Lídri Arménska a Azerbajdžanu sa dohodli na vzájomnom uznaní svojich hraníc

Azerbajdžan a Arménsko tvrdia, že sa dohodli na vzájomnom uznaní územnej celistvosti. Podľa správ ruských médií vyhlásenia v tomto duchu zverejnili arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vo štvrtok počas zasadnutia Najvyššej eurázijskej hospodárskej rady v Moskve. Informovala o tom stanica Deutsche Welle (DW).

26.05.2023 07:14
putin, Ilham Alijev, Nikol Pašinjan Foto: ,
Zľava za stolom: Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev, ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan na rokovaní v Moskve. 25.5.2023
debata (6)

„Chcem potvrdiť, že Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na vzájomnom uznaní svojej územnej celistvosti a na základe toho môžeme povedať, že smerujeme k urovnaniu našich vzťahov,“ citovala v tejto súvislosti tlačová agentúra TASS slová Nikolu Pašinjana.

Pašinjan už v pondelok na tlačovej konferencii v Jerevane povedal, že uznáva územnú celistvosť Azerbajdžanu, ktorá zahŕňa aj Náhorný Karabach – avšak pod podmienkou zaistenia bezpečnosti arménskeho obyvateľstva, pripomenula DW.

Alijev v reakcii na to vo štvrtok zdôraznil, že Baku a Jerevan majú možnosť dosiahnuť mierovú dohodu, „najmä vzhľadom na to, že Arménsko oficiálne uznalo Karabach ako súčasť Azerbajdžanu“.

Náhorný Karabach, Arménmi obývaná enkláva v Azerbajdžane, je zdrojom konfliktu medzi oboma kaukazskými susedmi od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Spory medzi etnickými Arménmi a turkickými Azerbajdžancami trvajú však už viac ako storočie.

Náhorný Karabach Čítajte viac Vzdajú sa Arméni Karabachu? Odstrihnú sa od Moskvy?

Azerbajdžan roku 2020 prevzal kontrolu nad oblasťami, ktoré v horskej enkláve a jej okolí kontrolovali etnickí Arméni, a odvtedy pravidelne obmedzuje prístup k jedinej prístupovej ceste spájajúcej Náhorný Karabach s Arménskom, od ktorej je enkláva finančne a vojensky závislá, dodala agentúra Reuters.

Pašinjan na stretnutí v Moskve obvinil Azerbajdžan, že blokovaním jedinej pozemnej cesty z Arménska do Náhorného Karabachu spôsobil humanitárnu krízu.

Označil to za „priame porušenie“ prímeria z roku 2020, ktorým sa skončila šesťtýždňová vojna medzi oboma krajinami. V nadväznosti na to Pašinjan vyzval na vyslanie medzinárodnej misie, ktorá by situáciu zhodnotila.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs / Zdroj: Ako prvé je video ruského ministerstva obrany, ktoré hovorí, že všetky tri útočiace drony zničili a ako dôkaz ukazuje výbuch jedného z nich. Ukrajinská armáda sa ironicky pýta - aj tento? Na videu zase ukázala, ako sa lodný dron priblížil až k lodi.

Agentúra Reuters pripomenula, že cestu známu ako Lačinský koridor, ktorá by mala byť pod kontrolou ruských mierových síl, začali azerbajdžanskí aktivisti blokovať v polovici decembra a Baku na nej v apríli postavilo kontrolné stanovište.

Azerbajdžan tvrdí, že k tomuto kroku pristúpil, pretože Arménsko využívalo túto trasu na posielanie zbraní do Náhorného Karabachu, čo Arménsko popiera.

Za okrúhlym stolom s Putinom

Na rokovaní v Moskve Alijev tvrdenia Pašinjana odmietol. Následne – ako uviedol Reuters – sa obaja lídri sa ešte niekoľko minút hádali v ruštine, kým ruský prezident Vladimir Putin – ktorý vyvíja nové úsilie o sprostredkovanie dohody medzi Jerevanom a Baku – rozhovor ukončil.

Napriek ostrej výmene názorov Pašinjan aj Alijev uviedli, že v poslednom čase došlo k pokroku smerom k dohode založenej na vzájomnom uznaní územnej celistvosti.

Putin mal neskôr zorganizovať trojstranné rozhovory s Alijevom a Pašinjanom, na ktorých mali mať možnosť „pokojne a vecne o všetkom hovoriť“.

Putin nad mapou Čítajte viac Nie je tam Ukrajina, teší sa Putin. Svoje "švédske" rodisko a tatársky Krym si na starej mape nevšimol

Rusko je tradične hlavným sprostredkovateľom medzi oboma krajinami, ktoré ležia na juhozápadnom okraji bývalého Sovietskeho zväzu a ktoré za tri desaťročia od rozpadu bývalej superveľmoci viedli dve veľké vojny.

Rusko, sústreďujúce svoju pozornosť na vojnu na Ukrajine, čelí výzve udržať si rolu sprostredkovateľa v arménsko-azerbajdžanskom konflikte.

Vlastné úsilie o zblíženie oboch strán konfliktu vyvíjajú Spojené štáty i Európska únia. Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry RIA, citovanej agentúrou Reuters, na margo toho povedal, že Západ sa snaží zasahovať do konfliktu a diskreditovať ruskú mierovú politiku.

Medzi nevyriešené otázky medzi oboma stranami patria práva a bezpečnosť približne 120 000 etnických Arménov žijúcich v Náhornom Karabachu, ktorý je medzinárodne uznaný ako súčasť Azerbajdžanu.

Prigožin Čítajte viac Šéf vagnerovcov Prigožin šokuje: Pripustil prehru Ruska, varoval pred revolúciou a vystrúhal poklonu Ukrajincom
Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Azerbajdžan #Ilham Alijev #Arménsko #Náhorný Karabach #Nikol Pašinjan