454. deň: Rusko podľa amerického generála nedosiahne vojenské víťazstvo na Ukrajine

Rusko nedosiahne vojenské víťazstvo na Ukrajine, povedal vo štvrtok predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley. Upozornil tiež, že Kyjev pravdepodobne v dohľadnom čase nevytlačí zo svojho územia všetkých ruských vojakov.

25.05.2023 06:00 , aktualizované: 22:51
Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Foto: ,
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský dobrovoľnícky zbor na hraniciach v oblasti Suma, 24. máj 2023.
debata (516)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 454. deň
  • Podoľak: Protiofenzíva trvá už niekoľko dní
  • Vagnerovci opustili predmestia Bachmutu, v centre zostali
  • Na Ukrajinu sa z ruského zajatia vrátilo 106 obrancov Bachmutu
  • Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetkých 36 ruských dronov
  • Zelenskyj apeloval na Iráncov, aby nedodávali Rusku drony Šáhid
  • Moskva a Minsk podpísali dohodu o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku
  • Šéf ruských partizánov varuje Kremeľ: Opäť zaútočíme na Rusko
  • Rusko vyslalo stíhačky k dvom americkým bombardérom nad Baltským morom
Video
Chytiť, zvaliť, spútať a obviniť z vlastizrady. Takto zatýka ruská FSB. V tomto prípade inžiniera zo zbrojovky v Rostove na Done.
Ranení ukrajinskí vojaci prichádzajú na miesto...
Ranený ukrajinský vojak brániaci mesto Bachmut...
+5Ošetrený ukrajinský vojak brániaci mesto...

22:51 Americké ministerstvo financií vo štvrtok uvalilo sankcie na Ivana Maslova, ktorý stojí na čele pobočky súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny v africkom štáte Mali.

Ako informovala agentúra AFP citovaná agentúrou TASR, ministerstvo financií USA vo svojom vyhlásení uviedlo, že Vagnerova skupina by mohla používať falošnú dokumentáciu na utajenie získavania a tranzitu mín, bezpilotných lietadiel, radarov a protibatériových systémov na ich použitie na Ukrajine.

Okrem toho Maslov ako šéf malijskej pobočky vagnerovcov „organizuje stretnutia medzi (šéfom vagnerovcov Jevgenijom) Prigožinom a vládnymi predstaviteľmi viacerých afrických krajín“, tvrdí ministerstvo financií.

22:24 Ukrajinské bezpilotné člny v Čiernom mori poškodili ruskú prieskumnú loď Ivan Churs, informoval dnes server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoj zdroj vo vojenských kruhoch. Ruské ministerstvo obrany o deň skôr uviedlo, že sa plavidlo stalo terčom troch ukrajinských bezpilotných lodí, ale posádka úder odrazila a loď plní svoje úlohy. Podobné vyhlásenia strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

"Nepotopila sa, ale bola zasiahnutá a trup aj vybavenie sú značne poškodené. Teraz ju Rusi narýchlo opravujú, "povedal webu Ukrajinska pravda nemenovaný vojenský zdroj. Server tiež upozornil na video, ktoré podľa neho zverejnil neoficiálny kanál ukrajinskej armády, a ktoré údajne zachytáva útok. Spomínaný nemenovaný zdroj jeho pravosť potvrdil.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs

22:11 Rusko nedosiahne vojenské víťazstvo na Ukrajine, povedal vo štvrtok predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley. Upozornil tiež, že Kyjev pravdepodobne v dohľadnom čase nevytlačí zo svojho územia všetkých ruských vojakov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

„Túto vojnu z vojenského hľadiska Rusko nevyhrá. Jednoducho nie,“ vyhlásil Milley po virtuálnom rokovaní medzinárodnej kontaktnej skupiny pre koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine.

