Tanky, stíhačky, húfnice či mínomety. Teraz Poľsko pokukuje po amerických ponorkách

Poľsko ešte tento rok chce spustiť proces obstarania nových ponoriek spolu s transferom potrebných technológií, ohlásil dnes poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Nové ponorky majú byť vyzbrojené nielen torpédmi, ale aj strelami s plochou dráhou letu s dlhým doletom.

24.05.2023 13:16
debata (97)

Minister za „zaujímavý príklad“ označil veľmi rýchlu austrálsku objednávku na tri americké jadrové ponorky triedy Virginia, schopné odpaľovať strely Tomahawk, napísal server Defence 24.

Poľsko investuje miliardy do rýchlej modernizácie a posilnenia svojich ozbrojených síl pod vplyvom obáv, aby sa po Ukrajine nestalo ďalším terčom ruskej agresie.

Video
Poľsko nakúpi pekelné strely z USA

„Plnohodnotné vojenské námorníctvo musí disponovať nielen hladinovými loďami, ale aj plavidlami schopnými skryto sa presúvať pod vodou,“ vyhlásil Blaszczak a prisľúbil, že ministerstvo obrany čoskoro oznámi podrobnosti o zamýšľanom počte ponoriek, ich vybavení a schopnostiach. Nové ponorky sa majú vyznačovať dlhou vytrvalosťou, silnou výzbrojou a pružnou konfiguráciou výbavy a výzbroje.

Aj najmodernejšie americké stíhačky

Moderné ozbrojené sily podľa Blaszczaka musia byť schopné nielen obrany, ale mať aj nástroje umožňujúce presne a nečakane zasiahnuť nepriateľa. Minister pripomenul, že pre pozemné sily Varšava objednala tanky Abrams a K2, húfnice Krab a K9, samohybné mínomety Rak a protilietadlové systémy Poprad s riadenými raketami Piorun, raketomety HIMARS a Chunmoo. Letectvo posilní juhokórejské lietadlá FA-50 a najmodernejšie americké stíhačky F-35, zatiaľ čo pre existujúce lietadlá F-16 sú určené objednané strely JASM o dolete až 1000 kilometrov.

Video
Stíhačky F-35 a MiG-29 spolupracujú. Poľské nebo je v bezpečí

Poľsko tiež kupuje aj prieskumné drony a práve rokuje so švédskymi partnermi o lietadlách včasnej výstrahy, ktoré by si prialo získať čo najskôr. V „najbližších dňoch“ má byť s poľským zbrojným koncernom PGZ podpísaná dohoda o obstaraní delostreleckej munície, dodal Blaszczak.

Poľsko tiež buduje viacvrstvový systém protivzdušnej obrany, ktorý majú doplniť fregatmi triedy Miecznik. Stavba prvej z nich sa má začať tento rok a všetky tri majú byť hotové do roku 2031. Obstaranie ponoriek označil Blaszczak za „veľkú výzvu“ a na účasť v tendri vyzval partnerov „z nášho kontinentu aj mimo neho“.

Abrams M-1 Čítajte viac Poliaci budú mohutne zbrojiť. Chcú byť takí silní, aby armádu nikdy nepoužili

Nové ponorky sľuboval už Blaszczakov predchodca Anoni Macierewicz, podľa ktorého mal byť nákup spečatený najneskôr do konca roku 2017, ale dodnes sa tak nestalo. Zmeny v akvizičných plánoch v minulých rokoch odsúvali obstaranie nových plavidiel, zatiaľ čo poľské námorníctvo muselo vyraďovať ďalšie a ďalšie lode, ktoré slúžili v priemere viac ako tri desiatky rokov, pripomínajú poľské médiá.

Video
USS Gerald R. Ford: najväčšia bojová loď sveta sa priblíži k Rusku
97 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #zbrojenie #vojna na Ukrajine