Nemecká polícia masívne udrela na klimatických aktivistov. Zablokovala účty i web

Nemecká polícia dnes v niekoľkých spolkových krajinách uskutočnila razie u členov klimatického hnutia Letzte Generation (Posledná generácia). Štátne zastupiteľstvo uviedlo, že domové prehliadky sú súčasťou vyšetrovania siedmich ľudí, ktorí čelia obvineniam zo založenia a podpory organizovanej zločineckej skupiny.

24.05.2023 12:06 , aktualizované: 15:29
protest Foto: ,
Klimatické aktivistky z „Poslednej generácie“ pokryté bahnom protestovali v utorok 23. mája 2023 pred budovou senátu v Ríme v Taliansku.
debata (5)

Hnutie sa proti domovým prehliadkam ostro ohradilo a uviedlo, že žiadne zločiny nepácha, naopak sa stavia za životy všetkých ľudí. Podporu aktivistom vyslovili okrem iného ekologické zoskupenie Greenpeace a tiež postkomunistická Ľavica. Naopak spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová razia obhajovala. „Červená čiara v právnom štáte je vždy jasná, legitímny protest končí tam, kde začínajú trestné činy a kde sú porušované práva ostatných,“ povedala. „Keď sa červená čiara prekročí, polícia musí konať,“ dodala.

Klimatické hnutie v posledných týždňoch vystupňovalo blokády ciest a ďalšie nátlakové akcie, ktorými sa snažia politických predstaviteľov a úrady prinútiť k dôraznejšiemu boju proti globálnemu otepľovaniu. Radikálne akcie aktivistov, ktoré vyžadujú sprievodné nasadenie stoviek policajtov, ale vyvolávajú rozporuplné reakcie verejnosti aj politikov.

fontana di trevi Čítajte viac Po proteste vo Fontáne di Trevi musia vyliať tritisíc litrov vody

Spolkový kancelár Olaf Scholz blokády, pri ktorých sa demonštranti lepia k vozovkám či autám, ostro kritizoval a označil ich za „úplne šialené“. Berlínska senátorka pre vnútro Felor Badenbergová, ktorej funkcia zodpovedá krajinskej ministerke, chce preveriť, či hnutie Letzte Generation nie je organizovanou zločineckou skupinou.

Protestné hnutie tak čelí mnohým trestným oznámeniam, ktoré štátne zastupiteľstvo označilo za dôvod dnešnej razie. Asi 170 policajtov dnes prehľadalo 15 objektov v siedmich spolkových krajinách, okrem iného v Berlíne, Bavorsku či Sasku. Policajti zablokovali aj dva bankové účty a jednu webovú stránku. Spomínaných sedem obvinených organizovalo podľa vyšetrovateľov finančnú zbierku pre hnutie, vďaka ktorej vybrali najmenej 1,4 milióna eur. Tieto peniaze hnutie používa na financovanie svojich akcií, ktorými sa Letzte Generation podľa obvinenia dopúšťa trestných činov.

Dvaja z týchto siedmich ľudí sú navyše podozriví z pokusu o sabotáž na ropovode z Terstu do Ingolstadtu. Tento čin sa stal v apríli 2022, keď dvaja ľudia prenikli do regulačnej stanice vo Freisingu. Polícia ich krátko potom zadržala. Žiadne väčšie škody hlásené neboli, prevádzka ropovodu bola ale asi na päť hodín zastavená.

Video
S klimatológom Lapinom o tom, na aké oteplenie sme ešte schopní sa adaptovať a kto vyhynie?
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #policajná razia #nemecká polícia