455. deň: Rusi v Dnipre zasiahli polikliniku: Jeden mŕtvy, 31 zranených, z toho 8 lekárov

Jedna osoba zahynula a ďalších 31 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na zdravotnícke zariadenie v Dnipre na východe Ukrajiny. Medzi zranenými bolo 8 lekárov. USA odsudzujú dohodu medzi Moskvou a Minskom o presune taktických jadrových zbraní do Bieloruska, ale nevidia zatiaľ dôvod prehodnotiť svoju jadrovú stratégiu.

26.05.2023 06:10 , aktualizované: 23:21
ukrajine Foto:
Na zábere z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany vo štvrtok 25. mája 2023 vojak ruskej armády strieľa z protitankového raketového systému Fagot na ukrajinské pozície na nespresnenom mieste.
debata (328)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 455. deň
  • Explózie boli v noci hlásené z Kyjeva a Dnipra, ale aj ruského Krasnodaru
  • Rusi v Dnipre zasiahli polikliniku: 1 mŕtvy a 31 zranených
  • Japonsko uvalilo na Rusko nové sankcie
  • Dmitrij Medvedev naznačuje, že Západ dodá Ukrajine jadrové bomby
  • Kyjev: Kvôli ruským okupantom Kachovská priehrada ohrozuje dediny a mestá
  • Ruská vojnová loď Ivan Churs je po útoku dronom poškodená
  • Kanada poskytne Ukrajine 43 rakiet vzduch-vzduch AIM-9
Video
Útok lodnými dronmi na ruskú loď Ivan Churs. Rusi: Všetky sme zničili. Ukrajinci sa ironicky pýtajú: Aj tento?
Ranení ukrajinskí vojaci prichádzajú na miesto...
Ranený ukrajinský vojak brániaci mesto Bachmut...
+5Ošetrený ukrajinský vojak brániaci mesto...
Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac 454. deň: Rusko podľa amerického generála nedosiahne vojenské víťazstvo na Ukrajine

23:21 Európska únie v piatok slovne odsúdila dohodu medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorá povoľuje umiestnenie ruských jadrových zbraní na bieloruskom území. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Tento krok povedie k ďalšiemu mimoriadne nebezpečnému stupňovaniu,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Ruský prezident plán na umiestnenie týchto zbraní oznámil ešte v marci.

Toto rozhodnutie je však podľa Borrella v rozpore s viacerými medzinárodnými dohodami. „Žiadame Rusko, aby tieto záväzky dodržiavalo,“ povedal. Bielorusko je podľa jeho slov spolupáchateľom v ruskej nezákonnej a nevyprovokovanej vojne proti Ukrajine.

„Vyzývame bieloruské úrady, aby okamžite prestali so svojou podporou ruskej agresívnej vojny na Ukrajine a zvrátili rozhodnutia, ktoré môžu len prispieť k zvýšeniu napätia v oblasti a oslabiť zvrchovanosť Bieloruska,“ uviedol.

Medvedev Čítajte viac Bomby pre Lukašenka mu nevadia. Medvedev blúzni o západných jadrových zbraniach pre Kyjev

23:18 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred vytvorením zmrazeného konfliktu popri hraniciach ukrajinských území obsadených Ruskom. Scholz to povedal pre piatkové noviny Kölner Stadt-Anzeiger. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA.

„Rusko musí pochopiť, že cieľom nemôže byť uzatvorenie akéhosi studeného mieru, keď sa súčasná deliaca čiara zmení na novú hranicu medzi Ruskom a Ukrajinou. To by iba legitimizovalo Putinovu inváziu,“ uviedol nemecký kancelár. „Cieľom je spravodlivý mier a podmienkou toho je stiahnutie ruských vojakov,“ dodal.

Scholz sa nenechal vtiahnuť do témy budúcnosti Krymského polostrova, okupovaného Ruskom od roku 2014, píše DPA. Na otázku, či sa jeho podmienka vzťahuje aj na Krym, zopakoval slová, ktoré už povedal: „Stiahnutie vojakov. Nie je na nás, aby sme v mene Ukrajiny vytvárali dohody, ktoré chce dosiahnuť,“ povedal.

23:03 Počet zranených po ruskom raketovom útoku na kliniku v meste Dnipro stúpol na 31, vrátane ôsmich lekárov a dvoch detí. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na šéfa rady Dnipropetrovskej oblasti Mykolu Lukašuka.

