Lipavský vyzval k jednote EÚ a USA voči Číne: Vojna Pekingu vyhovuje

Európa by mala bližšie spolupracovať so Spojenými štátmi pri vytváraní spoločnej politiky voči Číne. V rozhovore s hongkonským denníkom South China Morning Post (SCMP) to uviedol český minister zahraničia Ján Lipavský. EÚ musí podstatne viac spolupracovať s USA ako s Čínou, povedal.

24.05.2023 14:06
Jan Lipavský Foto: ,
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
debata (92)

„To je moja prosba, môj príspevok do európskej debaty,“ vyhlásil Lipavský. Európsky blok dlhodobo hľadá jednotnú pozíciu k Číne tvárou v tvár jej rastúcej ekonomickej i vojenskej sile a s ohľadom na jej partnerstvo s Moskvou v dobe trvajúcej ruskej agresie proti Ukrajine. Prístup EÚ k Číne bude jednou z tém úniového samitu na konci júna.

Čína ruský vpád na Ukrajinu odmieta odsúdiť, predstavila ale vlastný mierový plán, ktorý by mal viesť k ukončeniu konfliktu. Český prezident Petr Pavel minulý mesiac vyhlásil, že Peking nemôže byť mierotvorca, pretože mu súčasný stav vyhovuje, pripomenul denník SCMP.

Li Chuej, Putin, Čína, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina: je čínsky mierový plán aj súčasťou súboja veľmocí?

„Čína rozhodne ťaží z akéhokoľvek oslabovania Ruska… Pre Čínu sa tak otvára viac možností, napríklad posilňovať vplyv v Strednej Ázii,“ povedal denníku South China Morning Post Lipavský.

„Oceňujem Čínu za jej postoj k jadrovej bezpečnosti… nemyslím si ale, že predkladá reálny plán,“ uviedol Lipavský. „Preto rozhodne stojím za (mierovým) plánom (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského,“ dodal.

Denník podotýka, že krajiny strednej a východnej Európy zaujímajú prevažne kritickejší postoj voči Pekingu ako niektoré európske veľmoci a Washington vnímajú ako záruku pre svoju národnú bezpečnosť.

Podľa Lipavského sa ale štáty EÚ stále viac zhodujú na tom, aké výzvy Čína predstavuje, aj keď sa nezhodujú na tom, ako na ne reagovať.

Ako sa k Číne správať?

„Celá západná civilizácia si kladie otázku, aký postoj k Číne ako rastúce mocnosti zaujať. Čínska vízia svetového poriadku rozhodne plne nezodpovedá našej vízii založenej na rešpektovaní zákonov,“ dodal.

Video
Petr Pavel o tom, čo NATO dalo a vzalo Česku či Slovensku

Na otázku ohľadom pretrvávajúceho členstva Českej republiky vo formáte spolupráce medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy, nazývaného pred odchodom pobaltských štátov 17+1, Lipavský uviedol, že ČR nemá bezprostredne v pláne skupinu opustiť. Podľa šéfa českej diplomacie ale Česká republika obmedzila svoje aktivity v rámci skupiny a svoje členstvo „preskúmava“.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európska únia #Čína #USA #vojna na Ukrajine #Jan Lipavský