Pôvodné strategické ciele Moskvy vrátane zvrhnutia vlády v Kyjeve sa podľa amerického generála nedajú vojensky dosiahnuť. Na Ukrajine sú však zároveň státisíce ruských vojakov a Kyjev tak v blízkej budúcnosti nedosiahne svoj cieľ opätovne dobyť celé svoje územie.

20:17 Rusko vo štvrtok oznámilo, že vyslalo svoje stíhačky, aby zabránili dvom americkým bombardérom v „narušení štátnej hranice“ nad Baltským morom. S odvolaním sa na ruské štátne médiá o tom informovala agentúra AFP. Tento týždeň ide o druhý takýto prípad.

Ruské ministerstvo obrany v oznámení uviedlo, že vyslané stíhačky Su-27 a Su-35 identifikovali „vzdušné ciele ako dva strategické bombardéry B-1B vzdušných síl USA“.

V utorok ruský rezort oznámil, že dva americké bombardéry B-1 Lancer leteli nad Baltským morom smerom k ruskému vzdušnému priestoru. Pentagón v reakcii uviedol, že bombardéry sa zúčastňovali na naplánovanom vojenskom cvičení v Európe a že interakcia ruských stíhačiek s týmito lietadlami bola „bezpečná a profesionálna“.

18:43 Fínsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 109 miliónov eur. Vo štvrtok to oznámilo fínske ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Už 16. fínsky balík vojenskej pomoci pre Kyjev posilní ukrajinskú protilietadlovú obranu vrátane dodávok munície, uviedol fínsky rezort obrany. Bližšie informácie však z bezpečnostných dôvodov neposkytol.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Fínsku poďakoval za pomoc v príspevku na sociálnej sieti. „Ďakujem Fínsku a prezidentovi (Saulimu) Niinistovi za rýchlu implementáciu dohôd uzavretých v Helsinkách. Šestnásty balík obrannej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa systémy protilietadlovej obrany a muníciu, je na bojisku naliehavo potrebný,“ napísal. Zelenskyj navštívil Helsinki začiatkom mája.

17:19 Spojené štáty dúfajú, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 americkej výroby začne v nasledujúcich týždňoch. Vo štvrtok to uviedol americký minister obrany Lloyd Austin pred začiatkom videokonferencie Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Vojenskí predstavitelia krajín, ktoré podporujú Ukrajinu, majú na virtuálnej schôdzke rokovať aj o tom, ktoré krajiny poskytnú Ukrajine stíhačky F-16, alebo ako a kde bude prebiehať výcvik jej pilotov.

Ukrajinskí predstavitelia majú na videokonferencii informovať o priebehu bojov vrátane prípravy očakávanej protiofenzívy. Spojenci budú diskutovať aj o spôsoboch ďalšej vojenskej podpory pre Ukrajinu.

„Budeme musieť ísť hlbšie a budeme musieť pokračovať v hľadaní kreatívnych spôsobov, ako posilniť naše priemyselné kapacity… V stávke je veľa, no naša vôľa je silná“ povedal Austin.

16:50 Ukrajina dosiahla vo štvrtok prepustenie 106 zajatých ukrajinských vojakov v rámci výmeny zajatcov s Ruskom, informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Andrij Jermak.

Ukrajinskí vojaci vrátane ôsmich dôstojníkov sa dostali do zajatia počas bojov o východoukrajinské mesto Bachmut, o ktorom Rusko tvrdí, že ho dobylo. Ukrajinské ozbrojené sily však vravia, že v meste stále ovládajú malé územie.

„Každý z nich je hrdinom nášho štátu. Mnohí z nich, ktorých privádzame zo zajatia, boli pokladaní za nezvestných. Príbuzní týchto ľudí si prešli ťažkým obdobím,“ povedal Jermak.

O vojakoch, ktorých získalo Rusko pri výmene zajatcov od Ukrajiny zatiaľ nie sú žiadne informácie. Ukrajinská vojenská tajná služba uviedla, že pri výmenách zajatcov sa dostalo na slobodu 2 430 Ukrajincov vrátane 139 civilistov. (reuters, tasr)

16:47 Minister obrany Martin Sklenár sa vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na rokovaní tzv. Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny vo formáte ministrov obrany vybraných krajín. Riešili sa aktuálne potreby Ukrajiny pre obranu proti ruskej agresii, informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany.

