Zakladateľa milície Oath Keepers odsúdili na 18 rokov za útok na Kapitol

Zakladateľa americkej extrémistickej skupiny Oath Keepers Stewarta Rhodesa odsúdili vo štvrtok na 18 rokov väzenia za vzburu a organizáciu útoku na americký Kapitol. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

25.05.2023 20:45
USA Kapitol Rhodes Foto: ,
Na archívnej snímke z 25. júna 2017 zakladateľ americkej extrémistickej skupiny Oath Keepers Stewart Rhodes (uprostred) reční počas zhromaždenia pred Bielym domom vo Washingtone.
debata (13)

Rhodes je prvým z obžalovaných za násilné vtrhnutia do Kongresu USA zo 6. januára 2021, ktorého odsúdili za buričské sprisahanie. Spomedzi stoviek odsúdených dostal tiež dosiaľ najvyšší trest.

„Predstavujete pokračujúcu hrozbu a nebezpečenstvo pre túto krajinu,“ povedal pri vynášaní verdiktu sudca federálneho súdu vo Washingtone Amit Mehta.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Prokuratúra žiadala pre Rhodesa 25-ročný trest, pretože ho považuje za hrozbu pre americkú demokraciu aj dva roky po tom, ako viedol sprisahanie s cieľom zabrániť nástupu prezidenta Joea Bidena do úradu. Stúpenci Rhodesa podľa žalobcov prišli v januári 2021 do Washingtonu pripravení bojovať za udržanie Donalda Trumpa pri moci za každú cenu.

Rhodes sa pred oznámením rozsudku označil za „politického väzňa“ a tvrdil, že jeho jediným zločinom je postaviť sa proti ľuďom, ktorí podľa neho chcú zničiť krajinu.

Skupinu Oath Keepers (Strážcovia prísahy) Rhodes založil v roku 2009 a stala sa jednou z najväčších krajne pravicových protivládnych milícií v USA. Členov získava medzi bývalými aj súčasnými príslušníkmi armády a polície. Presadzuje názor, že federálna vláda chce Američanom odobrať ich občianske slobody a svojich stúpencov vykresľuje ako obrancov proti tyranii.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #útok na kapitol