Niektorí Japonci kvôli rúškam zabudli, ako sa usmievať. Teraz sa to učia v kurzoch

Po troch rokoch zakrývania tvárí rúškami sa niektorí Japonci obracajú na špecialistov, aby ich naučili znovu sa bez rozpakov usmievať. Píše o tom denník The Guardian.

22.05.2023 09:06
čína vírus rúško japonsko Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (7)

Podľa lektorky Keiko Kawanovej má množstvo ľudí v Japonsku problém zvyknúť si na život bez rúšok a niektorí zabudli, ako sa usmievať. „Keď bolo zavedené nosenie rúšok, ľudia mali len málo príležitostí sa usmievať a u niektorých sa z toho stal komplex,“ uviedla Kawanová, ktorá pracuje ako lektorka v spoločnosti Egaoiku.

„Chcem, aby sa ľudia vedome snažili usmievať, pretože to prospieva ich fyzickej i psychickej pohode,“ dodala.

Lekcie, ktoré sú obľúbené predovšetkým medzi ženami, sa začínajú spravidla cvičením zameraným na uvoľnenie napätých tvárových svalov. Na sledovanie pokrokov používajú účastníci vreckové zrkadlo.

Eduard Heger, Ján Mikas Čítajte viac Koniec respirátorov, na Slovensku už nie sú povinné. Nikde

„Počas pandémie koronavírusu som nemala príležitosť stýkať sa s inými ľuďmi a na verejnosti som sa neusmievala,“ uviedla 79-ročná Akiko Takizawová, ktorá sa do kurzu prihlásila. „To mi pripomenulo, aký je úsmev dôležitý,“ dodala.

Výučbou u Kawanovej, ktorá je v Japonsku známou tvárou na televíznych obrazovkách i na sociálnych sieťach, prešlo za posledných šesť rokov viac ako 4 000 ľudí.

Stovkám ďalších Kawanová pomohla získať certifikát „úsmevového špecialistu“. Teraz táto koučka dohliada na asi dvadsiatku lektorov, ktorí povedú podobné kurzy po celom Japonsku, píše The Guardian.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #koronavírus #pandémia koronavírusu