Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

Rusko už začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska, oznámil dnes bieloruský vodca Alexander Lukašenko podľa ruskej televíznej stanice Pervyj kanal. Ministri obrany oboch krajín dnes podpísali dokument o rozmiestnení tohto typu zbraní v Bielorusku.

25.05.2023 11:00 , aktualizované: 17:53
Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Foto:
Ruské raketové systémy Iskander-M, ktoré dokážu niesť jadrové aj konvenčné bojové hlavice
debata (41)

Lukašenko doplnil, že ho ruský prezident Vladimir Putin informoval, že podpísal výnos týkajúci sa rozmiestnenia nestrategických jadrových zbraní. Dodal, že Putin prijal rozhodnutie v nadväznosti na to, na čom sa spolu dohodli ústne. "Mali sme pripraviť sklady a tak ďalej. To sme urobili, takže premiestňovanie jadrovej munície už začalo, "uviedol tiež Lukašenko.

Ministri obrany podpísali dokument o rozmiestnení zbraní v Bielorusku

Ministri obrany Bieloruska a Ruska Viktor Chrenin a Sergej Šojgu dnes v Minsku podpísali dokumenty o rozmiestnení nestrategických jadrových zbraní v Bielorusku, ohlásila štátna agentúra Belta. Až doteraz Rusko svoje jadrové zbrane malo len na svojom území či na svojich plavidlách a lietadlách. Šojgu podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že Rusko jadrové zbrane neodovzdá Bielorusku, ale ponechá si nad nimi kontrolu a bude to Moskva, kto bude rozhodovať o ich prípadnom použití.

„Rusko neodovzdá Bielorusku jadrové zbrane: kontrola nad nimi a rozhodnutie o ich nasadení zostanú ruskej strane,“ povedal Šojgu podľa agentúry TASS počas podpisovania dokumentov, ktoré určujú postup pri rozmiestnení ruských nestrategických zbraní v špeciálnom sklade v spojeneckej krajine.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už 15 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Minsk nevyslal svojich vojakov do bojov, ale poskytol Rusku na útok proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

Video
Ukrajinci presadnú do stíhačiek F-16. Čo musia zvládnuť na boj s Rusmi?

Moskva a Minsk čelia „kolektívnemu Západu, ktorý v podstate vedie proti našim krajinám nevyhlásenú vojnu“, vyhlásil Šojgu podľa agentúry Interfax. Obvinil aj Severoatlantickú alianciu z „maximálne agresívneho zamerania“. NATO podľa ministra zvyšuje bojovú pohotovosť svojho zoskupenia vo východnej Európe, ktoré posilňuje ďalšími vojenskými kontingentmi a budovaním vojenskej infraštruktúry a tiež aktivizuje výzvednú činnosť blízko hraníc s Ruskom a Bieloruskom.

Odpoveď na „agresívny Západ“

Bieloruský minister Chrenin označil rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku za „odpoveď na agresívnu politiku“ Západu. Tento krok má podľa ministra tiež prinútiť vedenie západných krajín „zamyslieť sa nad neprípustnosťou ďalšej eskalácie situácie v regióne“.

Hidehiko Juzaki, Hirošima Čítajte viac Guvernér Hirošimy: Ak bude Rusko eskalovať napätie, nikto nevie, kde sa to zastaví

Ruský prezident Vladimír Putin v marci oznámil, že Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa Putina tým Moskva neporušuje žiadne dojednania o nešírení jadrových zbraní. Stavba skladu pre jadrové zbrane má byť v Bielorusku dokončená k 1. júlu. Putin tiež povedal, že Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane, a pripomenul, že už skôr Bielorusko získalo strely Iskander, ktoré tiež môžu niesť jadrové hlavice.

Pozorovatelia predpokladajú, že Putinove zastreté hrozby súvisia s tým, že Ukrajina sa už dlhšie ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú aj dodávkami vojenskej techniky a munície. Viac či menej otvorené jadrové hrozby pritom z Moskvy zaznievajú opakovane.

Video
Odpálenie rakety z ruského systému Iskander na ukrajinské pozície

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú tak ničivé ako strategické jadrové zbrane. Analytik Nikolaj Sokol z viedenského Centra pre odzbrojenie a nešírenie jadrových zbraní (VCDNP) už skôr agentúre AP povedal, že rozhodnutie o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku je pre Rusko významná zmena postoja. „Rusko bolo vždy veľmi hrdé na to, že nemá žiadne jadrové zbrane mimo svojho územia. To teraz mení a je to veľká zmena,“ povedal.

Zasiahne OSN?

Kyjev už v marci varoval, že rozmiestnenie ruských jadrových zbraní povedie k destabilizácii Bieloruska, a žiadal, aby sa situáciou zaoberala Bezpečnostná rada OSN, ktorej ďalší stáli členovia – Británia, Čína, Francúzsko a USA – by mali zabrániť ruskému „jadrovému vydieraniu“. Rusko je tiež stálym členom BR OSN s právom veta.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) označil Putinovo marcové vyhlásenie za informačnú operáciu s cieľom vyvolať obavy Západu z jadrového stretu. Podľa neho krok je „irelevantný z hľadiska rizika eskalácie smerom k jadrovej vojne, ktoré zostáva extrémne nízke“.

Clinton Čítajte viac Clinton: Ľutujem, že som presviedčal Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní

Analytici tiež uviedli, že Putin zrejme hľadal príležitosť na rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku už od začatia plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Pripomenuli tiež, že bieloruský vodca Alexander Lukašenko ponúkol Rusku rozmiestnenie jadrových zbraní už v novembri 2021. Podľa ISW tento krok prehĺbi ruskú kontrolu nad Bieloruskom.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #jadrové zbrane #vojna na Ukrajine