Spomedzi zranených 16 ľudí previezli do nemocníc a ostatní sa liečia ambulantne, uviedol Lukašuk na komunikačnej platforme Telegram. „Dvaja zo zranených sú vo vážnom stave, 12 ľudí je v stredne ťažkom stave a ostatní majú ľahké zranenia,“ dodal.

Dnipropetrovskú mestskú nemocnicu č. 14 podľa Lukašuka zasiahla balistická raketa a budova je čiastočne zničená. Výbuch tiež podpálil druhé poschodie a vznietil sa aj jednoposchodový podnik v blízkosti. Hasiči však požiar uhasili, uviedol. Poškodený bol aj športový areál, škola, okolité domy a autá.

Podľa predchádzajúcich informácií pri útoku zahynuli najmenej dvaja ľudia. Oblastný gubernátor Serhij Lysak uviedol, že medzi zranenými sú dve deti – chlapci vo veku tri a šesť rokov.

22:59 Bývalý britský premiér Boris Johnson upozornil amerického exprezidenta Donalda Trumpa na dôležitosť víťazstva Ukrajiny nad Ruskom. TASR správu prevzala z v piatok webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Johnsonovho hovorcu.

Johnson to podľa hovorcu uviedol počas štvrtkového stretnutia s Trumpom v USA, na ktorom rokovali o situácii na Ukrajine.

Trump sa nedávno odmietol vyjadriť v spojitosti s tým, či si želá, aby Ukrajina vo vojne zvíťazila, pripomína Sky News. Začiatkom mája vo vysielaní stanice CNN povedal, že neuvažuje v zmysle víťazstva či prehry.

„Rozmýšľam v zmysle, aby sa to urovnalo, aby sme prestali zabíjať všetkých tých ľudí,“ povedal. Na opakovanú otázku moderátorky relácie CNN dodal, že si želá, aby „všetci prestali zomierať“.

Trump by podľa vlastných slov takisto odmietol pokračovať vo vojenskej podpore Ukrajiny v prípade, ak by v roku 2024 vyhral voľby.

22:14 Poľský parlament v piatok schválil sporný zákon, ktorý umožňuje vznik výboru na vyšetrovanie ruského vplyvu v Poľsku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Poľská opozícia tento krok odsúdila a označila a ústavný štátny prevrat. Kritici tvrdia, že politici sa pomocou tohto opatrenia zmenia na sudcov. V Poľsku sa na jeseň konajú parlamentné voľby.

Nový výbor bude mať deväť členov, ktorých vymenuje dolná komora parlamentu. Rozhodnú, či vyšetrovaní jednotlivci v období rokov 2017–22 podľahli vplyvu Ruska, a môže im udeliť prísne tresty.

Vláda do návrhu zákona nezahrnula žiadny spôsob podania odvolania pre takto usvedčené osoby. Tým bude hroziť až desaťročný trest zákazu výkonu verejnej funkcie týkajúcej sa verejných financií a utajených informácií. Deklarovaným cieľom je zabrániť im opätovne konať pod vplyvom Ruska a škodiť poľským záujmom.

20:39 Vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, v piatok vyhlásil, že konflikt na Ukrajine môže trvať desaťročia a že rokovania s Ukrajinou nie sú možné, kým je pri moci Západom podporovaný prezident Volodymyr Zelenskyj.

Medvedev Čítajte viac Medvedev: Konflikt môže trvať desaťročia, žiadne rozhovory so Zelenským nebudú

19:44 Presun ruských vojakov a jadrových zbraní do Bieloruska je invázia v tichosti. Uviedol to vojenský analytik stanice Sky News Sean Bell. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky tejto stanice.

Ruský prezident Vladimir Putin dáva jasne najavo, že sa usiluje o rozšírenie zóny vplyvu Ruska, uviedol Bell. V Bielorusku podľa jeho slov vládne bábkový režim, ktorý je z dlhodobého hľadiska zraniteľný.

Rusko sa podľa analytika usiluje zovrieť okolo Bieloruska slučku. „Istá forma ruskej invázie – v tichosti,“ povedal Bell.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, že Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Obe krajiny sa na tomto kroku dohodli v marci. Ruské taktické jadrové zbrane majú v Bielorusku umiestniť v oblasti pri hranici s Poľskom.

