Do Nórska pripláva pýcha amerického námorníctva. Rusom sa to nepáči

Ruské veľvyslanectvo v Nórsku v utorok ostro kritizovalo plánovanú návštevu americkej lietadlovej lode v Osle. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

23.05.2023 18:57
lietadlová loď, loď, Gerald R. Ford Foto: ,
Pýcha amerického námorníctva - USS Gerald R. Ford.
debata (450)

„Na severe nie sú žiadne záležitosti, ktoré si vyžadujú vojenské riešenie, a ani záležitosti, ktoré si vyžadujú zásah zvonka,“ uviedol hovorca ruského veľvyslanectva Timur Čekanov pre AFP.

Video
USS Gerald R. Ford je najväčšia bojová loď na svete / Zdroj: US Navy

„Vzhľadom na to, že Oslo prijíma, že Rusko pre Nórsko nepredstavuje priamu vojenskú hrozbu, sa takéto predvádzanie sily javí nelogické a škodlivé,“ dodal.

Lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford meria 337 metrov a do hlavného mesta Nórska sa má doplaviť tento týždeň. Má jadrový pohon a výtlak viac než 100-tisíc ton. Americké námorníctvo začiatkom mája oznámilo, že loď vyplávala z Norfolku v štáte Virginia na prvé bojové nasadenie. Nórsky minister obrany Björn Arild Gram návštevu tejto lode v nórskych vodách označil za prínosné v oblasti spolupráce s USA.

Video
Ruská hrozba. Americká lietadlová loď stráži Európu / Zdroj: NATO

Nórsko, ktoré je členskou krajinou NATO, má s Ruskom spoločné hranice. Vzťahy medzi týmito dvomi krajinami sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prudko zhoršili.

USS Harry S. Truman Čítajte viac Proti ruským ponorkám a bombardérom: NATO nasadilo americkú lietadlovú loď
450 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Nórsko #lietadlová loď #vojna na Ukrajine