Slovensko vysiela do Talianska na pomoc so záplavami hasičov i techniku

Slovensko vysiela do Talianska na pomoc so záplavami 25 hasičov. K dispozícii majú 13 kusov hasičskej techniky s príslušenstvom, ktoré zabezpečuje ich sebestačnosť na 14 dní s možnosťou nepretržitého nasadenia. Ničivé záplavy na severe Talianska si vyžiadali už 14 životov. Vylialo sa viac ako 20 riek a eviduje sa takmer 300 zosuvov pôdy.

21.05.2023 20:15
Lungo Po Murazzi / Záplavy / Foto: ,
Pohľad na zaplavenú oblasť Lungo Po Murazzi v talianskom Turíne 21. mája 2023
debata

„Najdôležitejšou súčasťou ich vybavenia sú dve veľkokapacitné čerpadlá, ktoré umožňujú spolu odčerpať 6-tisíc kubických metrov vody za hodinu,“ priblížila hovorkyňa. Skupinu hasičov vedie veliteľ modulu Dušan Timko, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Členovia modulu, ktorí sú rozmiestnení na viacerých hasičských staniciach v rámci Bratislavského, Trnavského i Trenčianskeho kraja, sa už počas čakania na reakciu z talianskej strany pripravovali na vyslanie.

Po akceptácii ponuky na pomoc vyrážajú v nedeľu o 19.00 h do Talianska zo stanice Hálková v Bratislave. Šťastnú cestu im prišli popriať štátny tajomník MV SR Ľubomír Šablica a prezident HaZZ Pavol Mikulášek.

Taliansko sužujú záplavy a zosuvy pôdy. Vylialo sa viac ako 20 riek a eviduje sa takmer 300 zosuvov pôdy. Najzasiahnutejším regiónom je Emilia Romagna. Krajina aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany (v sobotu 20. 5. o 23.47 h) a požiadala o štyri moduly vysokokapacitného odčerpávania, tzv. HCP (High Capacity Pumping) moduly. Slovenská republika v krátkom čase zareagovala (v nedeľu o 1.47 h) zverejnením ponuky jedného takéhoto modulu.

Viaceré krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky pošlú Taliansku vybavenie na odčerpávanie vody v rámci pomoci pri ničivých záplavách, ktoré postihli najmä región Emilia Romagna na severe krajiny. Oznámila to v nedeľu Európska komisia.

Chorvátsko, povodne, záplavy Čítajte viac Záplavy postihli aj časti Chorvátska, Bosny a Srbska. V Taliansku pribúdajú obete

Okrem SR pošlú pomoc Taliansku, ktoré v nedeľu aktivovalo mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, aj Slovinsko, Rumunsko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko, Bulharsko a Rakúsko. Predmetný mechanizmus slúži ako platforma na koordináciu a spoločné využívanie núdzových zdrojov Európskej únie.

„EÚ je po smrteľných záplavách plne solidárna s Talianskom. Naše myšlienky sú s rodinami, ktoré stratili svojich blízkych, ako aj s tými, ktorých domovy boli poškodené,“ uviedol eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Ničivé záplavy na severe Talianska si podľa dostupných informácii vyžiadali už 14 životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #záplavy