Demonštrácia sily NATO. Najväčšia lietadlová loď sveta priplávala do Osla

Najväčšia lietadlová loď na svete USS Gerald R. Ford vplávala v stredu do jedného z fjordov pri nórskom hlavnom meste Oslo. Ide o demonštráciu sily NATO v čase zvýšeného napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine, informovala tlačová agentúra Reuters.

25.05.2023 06:49 , aktualizované: 12:03
lietadlová loď,  USS Gerald Ford, nórsko Foto: ,
Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford, najväčšia vojnová loď na svete, vplávala do zátoky Oslofjord na juhovýchode Nórska. 24. máj 2023
debata (97)

Loď a jej posádka budú v najbližších dňoch vykonávať cvičenia s nórskymi ozbrojenými silami pozdĺž pobrežia tejto škandinávskej krajiny, uviedla vo vyhlásení nórska armáda.

Vľavo americká lietadlová loď USS Gerald R....
Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford...
+3Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald...

„Táto návšteva je dôležitým signálom úzkych bilaterálnych vzťahov medzi USA a Nórskom, ako aj signálom dôveryhodnosti kolektívnej obrany a odradzovania,“ povedal hovorca operačného veliteľského centra nórskej armády Jonny Karlsen.

Nórske médiá informovali, že lietadlová loď sa bude plaviť severne od polárneho kruhu.

Video
USS Gerald R. Ford: Najväčšia bojová loď sveta sa priblíži k Rusku / Zdroj: US Navy

Ruské veľvyslanectvo v Nórsku návštevu lietadlovej lode v Osle odsúdilo. „Na (arktickom) severe nie sú žiadne otázky, ktoré by si vyžadovali vojenské riešenie, ani témy, kde by bol potrebný vonkajší zásah,“ uviedla ambasáda.

„Vzhľadom na to, že Rusko nepredstavuje pre Nórsko žiadnu priamu vojenskú hrozbu, takéto demonštrácie sily sú nelogické a škodlivé,“ dodalo ruské veľvyslanectvo.

Nórsko, člen NATO, má v Arktíde spoločnú hranicu s Ruskom a minulý rok – po tom, ako sa znížili toky ruského plynu – sa stalo najväčším dodávateľom plynu do Európy. Nórska armáda a spojenci z NATO po výbuchoch na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori od vlaňajšej jesene hliadkujú v okolí ropných a plynových plošín na mori.

Miroslav Wlachovský Čítajte viac Šéf diplomacie: Keby Slovensko nebolo v NATO, boli by sme pre Rusko ďalší na rane

Táto 337 metrov dlhá lietadlová loď s jadrovým pohonom, ktorá môže prepravovať až 90 lietadiel a vrtuľníkov, zostane zakotvená v nórskom hlavnom meste niekoľko dní. Následne sa vydá na vojenské cvičenie do Arktídy, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

„Nórsko je strategickým partnerom v pokračujúcom úsilí o udržanie bezpečného a stabilného arktického a severoatlantického regiónu, čo prospieva globálnemu poriadku,“ uviedol veliteľ americkej 12. útočnej skupiny lietadlových lodí Erik Eslich.

lietadlová loď, loď, Gerald R. Ford Čítajte viac Do Nórska pripláva pýcha amerického námorníctva. Rusom sa to nepáči
97 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Nórsko #vojna na Ukrajine