Rusi Putina tak skoro nezvrhnú. "Nevidíme trhliny v jeho systéme," vraví šéf nemeckej špionáže

Pozícia ruského prezidenta Vladimira Putina je stále silná a nezhody v krajine ohľadom vojny na Ukrajine neohrozujú jeho zotrvanie pri moci. Tvrdí to šéf nemeckej zahraničnej spravodajskej služby Bruno Kahl.

24.05.2023 07:48
vladimir putin Foto: ,
debata (26)

Šéf Spolkovej spravodajskej služby (BND) podľa Deutsche Welle nezaznamenal nijaké náznaky oslabenie vlády ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Napriek občasnej kritike, napríklad v súvislosti s dodávkami munície, nič nenasvedčuje tomu, že by sa režim začínal rúcať alebo rozpadávať. Nevidíme žiadne trhliny v Putinovom systéme,“ povedal Kahl v prejave na Federálnej akadémii pre bezpečnostnú politiku.

Video
Putin v centre velenia, Šojgu nad zákopmi / Zdroj: Video: Ministerstvo obrany Ruskej federácie

Kahl usudzuje, že verejná kritika vedenia vojny neprekračuje rámec bežných sporov v rámci ruskej spoločnosti a nepredstavuje hrozbu pre Putinov režim.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Ruskí partizáni zaútočili na Rusko. Chcú oslobodiť krajinu od Putinovej "diktatúry"

„Rusko je stále schopné viesť dlhú vojnu,“ povedal a poukázal na jeho dostatočné zásoby zbraní a schopnosť dopĺňať sily mobilizovaním rezervistov a regrutovaním dobrovoľníkov.

Šéf BND pripustil, že Rusko má určité slabiny, napríklad v úrovni efektivity svojich ozbrojených síl. Putinova dlhodobá stratégia by však podľa neho mohla zvíťaziť, ak Západ nebude veľmi organizovaným spôsobom podporovať Ukrajinu. Súčasnú konfrontáciu Kahl opísal ako „vojnu opotrebenia“.

Kahl prezradil, že nemecká spravodajská služba dva týždne pred začiatkom vojny 24. februára 2022 vedela, že Rusko spustí rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

„Asi 14 dní pred začiatkom vojny sme zachytili javy, ktoré sa nedali inak interpretovať,“ povedal.

V reakcii na kritiku toho, že americké a britské tajné služby očakávali útok oveľa skôr, Kahl povedal, že BND založila svoje hodnotenie na skutočnosti, že rozhodnutie zaútočiť nakoniec urobil Putin. Šéf Kremľa podľa neho bral do úvahy aj iné faktory ako len „rátanie rakiet alebo tankov“.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #tajná služba #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #BND