„Ukrajina sa už druhý rok hrdinsky bráni proti ruskému agresorovi, pričom podpora krajín medzinárodného spoločenstva je pre ňu kľúčová. Poľaviť preto nechceme ani my,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany. Ako doplnil, sú odhodlaní naďalej dôsledne posudzovať všetky požiadavky ukrajinskej strany v závislosti od našich možností tak, aby sme prispeli k jej obrane.

Sklenár pripomenul, že Slovensko patrí medzi najaktívnejšie štáty v oblasti podpory Ukrajiny. Doterajšia pomoc zahŕňa systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovacie systémy Božena, 30 vyradených bojových vozidiel pechoty BVP-1, päť dopravných vrtuľníkov, muníciu, palivo, 13 stíhacích lietadiel MiG-29 a časť protilietadlového raketového systému KUB. Okrem toho Slovensko podporuje Ukrajinu prostredníctvom prevádzky na opravu ukrajinskej vojenskej techniky v Michalovciach. Podieľa sa aj na výcviku ukrajinských vojakov spoločne s členskými štátmi EÚ v rámci misie EUMAM.

Kontaktná skupina pre podporu Ukrajiny sa od svojho sformovania 26. apríla 2022 stretáva pravidelne s cieľom hľadať spoločne cesty, ako podporiť Ukrajinu v jej boji proti agresorovi. Štvrtkové stretnutie bolo 12. v poradí. (tas­r)

15:55 Tieto letecké bomby, z ktorých niektoré sú upravené, aby mohli dlho kĺzať vzduchom, je takmer nemožné zostreliť.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Aj 500-kilový „obor“. Rusi nasadili bomby z čias sovietov. Kyjev má problém

15:44 Ruské ministerstvo zahraničných vecí veľvyslancom Nemecka, Švédska a Dánska vyjadrilo nesúhlas s „nedostatočnými výsledkami“ vyšetrovania minuloročných výbuchov na plynovodoch Nord Stream. Ruské ministerstvo zahraničných vecí o predvolaní veľvyslancov informovalo, uvádza agentúra Reuters.

Doteraz nevysvetlené výbuchy poškodili 26. septembra 2022 tri z celkovo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Video
Úniky na plynovode Nord Stream

K výbuchom došlo vo výlučných ekonomických zónach Švédska a Dánska. Obe krajiny tvrdia, že útoky boli úmyselné, no zatiaľ nevedia, kto je za ne zodpovedný. Incident spolu s nimi vyšetruje aj Nemecko.

Ruská diplomacia vo vyhlásení obvinila všetky tri krajiny zo snahy o utajenie, kto za výbuchmi stojí a nie je spokojná s tým, že pri vyšetrovaní nespolupracujú s Ruskom.

Nord Stream Čítajte viac Médiá: Pri plynovodoch Nord Stream sa v období pred výbuchmi pohybovali ruské lode

„Bolo poznamenané, že tieto krajiny nemajú záujem zistiť skutočné okolnosti tejto sabotáže. Naopak, odďaľujú svoje úsilie a snažia sa utajiť stopy a skutočných páchateľov zločinu, za ktorým podľa nás stoja dobre známe krajiny,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa neho nie je náhodou, že nepravdepodobné verzie toho, čo sa stalo, unikajú do médií, v rámci pokusu o „zamútenie vody“.

Spojené štáty a Severoatlantická aliancia označili výbuchy na plynovodoch Nord Stream za sabotáž. Rusko tvrdí, že za explóziami stojí Západ.

15:29 Fínska vláda oznámila, že poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ktorá bude zahŕňať okrem iného protilietadlové zbrane a muníciu. Balíček pre krajinu, brániacu sa od vlaňajšieho februára ruskej agresii, bude mať hodnotu viac ako 109 miliónov eur, napísala agentúra Reuters.

„Aby bolo zaistené bezpečné dodanie zásielky, nebudú ďalšie podrobnosti o presnom obsahu, spôsobe a časovom pláne pomoci oznámené,“ uviedla fínska vláda.

Video
Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými?

Fínsko v tomto roku už rozhodlo o vyslaní šiestich tankov Leopard 2 na Ukrajinu, dodalo tam aj ďalšie ťažké zbrane a muníciu. Ukrajina žiadala Fínsko aj o stíhacie lietadlá Hornet, to ale Helsinki odmietli, pretože ich potrebujú na zabezpečenie obrany krajiny.

Severská krajina s Ruskom zdieľa zhruba 1300 kilometrov dlhú spoločnú hranicu. Po minuloročnej ruskej invázii na Ukrajinu požiadalo Fínsko o vstup do Severoatlantickej aliancie a začiatkom tohtoročného apríla sa stalo jej členom.

14:49 Ukrajine sa podarilo dosiahnuť návrat 106 obrancov Bachmutu z ruského zajatia do vlasti. Ide o osem dôstojníkov a 98 vojakov, oznámil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Nezmienil sa, koľko Rusov prepustil Kyjev z ukrajinského zajatia.

„Bojovali o Bachmut a predviedli výkon, ktorý zabránil nepriateľovi v postupe ďalej na náš východ. Každý z nich je hrdinom nášho štátu,“ zdôraznil Jermak. Uistil, že ďalej pokračujú práce na splnení úlohy od prezidenta Volodymyra Zelenského, teda čo najskôr vrátiť domov všetkých zajatcov.

Medzi oslobodenými zajatcami je podľa vojenskej rozviedky 68 vojakov, ktorí boli na Ukrajine doteraz považovaní za nezvestných. Osud nezvestných ťažko doliehal na ich príbuzných. Z Ruska boli tiež repatriované tri mŕtve telá: dvoch cudzincov a jednej Ukrajinky.

Najstaršiemu navrátilcovi zo zajatia je 59 rokov, najmladšiemu 21, podotkla agentúra Unian.

Pripomenula, že predchádzajúca výmena zajatcov sa odohrala 6. mája, kedy sa domov vrátilo 42 vojakov a tri vojačky brániace oceliarne Azovstaľ ako poslednú baštu ukrajinského odporu v prístavnom meste Mariupoľ.

14:22 Maďarská vláda tvrdí, že nepodľahne tlaku Európskeho parlamentu (EP) a naďalej bude presadzovať svoj postoj v prospech „mieru“ na Ukrajine. V mene maďarskej vlády to uviedol jej hovorca Zoltán Kovács v reakcii na údajné snahy EP zdiskreditovať pripravované maďarské predsedníctvo v Rade EÚ, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Európsky parlament opäť útočí na Maďarsko, tentoraz chce zabrániť tomu, aby sa Maďarsko stalo predsedajúcou krajinou Európskej únie v druhom polroku 2024,“ napísal na sociálnych sieťach Kovács, podľa ktorého v tejto záležitosti sa opakujú obvyklé obvinenia, že Maďarsko porušuje základné hodnoty EÚ, a preto nie je vhodné, aby zastávalo predsedníctvo Rady EÚ.

Hungary Russia Čítajte viac Veľvyslanec USA: Orbánova vláda hlása názory podporované Putinom

„Je nám jasný skutočný dôvod: nepáči sa im, že Maďarsko presadzuje mier a chcú nás prinútiť vstúpiť do vojny,“ tvrdil hovorca s tým, že Maďarsko požaduje mier a okamžité prímerie, pretože vraj len tak možno zachrániť ľudské životy.

Ostatné západné krajiny dlhodobo poukazujú na to, že Ukrajine treba pomáhať aj dodávkami zbraní, aby mohla ubrániť svoje vlastné územie a obyvateľstvo voči mohutnej vojenskej agresii, ktorú Rusko spustilo vlani vo februári.

13:47 Ukrajina v priebehu uplynulého roka opravila celkovo 130 štruktúr železničnej dopravy a tretinu všetkých zničených železničných mostov. V piatok to na Facebooku uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. „Demonštrovali sme celému svetu, že sme schopní rýchleho zotavenia tvárou v tvár pokračujúcim ruským útokom. Za uplynulý rok sme obnovili 130 štruktúr a tretinu všetkých zničených železničných mostov,“ uviedol Kubrakov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinský minister infraštruktúry dodal, že hlavnou prioritou jeho rezortu je implementovať projekty, ktoré privedú Ukrajincov naspäť domov a stabilizujú situáciu.

8 ukrajina stop vojne Čítajte viac Ruské besnenie na Ukrajine. Hodnota obnovy je nevyčísliteľná

12:58 Bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny na predmestiach Bachmutu nahradili príslušníci regulárnej ruskej armády. Vagnerovci však stále zostávajú vo vnútri tohto bojmi zničeného východoukrajinského mesta, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Maľarová tak sčasti potvrdila vyhlásenie šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina, ktorý predtým uviedol, že jeho skupina začala so sťahovaním svojich žoldnierov z Bachmutu a odovzdávaním svojich pozícií vojakom pravidelnej ruskej armády. TASR informuje na základe správy denníka Guardian.

Podľa slov Prigožina prišli vagnerovci v mesiace trvajúcich ťažkých bojoch o Bachmut o približne 20 000 svojich bojovníkov.

Video
Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin 20. mája. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať.

Ukrajina, ktorá v posledných týždňoch zaznamenala isté územné zisky na predmestiach Bachmutu, tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí mesta poprela. Prípadné sťahovanie vagnerovcov z oblasti Bachmutu nebude podľa Kyjeva jednoduché vzhľadom na hroziace obkľúčenie ukrajinskými silami.

12:30 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak uviedol, že ukrajinská protiofenzíva trvá už niekoľko dní. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to v rozhovore pre taliansku televíziu Rai.

„Protiofenzíva trvá už niekoľko dní, je to intenzívna vojna pozdĺž 1500-kilometrovej hranice, ale akcia sa začala. Nechceme udrieť na ruské územie, použijeme zbrane, ktoré ste nám poskytli, aby sme zacielili na ruské pozície na územiach okupovaných Moskvou vrátane Donbasu a Krymu,“ povedal Podoľak.

Dodal, že Ukrajina je vyzbrojená raketami Storm Shadow s dlhým doletom, tankmi Leopard, protiraketovými systémami poskytnutými Francúzskom a Talianskom a čoskoro aj stíhačkami F-16, ktoré jej umožnia uzavrieť vzdušný priestor krajiny.

Bachmut Čítajte viac Vojenský analytik: Keby Rusko teraz niekto napadol, zostali by mu asi len atómovky

12:17 Útok bezpilotných lietadiel na moskovský Kremeľ na začiatku mája pravdepodobne zorganizovali ukrajinské zvláštne vojenské alebo spravodajské jednotky. Napísal to denník The New York Times s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

Rusko Kremeľ dron útok uarus Čítajte viac Útok dronov na Kremeľ zrejme zorganizovali ukrajinské jednotky

11:58 Európska únia plánuje využiť na pomoc Ukrajine výnosy z peňazí zmrazených ruským bankám či oligarchom. Podľa zdrojov denníka Financial Times v stredu zástupcovia Európskej komisie a členských krajín rokovali o možnostiach ako použiť zisky z takmer 200 miliárd eur uložených v medzinárodnom vyrovnacom centre Euroclear. Európske krajiny však podľa diplomatov a úniových činiteľov najprv chcú preveriť, či nehrozia prípadné úspešné žaloby z ruskej strany.

EÚ od minuloročného začiatku ruskej invázie na Ukrajinu začala na Moskvu uvaľovať sankcie, ktoré okrem iného viedli k prerušeniu transakcií a zmrazeniu bezprecedentných čiastok. Niektoré úniové krajiny na čele s Poľskom či pobaltskými štátmi presadzujú, aby sa časť týchto peňazí využila na pomoc Ukrajine. Kyjevu sa kvôli vojne nedostáva financií na bežný chod štátu, bude však potrebovať aj neskoršiu masívnu podporu pri povojnovej rekonštrukcii krajiny.

Švajčiarska banka Credit Suisse. Čítajte viac Švajčiarsko zmrazilo bohatým Rusom financie a aktíva za viac ako 7,5 miliardy eur

Priame zabavenie peňazí je podľa úniových právnikov legálne ťažko uskutočniteľné, preto sa teraz EÚ zaoberá možnosťou využiť úroky z investovaných peňazí. Pri najväčšom svetovom stredisku pre medzinárodné vysporiadanie platieb Euroclear v súčasnosti leží 196,6 miliardy eur, z čoho 180 miliárd eur sú aktíva Ruskej centrálnej banky. Centrum s nimi nakladá a len počas prvého štvrťroka tohto roku hlásilo zisky z úrokov 734 miliónov eur. Pri bežných transakciách peniaze používa na vlastné účely, zmrazený majetok je však mimoriadny prípad.

„Nie je úplne jasné, komu tieto úroky patria,“ povedal FT jeden z účastníkov stredajšieho rokovania, podľa ktorého by financie mohli zamieriť na Ukrajinu.

11:20 Rusko v odvete za „konfrontačné počínanie“ Štokholmu vyhostilo päť švédskych diplomatov a ukončí aj činnosť švédskeho konzulátu v Petrohrade, oznámilo dnes podľa tlačových agentúr ruské ministerstvo zahraničia. To si tiež predvolalo švédsku veľvyslankyňu v Moskve Malenu Maardovú, aby ju o týchto krokoch upovedomilo.

Rusko svoj súhlas s pôsobením švédskeho konzulátu v Petrohrade odvolá k 1. septembru. Súčasne od tohto dňa ukončí činnosť ruského konzulátu v Göteborgu, oznámilo ministerstvo.

Moskva podľa neho reaguje na aprílové rozhodnutie Štokholmu vyhostiť päť pracovníkov ruských zastupiteľských úradov vo Švédsku.

Švédsky minister zahraničia Tobias Billström vtedy ako dôvod uviedol skutočnosť, že Rusi vykonávali činnosti nezlučiteľné s ich diplomatickým statusom. To zvyčajne býva eufemizmus pre špionáž.

Švédsko vyhostilo troch ruských diplomatov už v apríli minulého roka v súvislosti so začatím ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko na vyhostenie svojich diplomatov spravidla reaguje zrkadlovo.

11:00 Ministri obrany Bieloruska a Ruska Viktor Chrenin a Sergej Šojgu podpísali dokumenty o rozmiestnení nestrategických jadrových zbraní v Bielorusku.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

10:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z terorizovania Ukrajincov po tom, čo ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila až 36 útočných dronov iránskej výroby, ktorými Moskva v noci zaútočila na ukrajinské územie vrátane metropoly Kyjev. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Nepriateľ pokračoval v terorizovaní Ukrajiny odpálením 36 šáhidov. Žiaden z nich nezasiahol svoj ciel,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach.

Vedenie ukrajinskej armády predtým uviedlo, že kyjevská protivzdušná obrana počas trojhodinového útoku, ku ktorému došlo v noci na štvrtok, zlikvidovala všetky útočiace drony.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram potvrdil, že Rusko „opätovne zaútočilo na Kyjev zo vzduchu“ a útok bol „masívny“. Od začiatku tohto mesiaca išlo už o dvanásty útok dronmi na ukrajinské hlavné mesto.

Sirény leteckého poplachu zneli aj v mestách Charkov a Černivci, píše The Guardian.

9:56 Ruská tajná služba uviedla, že zadržala dvoch Ukrajincov, ktorí podľa nej plánovali útoky na jadrové elektrárne na území Ruska, informuje agentúra AFP.

„Sabotážna skupina z ukrajinskej zahraničnej spravodajskej služby… sa pokúsila vyhodiť do vzduchu 30 elektrických vedení“ v Leningradskej a Kalininskej jadrovej elektrárni ešte začiatkom mája. Ich cieľom malo byť zastavenie prevádzky jadrových reaktorov v elektrárňach, citovali ruské tlačové agentúry vyhlásenie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Cieľom sprisahania malo byť podľa nej spôsobenie „ťažkej ekonomickej ujmy Rusku a poškodenie jeho reputácie“. Muži údajne strhli „stožiar s vedením vysokého elektrického napätia a podmínovali štyri ďalšie“ v Leningradskej atómovej elektrárni nachádzajúcej sa zhruba 70 kilometrov západne od Petrohradu.

Podľa FSB taktiež nastražili výbušniny v blízkosti siedmich takýchto stožiarov napojených na Kalininskú jadrovú elektráreň, ktorá leží v Tverskej oblasti severne od Moskvy.

Ruské úrady zároveň uviedli, že v súvislosti s prípadom pátrajú po treťom mužovi ukrajinskej i ruskej štátnej príslušnosti. Zadržaní boli tiež dvaja Rusi, ktorí mali trojici pomáhať.

V bytoch podozrivých a ich údajných komplicov zaistila FSB zhruba 60 rozbušiek a 36,5 kilogramu výbušnín, cituje AFP.

9:31 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina začala so sťahovaním svojich vojakov z pozícií vo východoukrajinskom meste Bachmut. Vyhlásil to šéf šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informujú agentúry AFP a Reuters.

Prigožin to uviedol v najnovšej videonahrávke, ktorú zverejnil na sociálnych sieťach.

Šéf vagnerovcov opakovane hrozil stiahnutím svojich vojakov z danej oblasti ešte pred jej dobytím. Dôvodom mal byť jeho spor s ruskou armádou a vojenským vedením pre údajne nedostatočné zásobovanie vagnerovcov muníciou.

Dobytie Bachmutu po mesiacoch krutých bojov oznámil Prigožin v sobotu 20. mája. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať.

Ukrajina tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí Bachmutu odmietla ako nepravdivé.

zväčšiť Stúpajúci dym z budovy v Bachmute, kde sa... Foto: SITA/AP, Libkos
bachmut Stúpajúci dym z budovy v Bachmute, kde sa odohrávali najťažšie boje ukrajinskej armády s ruskými jednotkami v celej vojne na Ukrajine.

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva uviedla, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup do priemyselného regiónu Donbas.

Mesto, ktoré malo pred vojnou zhruba 70 000 obyvateľov, zostalo po bojoch úplne zdevastované.

8:50 USA schválili predaj systému protivzdušnej obrany NASAMS a s ním súvisiaceho vybavenia Ukrajine za 285 miliónov dolárov. Cieľom je posilniť obranné kapacity krajiny voči potenciálnym hrozbám zo strany Ruska. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Americká Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA) konštatovala, že navrhovaný predaj „podporí ciele zahraničnej politiky" a národnej bezpečnosti USA zlepšením bezpečnosti partnerskej krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí USA predaj schválilo a DSCA formálne informovala Kongres, ktorý tiež musí vysloviť súhlas s realizáciou transakcie.

Video
Takto NASAMS bráni nebo nad Ukrajinou

8:14 Šesť dronov bolo v noci na štvrtok zostrelených nad anektovaným ukrajinským Krymským polostrovom, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. Ruskom dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov uviedol, že k obetiam na životoch pri najnovších útokoch dronov nedošlo.

Na Kryme a v Sevastopole, kde sa nachádza veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily, dochádza k opakovaným explóziám od vlaňajšieho augusta. V októbri minulého roka otriasol výbuch aj Kerčským mostom, ktorý bol následne niekoľko týždňov uzatvorený.

Začiatkom mája zachvátil požiar nádrže s palivom v obci Volna ležiacej neďaleko Kerčského mosta. Útoky na sklady paliva boli v posledných týždňoch hlásené z rôznych oblastí Ruska nachádzajúcich sa v blízkosti Ukrajiny.

Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014; medzinárodné spoločenstvo ho však ako súčasť Ruskej federácie neuznáva. Ukrajina sa už 15 mesiacov bráni voči ruskej vojenskej invázii a v rámci pripravovanej protiofenzívy opakovane uviedla, že v budúcnosti počíta aj oslobodením Krymu.

7:27 Ukrajina vo štvrtok ráno zostrelila všetky drony, ktorými Rusko zaútočilo na Kyjev. Vyplýva to z predbežnej správy, ktorú poskytol šéf vojenskej administratívy ukrajinského hlavného mesta Serhij Popko. Išlo už o dvanásty masový vzdušný útok na Kyjev od začiatku mája a trval viac ako tri hodiny, uviedol Popko. Dodal, že „všetkým potenciálnym úderom na Kyjev bolo zabránené". Informuje o tom web Kyiv Independent.

Letecký poplach vo štvrtok ráno vyhlásili na väčšine územia Ukrajiny, vrátane Kyjevskej, Žytomyrskej, Černihivskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti a tiež oblastí na západe krajiny.

6:45 Najväčšia lietadlová loď na svete USS Gerald R. Ford vplávala v stredu do jedného z fjordov pri nórskom hlavnom meste Oslo. Ide o demonštráciu sily NATO v čase zvýšeného napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Táto 337 metrov dlhá lietadlová loď s jadrovým pohonom, ktorá môže prepravovať až 90 lietadiel a vrtuľníkov, zostane zakotvená v nórskom hlavnom meste niekoľko dní.

lietadlová loď,  USS Gerald Ford, nórsko Čítajte viac Demonštrácia sily NATO. Najväčšia lietadlová loď sveta priplávala do Osla

6:00 Ukrajina od začiatku vojny zostrelila takmer 900 bezpilotných lietadiel Šáhid z celkovo približne 1 160, ktoré proti nej boli namierené. V pravidelnom nočnom prejave to v stredu uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň apeloval na obyvateľov Iránu, verejnosti i politikov, aby prestali Rusku dodávať tieto bezpilotné lietadlá, ktoré po dopade vybuchujú. Irán si týmito dodávkami privodí podľa Zelenského len väčšiu medzinárodnú izoláciu a väčšie problémy.

„Zostrelili sme ich takmer všetky. Stále sa ale pozeráme po nástrojoch, vďaka ktorým by bola úspešnosť zostrelov iránskych Šáhidov 100 percent,“ uviedol Zelenskyj. Rusko útočí aj na civilné ciele a používa na to rakety a tiež drony, ktoré ste im poskytli vy, Iránci, uviedol Zelenskyj. „Som si istý, že musíte byť na druhej strane dejín, teda nie na strane zla,“ uviedol prezident krajiny, ktorá už viac ako rok vzdoruje ruskej agresii.

Prvú časť prejavu Zelenskyj venoval nádej, ktorú vkladá v stíhačky F-16. Washington nedávno umožnil európskym spojencom dodávky týchto lietadiel na Ukrajinu. Ukrajinská armáda podľa Zelenského robí všetko pre to, aby ukrajinské nebo čo najskôr bránili tamojší piloti v moderných bojových strojoch. Stroje F-16 nielen posilnia obranu krajiny, ale boli by aj silným signálom, že Rusko so svojou agresiou neuspeje, povedal Zelenskyj.

© Autorské práva vyhradené

516 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine