Orbán podmieňuje schválenie vstupu Švédska do NATO zlepšením vzťahov

Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO, vyhlásil v utorok maďarský premiér Viktor Orbán. S odvolaním sa na agentúru Reuters o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

23.05.2023 13:53
orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (37)

„Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sú veľmi zlé. Nechceme importovať konflikty do NATO,“ uviedol Orbán na Katarskom hospodárskom fóre v Dauhe.

Video
Rusi ovládajú Bachmut? Ukrajinské špeciálne jednotky sú stále v meste / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Maďarsko ani takmer po roku ešte neschválilo žiadosť Švédov o vstup do Severoatlantickej aliancie a rovnakú žiadosť Fínov ratifikoval maďarský parlament až po ôsmich mesiacoch. Pripomenul to server telex.hu, podľa ktorého na najbližšom summite NATO v júli sa Švédsko bude môcť zúčastniť len ako hosť, ak Maďarsko a Turecko dovtedy neratifikujú švédsku žiadosť o členstvo.

orban Čítajte viac Maďari vydierajú Kyjev: 500 miliónov odklepneme, keď túto banku vyradíte zo sponzorov vojny

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács začiatkom apríla vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. „Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším,“ dodal Kovács.

Video
Spoločné foto - Orbán nad Zelenským. Nezatlieskal mu / Zdroj: TV Pravda
37 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Viktor Orbán #Švédsko #vojna na Ukrajine