to v nedeľu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Japonsko, summit G7, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Náš mierový plán má podporu po celom svete

8:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes nepriamo potvrdil, že Rusku sa podarilo dobyť východoukrajinský Bachmut, ktorý bol jedným zo symbolov ruskej invázie na Ukrajinu. „Myslím, že Bachmut už nie je v ukrajinských rukách, dnes už je len v našich srdciach,“ odpovedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj na novinársku otázku pred rokovaním s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Hirošime. (reuters, čtk)

8:32 Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, keď sa v Hirošime na okraj summitu skupiny G7 stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Biden spomenul poskytnutie dodatočnej munície, delostrelectva a obrnených vozidiel. Podľa skorších informácií Washington hodnotu novej pomoci odhadoval na 375 miliónov dolárov. (reuters, čtk)

7:35 Majú ruskí vojaci pod kontrolou celý Bachmut? Ukrajina odkazuje, že ešte nie. štvrť na juhozápade mesta (Litak), kde sa podľa nej ukrajinskí obrancovia stále držia, sa nachádza na kopci. Miesto s niekoľkými poškodenými viacposchodovými obytnými domami má preto strategický význam, uviedol portál Meduza. Ukrajinskí obrancovia oň bojujú s nepriateľom od februára.

vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Čítajte viac Moskva považuje Bachmut za dobytý. Ešte máme v rukách Lietadlo, hovorí Kyjev

6:15 Summit skupiny krajín G7 je podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona príležitosťou, ako presvedčiť krajiny, ako je India a Brazília, o zmene postoja voči Ukrajine. Oba štáty sú zatiaľ veľmi zdržanlivé pri pomoci východoeurópskej krajine napadnutej Ruskom. O slovách Macrona v japonskej Hirošime informovala agentúra Reuters.

Práve situácia na Ukrajine je jednou z hlavných tém schôdzky prezidentov a šéfov vlád, na ktorej sa zúčastňuje tiež ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident nebude chýbať ani na širšom rokovaní, kde budú okrem krajín G7 práve aj zástupcovia Indie a Brazílie. Od tých by si Západ želal jasnú podporu Ukrajiny, ktorá už takmer 15 mesiacov čelí ruskej agresii. Obe krajiny ale naďalej udržiavajú s Ruskom dobré vzťahy a k vojne sa snažia stavať neutrálne.

Vyjadril sa aj nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý nepočíta s tým, že by Ukrajina čoskoro dostala stíhačky F-16. Ochotu ich dodať dali v týždni najavo niektoré európske krajiny a Washington prisľúbil podporu s výcvikom. Podľa Scholza pôjde ale práve aj kvôli nutnosti výcviku o dlhodobejší projekt. Vyjadrenie vníma do značenej miery ako signál Rusku, že podpora Ukrajiny neoslabí ani s narastajúcou dĺžkou vojny.

Zelenskyj už popri summite rokoval z viacerými lídrami, napríklad tiež s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, a to predovšetkým o ďalšej obrannej spolupráci a výcviku ukrajinských vojakov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine