Po Slovensku podpíše obrannú dohodu s USA aj Česko

Česká ministerka obrany Jana Černochová sa v utorok vo Washingtone stretne so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom, aby podpísali česko-americkú dohodu o obrannej spolupráci (DCA).

22.05.2023 15:34
Jana Černochová, Lloyd Austin Foto: ,
Česká ministerka obrany Jana Černochová a šéf Pentagonu Lloyd Austin počas stretnutia vo Washingtone 21. apríla 2022
debata (19)

Pre agentúru ČTK to potvrdilo tlačové oddelenie Pentagonu. Stretnutie a podpis zmluvy následne potvrdil aj riaditeľ komunikačného odboru českého ministerstva obrany David Jareš. „Zmluva DCA bude podpísaná v utorok popoludní washingtonského času,“ povedal Jareš.

Tento rok 26. apríla vláda ČR schválila česko-americkú dohodu, ktorá má podľa nej nastaviť podmienky možnej spolupráce s americkými ozbrojenými silami na území ČR. Zmluvu musia po podpise ministrami schváliť obe komory českého Parlamentu a podpísať prezident.

Protest pred NR SR proti dohode o obrannej spolupráci s USA (Vysielané 18.1.2022)

Video

Dohoda nerieši konkrétny pobyt amerických vojakov alebo prípadný vznik americkej základne na českom území. Zmluvu DCA alebo jej ekvivalent má s USA väčšina z aliančných krajín.

Austin vlani v septembri navštívil Česko. S bývalým českým prezidentom Milošom Zemanom sa zhodli na tom, že obranná spolupráca medzi ČR a USA je na vysokej úrovni a že obe krajiny chcú pokračovať v jej posilňovaní a prehlbovaní.

Austin tiež rokoval s premiérom Petrom Fialom a Černochovou, ktorá označila Spojené štáty za najdôležitejšieho spojenca ČR.

fiala Čítajte viac Na Slovensku bolo veľa kriku pre nič. Česi schválili obrannú spoluprácu s USA
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #obranná dohoda