Arménsko je ochotné uznať Karabach za súčasť Azerbajdžanu

Arménsko je ochotné uznať Náhorný Karabach za súčasť Azerbajdžanu pod podmienkou, že bude zaistená bezpečnosť tamojšieho arménskeho obyvateľstva, vyhlásil arménsky premiér Nikol Pašinjan podľa ruskej štátnej agentúry TASS.

22.05.2023 12:08
Arménsko / Náhorný Karabach / Azerbajdžan /... Foto: ,
Nevybuchnutá raketa v blízkosti obývanej oblasti v Náhornom Karabachu
debata (7)

Obe krajiny vedú už desiatky rokov spor o horskú enklávu, o ktorú zviedli dve krvavé vojny, naposledy na jeseň 2020. Boje vtedy po 44 dňoch ukončilo prímerie sprostredkované Ruskom.

Pašinjan sa má vo štvrtok v Moskve stretnúť s prezidentmi Azerbajdžanu a Ruska Ilhamom Alijevom a Vladimirom Putinom, zapochyboval však, že dovtedy bude pripravená mierová zmluva, hoci o nej obe strany intenzívne rokujú.

„Dúfame, že v najbližšom čase dosiahneme dohodu o texte mierovej zmluvy a dokážeme ju podpísať,“ povedal Pašinjan. „Sotva sa nám ale podarí podpísať mierovú zmluvu. Dúfame, že sa podarí dospieť k dohode o otvorení regionálnych komunikácií,“ dodal na tlačovej konferencii.

Premiér dodal, že po podpísaní mierovej zmluvy by Arménsko bola ochotná rokovať o demilitarizácii arménsko-azerbajdžanskej hranice, kde stále prepukajú prestrelky.

S Alijevom by sa Pašinjan mal znovu stretnúť 1. júna v Kišiňove. Azerbajdžanský prezident dnes po rokovaní s litovským náprotivkom vo Vilniuse vyhlásil, že považuje uzavretie mierovej dohody s Arménskom za nevyhnutné.

Dve bývalé sovietske republiky spolu už desiatky rokov vedú spor o Náhorný Karabach, ktorý je síce súčasťou Azerbajdžanu, ale ovládajú ho etnickí Arméni podporovaní z Jerevanu.

Pri zosilnení konfliktu v roku 2020 Azerbajdžan získal kontrolu nad časťou horskej enklávy a jej okolia, predtým okupovanom arménskymi separatistami. V bojoch prišlo o život viac ako 6 700 ľudí.

V Azerbajdžane bolo prímerie oslavované ako víťazstvo, v Arménsku sa naňho pozerali ako na ponižujúcu porážku. Situácia medzi oboma krajinami sa opäť vyostrila vlani v septembri, v bojoch zomrelo 155 vojakov. Na hranici medzi Azerbajdžanom a Arménskom sa tento rok 12. mája odohrala ďalšia prestrelka, pri ktorej boli nasadené aj mínomety a drony. O život prišiel jeden arménsky vojak.

Náhorný Karabach, Arménsko, Jerevan Čítajte viac Vojna o Karabach sa končí. Arménsko, Azerbajdžan a Rusko podpísali dohodu
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko