Irán otestoval novú generáciu balistických rakiet, schopné doletieť až do Izraela

Irán dnes uviedol, že vykonal úspešný test novej generácie svojich balistických rakiet Chorramšahr. Štátne televízie a agentúra IRNA zverejnili niekoľko sekúnd dlhý záber, na ktorom je podľa nich vidieť odpálenie rakety s doletom až 2000 kilometrov, ktorá môže niesť hlavicu ťažkú 1500 kilogramov. O novej rakete Teherán prvýkrát informoval vlani.

25.05.2023 13:45
Chorramšahr-4 / Balistická raketa / Foto:
Balistická raketa Chorramšahr zverejnená Iránskym ministerstvom obrany 25. máj 2023
debata (2)

„Náš odkaz pre nepriateľov Iránu je, že budeme brániť svoju krajinu a jej úspechy. Náš odkaz pre priateľov je, že chceme pomôcť stabilite regiónu,“ povedal minister obrany Mohammad Rezá Aštíaní, ktorý raketu osobne predstavil novinárom. „Jednou z najdôležitejších vlastností tejto strely je to, že sa dokáže vyhnúť odhaleniu radarom a preniknúť protivzdušnou obranou nepriateľa,“ uviedol.

Agentúra IRNA napísala, že výhodou novej rakety je aj rýchlosť, s ktorou možno vykonať odpal, čo z nej robí aj účinnú taktickú zbraň.

irán Čítajte aj Irán tvrdí, že vyrobil novú strelu s plochou dráhou letu s doletom 1 650 km

Irán začal prvýkrát testovať rakety typu Chorramšahr v roku 2017. Raketu Chorramšahr 4 Teherán prezentuje pod menom Chajbar, ktorým odkazuje na miesto bitky, kde v 7. storočí moslimovia porazili židov. Ďalšou narážkou na veľmi napäté vzťahy s Izraelom, ktorý Irán neuznáva, bola aj miniatúra Skalného dómu na Chrámovej hore v Jeruzaleme, ktorá bola počas oficiálnej akcie k videniu vedľa odpaľovacieho zariadenia, napísala agentúra AP.

V minulom roku iránski predstavitelia uviedli, že krajina bude pokračovať v rozvoji svojich balistických rakiet. Irán pokračuje so svojím balistickým programom napriek odmietavému postoju Spojených štátov a kritike zo strany európskych krajín, píše agentúra Reuters. Podľa Teheránu má program iba obrannú a odstrašujúcu funkciu.

Su-35 / Stíhačka / Bojové lietadlo / Čítajte aj Irán zrejme kúpi od Rusov stíhačky Su-35

Zbrane s doletom 2000 kilometrov môžu zasiahnuť Izrael, ale tiež niektoré krajiny Severoatlantickej aliancie, píšu špecializované servery. Iránci svoje rakety Chorramšahr vyvinuli na základe severokórejských rakiet BM-25.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #zbrane #Irán #Teherán #balistická raketa