Lukašenko sa objavil na verejnosti a odmietol správy o vážnej chorobe

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa dnes objavil na verejnosti a odmietol informácie o tom, že je vážne chorý. Informovali o tom agentúry Reuters a TASS.

23.05.2023 23:25
Lukasenko Foto:
Autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.
debata (5)

O zhoršujúcom sa zdravotnom stave autoritárskeho vládcu východoeurópskej krajiny sa špekuluje od 9. mája, keď sa zúčastnil na vojenskej prehliadke v Moskve, usporiadanej k pripomienke víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Vyzeral unavene, nezostal až do konca osláv a vo vlasti potom chýbal na verejných podujatiach.

Video
Blíži sa pád Alexandra Lukašenka? Ako to vidí analytik Demeš?
Alexander Lukašenko Čítajte viac Kyjev tajne rokoval s Lukašenkom, aby Bielorusko nevstúpilo do vojny

„Ak si niekto myslí, že som sa chystal zomrieť, tak nech sa upokojí,“ vyhlásil Lukašenko počas stretnutia venovaného zdravotným otázkam. Video zo zasadnutia zverejnil štátny kanál Pul Pervogo. Bieloruský vodca, ktorý znel chrapľavo, následne uviedol, že ochorel na adenovírus, čo je bežné nachladnutie.

Šesťdesiatosemročný Lukašenko poznamenal, že hoci zotavenie z takejto nákazy trvá zvyčajne len tri dni, tak bol príliš zaneprázdnený a nemohol si zobrať ihneď voľno. "Nemal som možnosť sa liečiť. Takže sa nechystám zomrieť. Budete sa so mnou trápiť ešte dlho, "dodal.

Video
Zničili bieloruskí partizáni ruské sledovacie lietadlo?

Lukašenko je pri moci od júla 1994. Naposledy podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil vo voľbách v roku 2020. Opozícia a západné krajiny však považujú toto hlasovanie za sfalšované, v skutočnosti podľa nich vyhrala opozičná líderka Svjatlana Cichanouská. Nespokojnosť s voľbami vyvolala v krajine demonštrácie nebývalých rozmerov. Bezpečnostné zložky protesty brutálne potlačili, desaťtisíce ľudí zatkli a tisíce ich zbili.

lukašenko Čítajte viac Čo bude s Bieloruskom po Lukašenkovi? Treba sa pripraviť na všetko

Bieloruský vodca je jedným z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorému poskytol bieloruské územie a letisko pre ruskú inváziu na susednú Ukrajinu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko