Peking si pozval na koberec japonského veľvyslanca, pre 'humbug o Číne' na summite G7

Čína si predvolala japonského veľvyslanca, aby vyjadrila protest kvôli "humbugu okolo otázok súvisiacich s Čínou" na víkendovom summite skupiny krajín G7. Uviedla to v pondelok agentúra Reuters.

22.05.2023 07:37
Japonsko summit G7 lídri stretnutie Foto: ,
Lídri G7 pózujú počas spoločného fotenia na stretnutí skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 20. mája 2023.
debata (13)

Skupina vyspelých ekonomík na summite v japonskej Hirošime schválila k Číne kritické vyhlásenie, ktoré sa okrem iného zameralo na stav ľudských práv v tejto krajine alebo čínske ambície v Juhočínskom mori.

Video
Zelenskyj sa v Hirošime stretol s lídrami štátov G7

Námestník čínskeho ministra zahraničia Sun Wej-tung vyjadril presvedčenie, že Japonsko spolupracovalo s ostatnými krajinami na summite „s cieľom očierniť a napadnúť Čínu, hrubo zasahovať do vnútorných záležitostí Číny, porušovať základné zásady medzinárodného práva“. Postup Tokia podľa neho poškodzuje zvrchovanosť, bezpečnosť a rozvojové záujmy Číny. Japonsko by malo Čínu začať chápať „správne“, myslí si.

Video
Čínske a ruské lode na spoločnej hliadke v Tichom oceáne

Tokio reagovalo vyjadrením svojho veľvyslanca, že je pre krajiny G7 prirodzené spomínať otázky spoločného záujmu, a budú tak robiť aj v budúcnosti. Čína by najprv mala urobiť „pozitívne kroky na riešenie týchto znepokojivých otázok“.

Štáty G7 vo vyhlásení tiež uviedli, že Peking by mal „tlačiť na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu“ proti Ukrajine. Čína sa následne proti vyhláseniu ostro vymedzila.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #G7