Sudánska armáda podnikla letecké údery na Chartúm, večer má začať platiť prímerie

Sudánska armáda v pondelok podnikla ďalšie letecké údery na metropolu Chartúm, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov.

22.05.2023 16:54
Sudán / Amanah / Džidda / Evakuácia / Foto: ,
Ľudia evakuovaní zo Sudánu vystupujú zo saudskej lode Amanah po ich príchode do prístavu Džidda, v Saudskej Arábii 4. mája 2023
debata

Útoky, ktoré mierili na polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), sa odohrali len pár hodín pred tým, než by malo začať platiť sedemdňové prímerie. Znepriatelené strany sa zhodli, že pokoj zbraní nadobudne platnosť v pondelok o 21:45 SELČ.

Armáda vykonala nálety aj v noci na dnešok, potvrdili svedkovia. Ich cieľom boli automobily jednotiek RSF, ktoré operujú v rezidenčných oblastiach sudánskej metropoly už od začiatku konfliktu v polovici apríla.

Obe znepriatelené strany v minulosti oznámili už niekoľko prímerí, ale nedodržiavali ich. Na rozdiel od tých predošlých má ale to aktuálnu medzinárodnú podporu. Navyše ide o prvé prímerie oficiálne odsúhlasené počas rozhovorov sprostredkovaných Saudskou Arábiou a USA.

Josep Borrell Čítajte viac Borrell: Veľvyslanca EÚ v Sudáne "napadli" v jeho dome

Sudánska armáda aj RSF prisľúbili, že počas prímeria budú pomáhať distribuovať humanitárnu pomoc, obnovia základné služby a stiahnu bojové jednotky z nemocníc.

Miestni obyvatelia v pondelok informovali o náletoch na Chartúm, Bahrí a Ummdurmán. Boje bolo počuť aj v centre hlavného mesta. „Situácia je hrozná. Lietadlá nás bombardujú zo všetkých strán,“ popísala Salma Abdalláhová, ktorá žije v sudánskej metropole.

Armáda sa snaží vytlačiť jednotky RSF zo strategických pozícií v centre Chartúme a zo štvrtí, kde obsadili civilné budovy. Polovojenské jednotky majú skúsenosti s pozemným bojom, zatiaľ čo armáda sa z veľkej časti spolieha na letecké údery a delostrelectvo.

Od 15. apríla pred konfliktom podľa posledných údajov OSN utieklo z domovov vyše milióna ľudí. Viac ako 250-tisíc ich utieklo do okolitých krajín a 843-tisíc je vnútorne vysídlených. Približne 110-tisíc sudánskych utečencov sa v súčasnosti nachádza v Egypte. Obetí majú boje podľa Reuters 705, ďalších vyše 5-tisíc ľudí utrpelo zranenie.

Sudán Čítajte viac Boje v sudánskom Chartúme nabrali na intenzite. Pribúdajú aj prípady znásilnenia
debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán