Nie je tam Ukrajina, teší sa Putin. Svoje "švédske" rodisko a tatársky Krym si na starej mape nevšimol

Šéf Kremľa dostal od predsedu ústavného súdu darček, ktorý mal podporiť jeho revanšistické predstavy. Valerij Zorkin priniesol Vladimirovi Putinovi starú mapu. Ich dialóg nad ňou odvysielali všetky ruské celoštátne televízie.

26.05.2023 05:55
Putin nad mapou Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf ústavného súdu Valerij Zorkin nad štyristo rokov starou mapou.
debata (424)

„Na našom ústavnom súde sme našli kópiu mapy z polovice 17. storočia, zostavenú samotnými Francúzmi za Ľudovíta XIV. Prečo som to priniesol, Vladimír Vladimirovič?“ pýta sa Zorkin a prezidenta dlho nenapína: „Ukrajina tam nie je!“

Vladimir Putin a šéf ústavného súdu diskutujú nad starou mapou.

„Nuž, samozrejme,“ pritakáva Putin na videu, ktoré zverejnila prezidentská webová stránka Kremlin.ru.

„Áno, niet Ukrajiny. Na dvoch miestach je kraj. Kraj Rzeczpospolitej (poľsko-litovskej únie), tam na juh do Frankovska, a kraj Kozakie. A veľké Ruské cárstvo,“ dodáva Zorkin.

„Nuž, samozrejme,“ opäť prisvedčí prezident.

Video
Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov

„Prečo som sa odvážil vám to ukázať? Pretože o tom, kde je pôvod, kde, ako a čo a ako to všetko vzniklo, sa objavilo veľa špekulácií,“ zamotal sa trocha osemdesiatročný šéf ústavného súdu.

Na ďalšom zábere už obaja stoja nad mapou a slova sa ujíma Putin: "Nuž, vieme, že tieto územia boli súčasťou Rzeczpospolitej a potom požiadali o začlenenie do Moskovského cárstva. To je celé. Až neskôr, po Októbrovej revolúcii (1917), začali vznikať rôzne kvázištátne útvary a sovietska moc vytvorila sovietsku Ukrajinu. Dovtedy žiadna Ukrajina v dejinách ľudstva nebola,“ zakončil svoj výklad Putin, ktorý historickými exkurzmi s obľubou ospravedlňuje svoju agresiu proti susednej krajine.

Herberstein-Moscovia  1 Čítajte viac Kyjev zvažuje premenovanie Ruska. Alebo len trolluje Moskvu?

Putin so Zorkinom sa ale zrejme nepozerali pozorne. Agentúra Ukrinform pripomína, že na mape vytvorenej francúzskym kartografom Guillaumom Sansonom (1633–1703), ktorej originál sa nachádza Bibliothèque Nationale de France, v skutočnosti Ukrajina figuruje. Hoci vtedy bola skutočne súčasťou poľsko-litovskej únie je tam uvedená ako „Vkraine ou Pays des Cosaques“, čiže v preklade „Ukrajina alebo krajina kozákov“.

Rusko, Ukrajina, invázia, Vladimir Putin Čítajte viac Kedy sa Putin rozhodol pre vojnu a ako chcel rozdeliť Ukrajinu? Prehovorili zdroje blízke Kremľu

Telegramový kanál Viorstka si všíma aj ďalšie detaily, ktoré spochybňujú Putinov pokus zneužiť štyristoročnú mapu ako historický argument.

„Šéf ústavného súdu neupozornil Putina na to, že Krym nie je na mape súčasťou Ruska, polostrov je orámcovaný ako samostatný štát. V 17. storočí existoval Krymský chanát, ktorý bol vo vojne s Ruskom v spojenectve s Osmanskou ríšou,“ píše Viorstka a dodáva: .,,Okrem toho je územie, na ktorom neskôr vzniklo Putinovo rodné mesto Petrohrad, označené ako Ingria a patrí Švédsku."

Niekdajší pisateľ Putinových prejavov Abbas Galliamov poukázal na celkovú absurdnosť snáh šéfa Kremľa robiť si nároky na cudzie územie na základe historických máp.

„A ak sa pozriete na mapu z 10. storočia, tak tam nie je Moskva, ale hlavným mestom Rusi je Kyjev. Znamená to, že obyvatelia hlavného mesta Ukrajiny by mali vyhlásiť, že Moskovčania neexistujú, a nárokovať si navrátenie územia, na ktorom žijú, pod svoju kontrolu?“ pýta sa ironicky v exile pôsobiaci politológ Galliamov na svojom telegramovom účte.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #mapa #vojna na Ukrajine