19:14 Nemecká armáda si objednala 18 nových tankov Leopard 2A8, ktoré nahradia vozidlá odoslané na Ukrajinu začiatkom tohto roka, uviedla v piatok zbrojárska spoločnosť Krauss-Maffei Wegmann (KMW) so sídlom v Mníchove. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

KMW dodala, že kontrakt na tanky Leopard 2A8 podpísala so spolkovým úradom pre vojenské vybavenie. Hoci spoločnosť finančné detaily neuviedla, rozpočtový výbor nemeckého parlamentu v stredu schválil financovanie vo výške zhruba 525 miliónov eur.

Dodávky nových tankov sa majú začať v roku 2025, pričom dohoda zahŕňa i opcie na ďalších 105 kusov. KMW vyrobí pre nemeckú armádu tiež 12 nových samohybných húfnic v rámci kontraktu dohodnutého v marci.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius naliehal na čo najrýchlejšie získanie nových tankov po tom, ako vláda koncom januára súhlasila s poskytnutím 14 bojových tankov Leopard 2A6 Ukrajine.

18:52 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok osobitnému predstaviteľovi čínskeho ministerstva zahraničných vecí Li Chuejovi povedal, že obnoveniu mierových rozhovorov s Ukrajinou bránia „vážne prekážky“. Na vine sú podľa neho Ukrajina a západné štáty. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Ruský minister zahraničných vecí potvrdil oddanosť Moskvy politicko-diplomatickému riešeniu konfliktu, ale poznamenal, že obnoveniu mierových rozhovorov bránia vážne prekážky vytvorené ukrajinskou stranou a jej západnými radcami,“ uviedol rezort ruskej diplomacie o stretnutí.

Lavrov na rozhovoroch s Lim, ktorý bol v rokoch 2009–19 čínskym veľvyslancom v Rusku, ocenil aj „vyvážený“ postoj Pekingu voči Ukrajine.

17:36 Najmenej 38 krymských politických väzňov, ktorých väzní Rusko, je v kritickom zdravotnom stave. Uviedla to ukrajinská organizácia na ochranu ľudských práv KrymSOS. Dôvodom zlého zdravotného stavu väzňov sú nehumánne podmienky ich zadržiavania, vyhlásila organizácia. Informuje o tom web Kyiv Independent. Niektorí z väzňov sa nakazili vo väzení a iní trpia pre zhoršenie chronických ochorení. Podľa správy KrymSOS je 30 ľudí v tejto skupine vo veku nad 50 rokov.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa vyjadril, že len na Rusmi okupovanom Kryme je 180 politických väzňov vrátane 116 krymských Tatárov. Niektorých väznia v Rusku. Vo februári dvaja krymskí politickí väzni zomreli pre nedostatočnú zdravotnú starostlivosť.

Rusko prenasleduje obyvateľov Krymu, ktorí majú proukrajinské postoje, už od okupácie polostrova v roku 2014. Krymskí Tatári sa stali hlavným terčom ruskej kampane, pričom voči niektorým sa ruské okupačné úrady dopustili mučenia, únosov a väznenia.

15:24 Ruskú Belgorodskú oblasť ležiacu pri hranici s Ukrajinou za posledných 24 hodín údajne zasiahli desiatky ukrajinských náletov, povedal oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov.

Gladkov na sociálnych sieťach uviedol, že v oblasti opakovane napadli päť okresov, a to bezpilotnými lietadlami, mínometmi a delostrelectvom. Obec Kozinka bola podľa neho zasiahnutá viac ako 130-krát. Správy o obetiach sa bezprostredne neobjavili.

Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

Gladkov napísal, že najhoršie útoky zaznamenali v okres Grajvoron, v ktorom ruské jednotky už začiatkom tohto týždňa odrazili vpád z Ukrajiny. V tamojšej pohraničnej obci Kozinka boli poškodené chodníky a cesty. Obec Glotovo zase podľa gubernátora zasiahlo šesť granátov, ktoré rozbili okná domov, pričom „výbušné zariadenia“ boli pripevnené na tamojší obchod a kultúrny dom. Ruské sily tam podľa jeho slov zostrelili dron a dve rakety.

Denis Kapustin Čítajte viac Ešte sme neskončili. Šéf ruských partizánov varuje Putina: Opäť zaútočíme

Šebekinský okres bol podľa Gladkova ostreľovaný 35-krát. Tamojšiu obec Novaja Tavolžanka zasiahli drony, mínometná aj delostrelecká paľba. Okolie mesta Belgorod, ktoré má približne 330.000 obyvateľov, podľa Gladkova ostreľovali 14-krát.

14:55 Rusko chce uväzniť dvoch ukrajinských tínedžerov pre údajné plánovanie sabotáže na železnici, ktorá slúži na zásobovanie ruskej armády. Ukrajinským chlapcom v okupovanej Záporožskej oblasti hrozí do 20 rokov väzenia, uviedla ukrajinská organizácia Mediálna iniciatíva za ľudské práva. Informuje o tom portál Politico.

Rusko obvinilo 16-ročných chlapcov Tihrana Ohannisiana a Mykytu Chanhanova v stredu. Podľa ruských vyšetrovateľov boli tínedžeri spolčení s ukrajinskými ozbrojenými silami. Ruský štátny výbor vyšetrovania neodpovedal na žiadosť, aby sa o prípade vyjadril.

Video
Chytiť, zvaliť, spútať a obviniť z vlastizrady. Takto zatýka ruská FSB

„Nikdy nezapájame neplnoletých do našej činnosti,“ uviedlo pre Politico ukrajinské Národné centrum odporu, ktoré koordinuje ukrajinských partizánov na okupovaných územiach. „Tihrana odvliekli z jeho domu, v ktorom žije so starou mamou. Rodina päť dní nevedela, kde sa dieťa nachádza. Tihrana brutálne vypočúvali, bili ho a použili proti nemu elektrické šoky,“ uviedla Mediálna iniciatíva za ľudské práva.

„Dlho sme o situácii verejne nehovorili a dúfali sme, že všetko sa skončí zastrašovaním detí a ich rodín. Ale bolo naivné dúfať v takú relatívnu humánnosť ruských úradov. Plánujú vykonštruovaný proces s ukrajinskými tínedžermi,“ napísala na Facebooku spoluzakladateľka organizácie Mediálna iniciatíva za ľudské práva Olha Rešetylovová. Chlapci teraz nie sú vo väzení a trvajú na svojej nevine, povedal pre Politico právnik Mediálnej iniciatívy za ľudské práva Andrij Jakovlev.

14:29 Prieskum Globsecu ukázal, že 69 percent Slovákov súhlasí s tvrdením, že pomoc Ukrajincom je na úkor domácich obyvateľov. Je to však ostrý kontrast s realitou.

Volodymyr Zelenskyj, Rím Čítajte viac Prepočítali, koľko Slováci doplácajú na Ukrajincov. Drvivá väčšina ľudí žije v omyle

13:55 Na jednu obeť a 23 zranených stúpla bilancia ruského ostreľovania nemocnice v ukrajinskom meste Dnipro, oznámil šéf oblastnej správy Serhij Lysak s tým, že traja sú v kritickom stave. Medzi 21 hospitalizo­vanými sú aj dvaja chlapci vo veku troch a šiestich rokov, ktorých stav lekári označili za stredne závažný. Zahynul šesťdesiatdeväťroč­ný náhodný okoloidúci.

„Ruskí teroristi opäť potvrdzujú svoj status bojovníkov proti všetkému ľudskému a čestnému,“ okomentoval Zelenskyj na facebooku zásah zdravotníckeho zariadenia ruskou raketou. „Musíme týchto neľudí poraziť nezvratne a čo najskôr. Pretože náš čas sú naši ľudia. A naši ľudia sú na Ukrajine to najcennejšie,“ zdôraznil.

Nemocnicu v Dnipre zasiahla ruská strela pri rannom útoku, ktorý nasledoval po nočnom údere, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na Lysaka. Denník tiež zverejnil zábery z miesta s varovaním, že „nie sú určené ľuďom so slabou psychikou“.

Terčom ruského ostreľovania sa stalo aj mesto Huljajpole na juhovýchode Ukrajiny, kde ruské rakety poškodili obytné a hospodárske budovy. „Dvom zraneným ženám vo veku 47 a 62 rokov, ktoré vyslobodili z trosiek, bola poskytnutá lekárska pomoc,“ napísal šéf vojenskej správy v Záporožskej oblasti Jurij Malaško. Ruské rakety odpálené z lietadiel zasiahli aj obytný dom vo východoukrajinskom meste Avdijivka. „Podľa predbežných údajov sa nálet obišiel bez obetí,“ uviedol šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

13:40 Podpora členstva v NATO na Slovensku medziročne klesla zo 72 percent na 58 percent a členstva v Európskej únii zo 77 percent na 64 percent. Hlavnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku 40 percent ľudí, najmenej spomedzi krajín strednej a východnej Európy.

Rusko / Ruská federácia / Čítajte viac Prieskum: Podpora NATO medzi Slovákmi výrazne klesla, za vojnu viní Rusko len 40 % ľudí

13:12 Ukrajinské úrady zadržali sudcu, ktorý v noci na kontrolnom stanovisku na okraji Kyjeva zrazil dvadsaťtriročného vojaka národnej gardy, ktorý na mieste zomrel. Oznámili to dnes ukrajinské médiá. Tá tvrdí, že sudca, ktorý sa odmietol podrobiť skúške na alkohol, zrejme šoféroval opitý. Okolnosti smrteľnej nehody úrady vyšetrujú a zverejnili snímky poškodeného vozidla.

Vojak na kontrolnom stanovisku pri vjazde do Kyjeva od Žytomyru práve dával na vozovku dopravné kužeľe, pretože nastal čas zákazu vychádzania, keď ho zrazil luxusný automobil. Z vozidla značky Lexus vystúpil predseda jedného z okresných súdov Kyjevskej oblasti, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na očitého svedka, ďalšieho vojaka národnej gardy.

„Prirútil sa tak rýchlo, že nikto nestačil reagovať. Z auta vyliezol sudcu, ako sme potom zistili z dokumentov. Obzrel si situáciu a povedal: ‚Kiež by bol nažive.‘ Keď počul, že (vojak) je mŕtvy, (sudca) vyhlásil, že neriadil a že v aute bol vodič a odbehol do krovia,“ vyhlásil svedok. "Bol opitý a šmytec! Dokonca sa mu v aute váľali fľašky,“ vyhlásil o sudcovom odmietnutí podrobiť sa skúške na alkohol.

Po usmrtenom vojakovi zostali tri deti, ktoré sú aj so ženou v zahraničí, zatiaľ čo jeho otec a brat bojujú na fronte, dodal. Vyšetrovatelia podľa denníka pripravujú žiadosť o uvalenie väzby.

12:39 Kanadská vláda ohlásila ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine, vrátane munície, a rozšírenie výcvikového programu ukrajinských vojakov. Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila poskytnutie 43 rakiet vzduch-vzduch AIM-9 a poznamenala, že to pomôže Ukrajine brániť sa pred vzdušnými útokmi. Ministerka zároveň potvrdila, že dodávka ručných zbraní a munície sľúbená v apríli už bola čiastočne prepravená a zvyšok na Ukrajinu príde onedlho. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Anita Anandová ďalej oznámila, že Kanada pošle ďalších piatich zdravotníckych inštruktorov do Poľska, kde sa pripoja k siedmim inštruktorom, ktorí tam už ukrajinských vojakov cvičia. Od vypuknutia otvorenej ruskej vojny proti Ukrajine Kanada vycvičila už viac ako 2 400 ukrajinských vojakov.

Od začiatku roku 2022 Kanada poskytla Ukrajine pomoc v hodnote viac ako 8 miliárd amerických dolárov. Súčasťou tejto celkovej pomoci bola vojenská pomoc v sume viac ako jedna miliarda dolárov.

12:17 Presun ruských jadrových zbraní do Bieloruska nepredstavuje zvýšené nebezpečenstvo eskalácie vo vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. V piatok to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), informuje agentúra DPA.

Je vysoko nepravdepodobné, že by sa šéf Kremľa Vladimir Putin odhodlal k použitiu jadrových zbraní na Ukrajine či inde vo svete, tvrdia analytici.

Video
Jadrové zbrane? Aj Putin má niekoho, na kom mu záleží, hovorí Japonka, ktorá prežila Hirošimu

ISW túto správu zverejnil po tom, ako bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, že Rusko už začalo s presunom taktických jadrových zbraní do Bieloruska. Obe krajiny sa na tomto kroku dohodli už v marci. Ruské taktické jadrové zbrane majú byť v Bielorusku rozmiestnené v oblasti pri hraniciach s Poľskom.

Analytici dodali, že hrozba jadrovej eskalácia sa v tejto spojitosti nezvýšila, nakoľko bolo Rusko aj pred týmto presunom schopné zasahovať potenciálne ciele jadrovými zbraňami.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

Taktické jadrové zbrane sú určené na útoky proti nepriateľským jednotkám a ničenie zbraní na bojisku. V porovnaní so strategickými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné ničiť celé mestá či oblasti, majú relatívne krátky dosah a nízku účinnosť.

Analytici ISW uviedli, že umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku slúži predovšetkým na ďalšie rozširovanie ruskej vojenskej infraštruktúry a veliteľských štruktúr v susednej krajine.

11:42 Najmenej jedna osoba zahynula a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku, ktorý v piatok zasiahol zdravotnícke zariadenie v meste Dnipro na východe Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Raketový útok zasiahol kliniku v meste Dnipro. Dosiaľ je hlásený jeden zabitý človek a 15 zranených,“ napísal Zelenskyj na platforme Telegram. O útoku ešte predtým informoval aj gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

„Raketový útok na Dnipro. ‚Rašisti‘ … zaútočili na zdravotnícke zariadenie. Sú tam obete,“ napísal taktiež na platforme Telegram, pričom použil hanlivý výraz pre Rusov.

Neskôr dodal, že medzi zranenými sú dve deti, chlapci vo veku tri a šesť rokov. Oboch hospitalizovali, rovnako ako aj ďalších 11 dospelých osôb, z ktorých dvaja sú podľa Lysaka vo vážnom stave.

Ukrajinské sily informovali, že v noci na piatok zostrelili desať rakiet a vyše 20 dronov, ktorými Rusko ostreľovalo na hlavné mesto Kyjev, ako aj Dnipro a východné časti krajiny.

11:07 Japonsko oznámilo nové sankcie, ktoré sa rozhodlo uvaliť na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Terčom nových opatrení je ruská armáda, stavebný aj strojárenský priemysel.

Mnohé krajiny uvalili rozsiahle sankcie na Rusko už bezprostredne po vypuknutí invázie z vlaňajšieho februára, zo strany Kyjeva a jeho spojencov však zaznievajú čoraz silnejšie výzvy na tvrdšie opatrenia voči Moskve.

Najnovšie japonské sankcie nasledujú po summite G7, ktorý prebiehal minulý týždeň v Hirošime. Lídri najvyspelejších ekonomík sveta sa na ňom dohodli, že „Rusko zbavia technológií, priemyselných zariadení a služieb, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu“.

Nové japonské sankcie zahŕňajú „zmrazenie aktív ruských jednotlivcov a skupín, zákaz vývozu tovaru do ruských organizácií prepojených s armádou, ako aj zákaz vývozu stavebných a inžinierskych služieb do Ruska,“ povedal hovorca japonskej vlády.

Zmrazenie aktív sa týka 17 osôb a 78 skupín vrátane vysokopostavených vojenských predstaviteľov. Medzi 80 organizáciami, na ktoré sa zase vzťahujú vývozné obmedzenia, je napríklad aj ruský mobilný operátor MegaFon.

10:20 Ak Západ dá Ukrajine jadrové zbrane, Rusko bude musieť podniknúť preventívny úder, pohrozil bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz zástupcom predsedu bezpečnostnej rady.

Medvedev Čítajte viac Bomby pre Lukašenka mu nevadia. Medvedev blúzni o západných jadrových zbraniach pre Kyjev

9:27 Hladina vody v Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny od februára neustále stúpa a podľa ukrajinskej spoločnosti Ukrhidroenerho stoja ruské aktivity na priehrade za zaplavením niekoľkých osád v ukrajinskej Záporožskej oblasti. Informovali o tom agentúra Reuters a AP, ktoré upozornili na zatopenie domov v osade Lysohirka rozprestierajúcej sa na ostrove na rieke Dneper. Priehradu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu okupujú Rusi. Ukrajinské úrady medzitým informovali o poškodení Karlivskej priehrady v Doneckej oblasti po ruskom ostreľovaní.

