Ukrajina tvrdí, že ruská vojnová loď Ivan Churs je po útoku jej dronom poškodená

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam, ktorý zachytáva okamih, keď ruskú vojnovú loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori zasiahol ukrajinský bezpilotný čln. Toto nové video spochybňuje tvrdenie Moskvy zo stredy, keď uviedla, že ukrajinský útok bol zmarený.

26.05.2023 07:50
debata (10)

Informovali o tom v noci na piatok britská stanica BBC a americká spravodajská televízia CNN. Podľa BBC ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že na loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori sa pokúsili zaútočiť tri ukrajinské bezpilotné plavidlá.

Video
Útok dronmi na ruskú loď Ivan Churs / Zdroj: Ako prvé je video ruského ministerstva obrany, ktoré hovorí, že všetky tri útočiace drony zničili a ako dôkaz ukazuje výbuch jedného z nich. Ukrajinská armáda sa ironicky pýta - aj tento? Na videu zase ukázala, ako sa lodný dron priblížil až k lodi.

Rusko tvrdí, že posádke ruskej lode sa útočiace ukrajinské člny podarilo zničiť paľbou zo štandardnej výzbroje. Ubezpečilo tiež, že pri incidente, ktorý sa odohral v stredu skoro ráno, ruská loď nebola poškodená. „Loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily si ďalej plní misiu,“ doplnilo ruské ministerstvo obrany.

Zdieľalo aj zábery, ktoré zrejme ukazujú, že jedno z hladinových plavidiel exploduje, keď ho zasiahne streľba z ruskej lode. Medzičasom americká televízia CNN na základe analýzy videa zverejneného Ukrajinou deklarovala, že záznam pravdepodobne naozaj zachytáva loď Ivan Churs.

Na záberoch však aj vidno, ako sa bezpilotný motorový čln vysokou rýchlosťou približuje k lodi Ivan Churs. Záznam sa preruší, keď sa plavidlo priblíži na vzdialenosť niekoľkých metrov od lode.

lietadlová loď,  USS Gerald Ford, nórsko Čítajte viac Demonštrácia sily NATO. Najväčšia lietadlová loď sveta priplávala do Osla

Ukrajinské ministerstvo vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach nespresňuje rozsah škôd, ktoré podľa neho ruská vojnová loď pri ukrajinskom útoku utrpela.

Nemenované zdroje však pre denník Ukrajinska pravda uviedli, že loď sa síce nepotopila, došlo však k jej zasiahnutiu i k značnému poškodeniu trupu a vybavenia. „Teraz ju Rusi narýchlo opravujú,“ uviedol zdroj.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka dron „explodoval priamo pri boku lode a vážne ju poškodil“. Tieto zverejnené informácie zatiaľ nie je možné nezávisle potvrdiť.

Vľavo americká lietadlová loď USS Gerald R....
Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford...
+3Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald...

Ruské bojové lode a lietadlá sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 podieľali už na viacerých incidentoch v Čiernom mori. V marci 2023 havaroval americký vojenský dron po zrážke s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom. Táto konfrontácia vystupňovala napätie medzi Moskvou a Washingtonom a vynútila si aj zriedkavý telefonát vysokopostavených predstaviteľov americkej a ruskej armády.

V apríli 2022 sa potopil krížnik Moskva, pýcha ruskej Čiernomorskej flotily. Ukrajina oznámila, že loď zasiahla strelami Neptún. Podľa tvrdenia Kremľa to však bol následok výbuchu munície na palube.

CNN dodala, že požiadala ukrajinskú stranu o komentár k informáciám o lodi Ivan Churs, ale reakciu Kyjeva zatiaľ nemá.

Prigožin Čítajte viac Šéf vagnerovcov Prigožin šokuje: Pripustil prehru Ruska, varoval pred revolúciou a vystrúhal poklonu Ukrajincom
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojnová loď #vojna na Ukrajine