V gréckych parlamentných voľbách vedie vládna strana premiéra Mitsotakisa

V gréckych parlamentných voľbách po sčítaní 30 percent odovzdaných hlasov vedie s 41,1 percentami hlasov konzervatívna strana premiéra Kyriakosa Mitsotakisa Nová demokracia. Na druhom mieste je opozičná ľavicová strana Syriza s 20,1 percentami, na čele ktorej je expremiér Alexis Tsipras. Sociálnodemokratická strana Pasok je tretia s 12,7 percenta.

21.05.2023 09:19 , aktualizované: 21:45
Kyriakos Mitsotakis Foto: ,
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v meste Solún 18. mája 2023
debata

Doterajšie výsledky zatiaľ zodpovedajú prvým odhadom po uzavretí volebných miestností, podľa ktorých by Nová Demokracia (ND) mohla získať okolo 40 percent, Syriza až 29 percent a Sociálnodemokra­tická strana Pasok až 12,5 percenta.

K jasnému víťazstvu by podľa analytikov ND potrebovala viac ako 45 percent hlasov, čo je výkon, ktorý nebol zaznamenaný od drvivého víťazstva socialistu Andreasa Papandrea v 80. rokoch a začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Pri udržaní doterajších výsledkov by ND podľa gréckeho ministerstva vnútra v 300-člennom parlamente získala 145 kresiel a Syriza 71. Novej demokracii by však taký počet nezabezpečil absolútnu väčšinu potrebnú na zostavenie jednofarebnej vlády. V takom prípade by mali hlboko rozdelené grécke strany deväť dní na to, aby našli partnerov pre vládnu koalíciu. Keď to nedokážu, budú zhruba za mesiac vypísané nové voľby.

O zložení parlamentu Gréci hlasujú každé štyri roky. V krajine je približne 9,8 milióna oprávnených voličov vrátane 440-tisíc mladých ľudí vo veku 17 až 21 rokov, ktorí sa na voľbách môžu zúčastniť po prvý raz, napísal spravodajský web Euronews. Gréci žijúci v zahraničí mali možnosť odvoliť v sobotu.

Mitsotakis je premiérom od júla 2019. ND vtedy získala najvyšší počet hlasov v parlamentných voľbách a Mitsotakis vo funkcii nahradil Tsiprasa, ktorý bol premiérom od roku 2015. Tsipras sa premiérom stal počas finančnej krízy v roku 2015, keď jeho strana Syriza vytvorila vládnu koalíciu s pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci.

Súčasný premiér prispel k zvládnutiu pandémie koronavírusu v Grécku i dvoch kríz so susedným Tureckom. Uškodil mu však škandál spojený s odpočúvaním opozičných politikov a februárové vlakové nešťastie, pri ktorom prišlo o život 57 ľudí.

Grécko vlaky zrážka nehoda Čítajte viac Obetí zrážky vlakov v Grécku je už 57, zverejnili video z tragédie
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #parlamentné voľby