Dedina Lysohirka leží asi 15 kilometrov od frontovej línie. Jej obyvatelia sa ale už nemôžu schovávať pred ruskými ostreľovaniami v pivniciach, pretože tie sú teraz zatopené. „Kvôli výbuchom sa niekedy domy otriasajú,“ popísal Reuters sedemdesiatšty­riročný muž z dediny Mykola. V dedine obvykle s výnimkou zimy sa zdržiava okolo 50 ľudí, novinári Reuters ich tam ale zastihli iba šiestich.

„Zvýšenie hladiny rieky Dneper, v dôsledku ktorého boli zatopené osady v Záporožskej oblasti, je spojené s ruskou okupáciou Kachovskej priehrady,“ citovala agentúra vyjadrenie ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrhidroenerho, ktorá priehradu vlastní. Výška hladiny v priehrade podľa spoločnosti dosahuje 17 metrov a je o meter vyššia, než je v tejto časti roka obvyklé. Čo presne ale Rusi na priehrade robia, spoločnosť nevie a prístup do areálu nemá. Neustále zvyšovanie hladiny priehrady od polovice februára podľa agentúry AP potvrdzujú aj satelitné snímky.

Ukrajina v minulosti niekoľkokrát Rusko obvinila z prípravy útoku na priehrade. Rusko to poprelo a z plánovania takého úderu naopak obvinilo Ukrajinu.

8:47 Nemecký kancelár Olaf Scholz plánuje opäť hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď nastane ten „pravý čas“. Uviedol to pre nemecký denník Kölner Stadt-Anzeiger.

Obaja lídri spolu naposledy telefonovali vlani v decembri. Scholz vtedy vyzval Putina, aby stiahol ruskú armádu z Ukrajiny. Šéf Kremľa v telefonáte zase obvinil Západ z presadzovania "deštruktívnej politiky.

Napätie medzi Moskvou a Berlínom odvety len eskalovalo, najmä po tom, ako v januári Nemecko súhlasilo s dodaním tankov Leopard 2 nemeckej výroby na Ukrajinu.

zväčšiť Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Olaf Scholz Nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz v rozhovore pre nemecký denník trval na tom, že jeho cieľom je „aktívne podporovať Ukrajinu“, no zároveň chce predísť priamemu konfliktu medzi Severoatlantickou alianciou a Ruskom. Dodal, že je dôležité, aby Nemecko úzko spolupracovalo so svojimi partnermi.

Spolkový kancelár na otázku o možnosti ukončenia rusko-ukrajinského konfliktu prostredníctvom rokovaní odpovedal, že Putin musí pochopiť, že vojnu nemožno ukončiť uzatvorením „nejakého chladného mieru“.

„Napríklad premenou súčasnej frontovej línie na novú hranicu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ priblížil Scholz. Podľa jeho slov je potrebné dosiahnuť „spravodlivý mier, ktorého predpokladom je stiahnutie ruských vojsk“ z ukrajinského územia.

8:00 Holandská prokuratúra zaistila na predmestí Amsterdamu pozemok, ktorý patrí Jorritovi Faassenovi – bývalému druhovi najstaršej dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina Mariji Voroncovovej. Záznam v holandskom katastri nehnuteľností ukazuje, že pozemok v Duivendrechte zhabala ešte 12. mája národná prokuratúra pre finančné, ekonomické a environmentálne trestné činy, ktorá je zodpovedná za presadzovanie dodržiavania sankcií.

putin Čítajte viac Úrady v Holandsku zaistili pozemok Putinovho "zaťa"

7:36 Operačné veliteľstvo ruskej federálnej bezpečnostnej služby (FSB) na území Krasnodarského kraja na juhu Ruska v piatok potvrdilo, že v centre Krasnodaru došlo k výbuchom. Incident sa údajne zaobišiel bez obetí.

Ako informovala britská stanica BBC, používatelia sociálnych sietí uvádzajú, že k výbuchu alebo výbuchom došlo v piatok skoro ráno v centre mesta Krasnodar. Podľa miestnych mohlo ísť o dôsledok paľby ruskej protivzdušnej obrany na dron.

BBC dodala, že z Krasnodaru do najbližšieho bodu frontu na Ukrajine je asi 330 kilometrov.

7:00 Šéf Kremľa dostal od predseda ústavného súdu darček, ktorý mal podporiť jeho revanšistické predstavy. Valerij Zorkin priniesol Vladimirovi Putinovi starú mapu. Ich dialóg nad ňou odvysielali všetky ruské celoštátne televízie.

Putin nad mapou Čítajte viac Nie je tam Ukrajina, teší sa Putin. Svoje "švédske" rodisko a tatársky Krym si na starej mape nevšimol

6:35 V ruskom Krasnodare na juhozápade Ruska boli počuť podľa BBC explózie. K najbližšej časti frontovej línie je to približne 300 kilometrov. Telegramový kanál Baza zverejnil okrem iného video, ktoré podľa neho zachytáva moment explózie v Krasnodare, alebo prelet dronu. Podľa miestnych obyvateľov strieľala protivzdušná obrana na bezpilotné lietadlo. Operačný štáb Krasnodarského kraja neskôr podľa agentúry TASS uviedol, že v meste bol počuť „tresk“, čo je podľa BBC eufemizmus pre výbuch. Dôvod „tresku“ ruské úrady neuvádzajú. „Podľa predbežných informácií nie sú žiadni zranení,“ povedal štáb. Starosta Krasnodaru Jevgenij Naumov uviedol, že bola poškodená kancelárska budova a bytový dom.

6:15 Spojené štáty dôrazne odsúdili dohodu medzi Minskom a Moskvou o presune ruských taktických jadrových zbraní do Bieloruska.

„Je to ďalší príklad nezodpovedného správania, ktorého sme svedkami zo strany Ruska od jeho invázie na Ukrajinu,“ uviedol vo štvrtok (miestneho času) hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller.

Podľa piatkovej správy stanice Deutsche Welle Miller varoval, že použitie chemických, biologických alebo jadrových zbraní proti Ukrajine by malo „vážne následky“.

Washington však zatiaľ nevidí dôvod na prehodnotenie stupňa pripravenosti vlastných jadrových síl a nezaznamenal žiadne náznaky, že by Rusko malo v úmysle jadrové zbrane použiť. „Nevidíme dôvod na úpravu našich strategických jadrových kapacít,“ povedal Miller.

Iskander-M / Nukleárna zbraň / Atómová zbraň / Čítajte viac Ruské jadrové zbrane bližšie k Európe. Presun do Bieloruska sa už začal

Niekoľko hodín pred tým v Moskve Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil začiatok presunu ruských taktických jadrových zbraní do krajiny.

„Museli sme pripraviť skladovacie priestory a tak ďalej. To všetko sme urobili. Preto sa začalo s premiestňovaním jadrových hlavíc. Už sa to začalo,“ povedal Lukašenko.

Pripustil súčasne, že taktické jadrové zbrane sa už nachádzajú na území Bieloruska, a povedal, že to objasní po svojom návrate z Moskvy do republiky.

6:10 Vojenská správa ukrajinského hlavného mesta Kyjev v piatok informovala, že pri odrážaní nočného náletu boli zneškodnené „všetky vzdušné ciele“ v oblasti hlavného mesta. Podľa predbežných údajov v Kyjeve nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám, informovala britská stanica BBC.

Šéf vojenskej administratívy mesta Serhij Popko pripomenul, že útok z noci na piatok bol za mesiac máj už 13. pokusom ruskej armády zasiahnuť Kyjev.

Protiletecký poplach vyhlásený v piatok okolo 02.00 h miestneho času sa spočiatku týkal väčšiny územia Ukrajiny – s výnimkou regiónov na západe štátu. Neskôr sa však sirény rozozvučali aj tam.

BBC bez uvedenia zdroja vo svojej správe uvádza, že ruská armáda najprv do útokov vyslala bezpilotné lietadlá iránskej výroby, potom riadené strely a podľa zatiaľ nepotvrdených správ následne aj balistické strely.

Hlavnému úderu bolo vystavené mesto Dnipro v centrálnej časti Ukrajiny, odkiaľ hlásili najmenej 15 výbuchov.

Nateraz nie je známe, ktoré z výbuchov možno pripísať likvidácii rakiet ukrajinskou obranou, a ktoré boli zásahmi cieľa, doplnila BBC.

328 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine