456. deň: Ukrajina požiadala Nemecko o dodávku striel Taurus s doletom 500 kilometrov

Ukrajina požiadala Berlín o poskytnutie striel vzduch-vzduch Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov. Informovalo o tom nemecké ministerstvo obrany. Požiadavka na poskytnutie rakiet vzduch-vzduch prišla v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu, ktorou chce získať späť svoje územia okupované ruskou armádou. Nemecko potvrdilo, že požiadavku od Ukrajiny dostalo, ale bližšie informácie neposkytlo.

27.05.2023 07:00 , aktualizované: 22:18
Ukrajina, vojna, Dnipro Foto: ,
Prezident USA Joe Biden sa zhovára s reportérmi vo Washingtone 26. mája 2023.
debata (480)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 456. deň
  • Moskva oznámila požiadavky pre mier s Ukrajinou
  • Ukrajina je podľa tajomníka bezpečnostnej rady Danilova pripravená na protiofenzívu
  • Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most
  • Na ruskej strane padlo už viac ako 206-tisíc vojakov, uvádza ukrajinský generálny štáb
  • Ukrajina požiadala Nemecko o riadené strely vzduch-vzduch Taurus
  • Rusko tvrdí, že za deň odrazilo 12 ukrajinských dronov aj dve strely Storm Shadow
  • 400 ukrajinských vojakov začalo výcvik na obsluhu tankov Abrams
Video
Útok lodnými dronmi na ruskú loď Ivan Churs. Rusi: Všetky sme zničili. Ukrajinci sa ironicky pýtajú: Aj tento?
Ranení ukrajinskí vojaci prichádzajú na miesto...
Ranený ukrajinský vojak brániaci mesto Bachmut...
+5Ošetrený ukrajinský vojak brániaci mesto...
ukrajine Čítajte viac 455. deň: Rusi v Dnipre zasiahli polikliniku: Jeden mŕtvy, 31 zranených, z toho 8 lekárov

22:18 Rusko opäť varovalo, že dodávky západných zbraní na Ukrajinu hrozia eskaláciou vojny na doteraz nevídanú úroveň. Ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin súčasne v rozhovore na stanici BBC povedal, že vo vojne, ktorá trvá od konca vlaňajšieho februára, ešte Rusko ani nezačalo vážne konať.

„Rusko je šestnásťkrát väčšie ako Ukrajina. Máme obrovské zdroje,“ upozornil veľvyslanec. Trvanie konfliktu podľa neho „závisí od úsilia o eskaláciu vojny, ktorú vyvíjajú krajiny Severoatlantickej aliancie, najmä Spojené kráľovstvo“.

"Skôr či neskôr samozrejme táto eskalácia môže dostať nový rozmer, ktorý nepotrebujeme a nechceme. Mier môžeme uzavrieť už zajtra, "vyhlásil diplomat, ktorý sa podľa BBC pokúšal obviniť z vyvolania vojny Ukrajinu. Toto tvrdenie používajú ruskí lídri už vyše roka, aby odôvodnili svoju protiprávnu inváziu na Ukrajinu, napísala BBC.

Kelinove vyjadrenia prichádzajú po tom, ako tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov povedal, že Ukrajina je pripravená „aj zajtra“ začať dlho očakávanú protiofenzívu za oslobodenie svojho územia okupovaného Ruskom.

Doterajší priebeh vojny podľa BBC nepotvrdzuje diplomatove slová o tom, že Rusko má k dispozícii obrovské zdroje. Z bojiska naopak prichádza mnoho správ, že ruské sily sú zle vybavené a bez riadneho výcviku. Jevgenij Prigožin dokonca varoval, že „by sme Rusko mohli stratiť“, ak Moskva nenasadí do vojny ďalšie zdroje.

BBC sa chystá odvysielať celý rozhovor s ruským veľvyslancom v nedeľu.

21:40 Ruské úrady zadržali väčšinu z bývalých trestancov, ktorí so zbraňou v ruke v sobotu zbehli z vojenskej jednotky pri Soledare na východe Ukrajiny. Oznámila to dnes ruská štátna agentúra TASS. „Ešte ďalších dvoch sme zadržali. Pátrame ešte po jednom,“ citovala agentúra svoj zdroj z bezpečnostných zložiek.

Z jednotky pri Soledare, ktorý Rusi dobyli v januári, dnes dezertovalo sedem bývalých väzňov. Troch z nich sa podarilo zadržať v jednej reštaurácii, kde sa opili. Ďalšieho dezertéra zastrelili ostatní zbehovia, pretože sa chcel vzdať, dodal TASS.

Britská vojenská rozviedka pred niekoľkými dňami upozornila na základe dostupných údajov na rastúce počty zbehov z ruských jednotiek. Ruské súdy podľa nezávislých ruských žurnalistov za päť mesiacov roka riešili už 1053 prípadov „svojvoľného vzdialenia sa od jednotky“, čo je viac ako za celý minulý rok. Súdy teraz dávajú zbehom prevažne podmienečné tresty, čo znamená, že môžu byť poslaní do vojny proti Ukrajine. Snaha Ruska o upevnenie disciplíny vojakov sa zatiaľ zamerala skôr na vytvorenie odstrašujúcich príkladov a na podporu vlasteneckého zanietenia, ako na riešenie hlavných príčin dezilúzií vojakov, napísala britská rozviedka.

21:16 Približne 400 ukrajinských vojakov začalo v Nemecku výcvik zameraný na používanie amerických tankov Abrams M1. S odvolaním sa na noviny The New York Times o tom v sobotu informovali britské médiá. Prvá skupina ukrajinských vojakov začala v piatok výcvik zameraný na „obsluhu a údržbu“ vozidiel Abrams M1, ktoré sa považujú za najmodernejšie bojové tanky na svete, píše stanica Sky News.

Polovica z vojakov sa v bavorských mestách Grafenwöhr a Hohenfels školí v medicínskych zručnostiach vrátane podania prvej pomoci a v streľbe zo zbraní. Zvyšok absolvuje výcvik na údržbu tankov a tiež dopĺňanie paliva.

Video
Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými? / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Hovorca Pentagónu Pat Ryder v polovici mája potvrdil, že do Nemecka bolo doručených 31 tankov, ktoré sa majú využiť počas výcvikového programu. Ten má trvať desať až dvanásť týždňov. Očakáva sa, že nasadenie tankov Abrams v bojoch na Ukrajine má Kyjevu voči ruským silám poskytnúť výraznú výhodu, čo sa týka vybavenia.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena dodanie tankov Ukrajine do januára niekoľko mesiacov odmietala s argumentom, že ich údržba a opravy sú príliš komplikované a náročné. Následne Nemecko súhlasilo s dodávkou svojich tankov Leopard 2 Kyjevu a umožnilo Poľsku aj ďalším spojencom urobiť to isté.

19:47 Ukrajinská vojenská rozviedka v sobotu uviedla, že z preniknutia ruských partizánskych skupín do Belgorodskej oblasti na západe Ruska získala „cenné informácie“. Povedal to predstaviteľ hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny (HUR) Andrij Jusov, no podrobnosti o týchto informáciách neposkytol. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Jusov v televízii zároveň varoval, že nemožnom podceniť reakciu Kremľa na vojenskú operáciu, ktorú vykonali ruskí dobrovoľníci.

Partizánske skupiny Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia sloboda Ruska, ktoré bojujú po boku Ukrajiny proti Rusku, vtrhli do pohraničných území Belgorodskej oblasti 22. mája. Denis Kapustin, ktorý vedie prvú zmienenú skupinu a má väzby na ruskú krajnú pravicu, o dva dni neskôr novinárom povedal, že jeho bojovníci boli na ruskom území 24 hodín a „na dosť dlho“ držali „približne 42 kilometrov štvorcových“ územia. Bojovník z Légie sloboda Ruska, ktorý mal oprávnenie hovoriť s novinármi a identifikoval sa ako Cézar, uviedol, že úlohou operácie bolo „vykonať hĺbkový prieskum v boji“.

Skupiny sa k vpádu na ruské územie priznali. Rusko spočiatku obvinilo sabotážnu skupinu ukrajinskej armády, ktorá podľa neho začala cezhraničný útok. Kyjev to okamžite poprel.

19:00 Moskva prostredníctvom námestníka ministra zahraničia oznámila sedem požiadaviek pre nastolenie mieru na Ukrajine. Žiada okrem iného, aby Ukrajina uznala ruštinu za štátny jazyk a vzdala sa snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie aj do Európskej únie. Kyjev podľa médií odpovedal svojimi podmienkami, ktoré zahŕňajú aj vytvorenie demilitarizovanej nárazníkovej zóny na ruskom území, vydanie vojnových zločincov a strojcov vojny a vyplatenie reparácií.

Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, vojenský konflikt Čítajte viac Ruština ako štátny jazyk či zrieknutie sa vstupu do NATO a EÚ. Moskva oznámila požiadavky pre mier s Ukrajinou

18:35 Sedem mesiacov po výbuchu, ktorý vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s okupovaným Krymom, riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala „určité opatrenia“ na „odrezanie“ tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

krymský most Čítajte viac Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most

17:50 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruská armáda pripravuje rozsiahlu provokáciu simulujúcu haváriu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), aby zmarila očakávaný protiútok ukrajinskej armády.

Jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a počas vojny bol jej areál už niekoľkokrát ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňujú strany konfliktu, pripomenula agentúra Reuters citovaná agentúrou TASR.

Podľa ukrajinskej rozviedky ruská armáda mohla svoj „úder“ zasadiť priamo na území jadrovej elektrárne, po ktorom by bol oznámený únik rádioaktívnych látok. „Cieľom tejto akcie je vyprovokovať medzinárodné spoločenstvo k podrobnému vyšetrovaniu, počas ktorého budú zastavené všetky boje,“ uviedla ukrajinská vojenská rozviedka vo svojej tlačovej správe.

Podľa ukrajinskej strany si chce Rusko takto vymôcť „vítanú prestávku“, ktorú využije na preskupenie svojich jednotiek. Vo vyhlásení hlavnej správy vojenskej rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany datovanej piatkom sa neuvádzajú žiadne dôkazy pre spomínané tvrdenia, upozornil Reuters.

Reuters v tejto súvislosti podotkol, že toto tvrdenie GUR sa podobá na vyhlásenia Moskvy, ktorá pravidelne bez dôkazov tvrdí, že Kyjev pripravuje provokácie s rôznymi nebezpečnými zbraňami alebo látkami, aby následne mohol Rusko obviniť z vojnových zločinov.

GUR tiež deklarovala, že Rusko zmarilo na piatok naplánované striedanie inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí pôsobia priamo v ZAES. MAAE však o porušení dohôd neinformovala. MAAE v e-mailovej odpovedi agentúre AP uviedla, že nemá k dispozícii žiadne okamžité vyjadrenie k týmto obvineniam. K tvrdeniam Ukrajiny sa nevyjadrili ani ruskí predstavitelia.

Minulý týždeň očití svedkovia uviedli, že ruská armáda posilňuje obranné pozície v ZAES a jej okolí pred predpokladaným protiútokom ukrajinskej armády, pripomenula agentúra Reuters.

16:20 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že za 24 hodín ruská protivzdušná obrana zostrelila dve strely dlhého doletu Storm Shadow, 19 rakiet z amerických raketometov HIMARS a 12 ukrajinských dronov. Informovala o tom agentúra TASS.

„Protivzdušná obrana zachytila dve strely dlhého doletu Storm Shadow, 19 rakiet HIMARS a dve protiradarové rakety HARM,“ povedal dnes novinárom hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Okrem toho podľa neho ruské sily zničili 12 ukrajinských dronov v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnovom konflkte overiť z nezávislých zdrojov.

Storm Shadow je riadená strela s plochou dráhou letu, ktorú spoločne vyvinuli Británia a Francúzsko. Dodávku týchto striel, ktoré majú dolet vyše 250 kilometrov, ukrajinskej armáde tento mesiac potvrdila Británia. Americké protiradarové strely HARM stredného dosahu a raketomety HIMARS má ukrajinská armáda už od vlaňajška.

14:40 Teherán obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z protiiránskej propagandy po tom, čo vyzval na zastavenie dodávok dronov Rusku. Teherán v sobotu vyhlásil, že Zelenskyj chcel týmito výrokmi apelovať na Západ, aby ukrajinským silám poskytol viac zbraní a finančnej podpory. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Zelenskyj v stredajšom videoprejave apeloval na Teherán, aby sa nestaval na „temnú stranu dejín“ tým, že dodáva drony Moskve, ktorá od februára 2022 vedie ofenzívu na Ukrajine. Irán spočiatku popieral, že Rusku poskytuje drony Šáhid vlastnej výroby, avšak neskôr priznal, že ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine dodal Moskve malé množstvo dronov. Kyjev tvrdí, že tieto drony zohrávajú významnú úlohu pri ruských útokoch na ukrajinské mestá a infraštruktúru.

„Opakované lživé tvrdenia ukrajinského prezidenta voči Iránskej islamskej republike sa zhodujú s protiiránskou propagandou a mediálnou vojnou zameranou na získanie čo najväčšieho množstva zbraní a finančnej pomoci od západných krajín,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání vo vyhlásení, ktoré citovali tamojšie médiá. Dodal, že Ukrajina údajne odmieta nezávislé vyšetrovanie týchto obvinení.

Spojené štáty v polovici mája uviedli, že Rusko si plánuje od Iránu zakúpiť ďalšie moderné útočné drony, ktoré chce nasadiť do bojov na Ukrajine po tom, čo použilo už väčšinu zo 400 dronov, ktoré predtým získalo od Teheránu.

13:47 Ukrajina požiadala Nemecko o dodávku riadených striel Taurus, ktoré majú dolet až 500 kilometrov. Informovalo o tom nemecké ministerstvo obrany. Jeho hovorkyňa však odmietla oznámiť ďalšie podrobnosti. Nie je teda jasné, o koľko striel Kyjev žiada ani to, ako je pravdepodobné, že Berlín na žiadosť napokon kývne. O požiadavke Ukrajiny už predtým informoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Strely Taurus s plochou dráhou letu sa odpaľujú z lietadiel a dokážu zamerať cieľ s vysokou presnosťou. Agentúra Reuters upozornila, že ak by sa Berlín odhodlal strely dodať, nasledoval by tak Britániu, ktorá začiatkom mája ako prvá krajina oznámila, že na Ukrajinu pošle strely s ďalekým doletom Storm Shadow. Strely Taurus majú podobné parametre ako Storm Shadow, vyrába ich britská zbrojovka MBDA.

O tom, že nemecké zbrane dodané na Ukrajinu nebudú využité na území Ruska, v piatok v Estónsku ubezpečil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa neho je s tým uzrozumený aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:15 Rusko pravdepodobne využije bojovníkov ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí začali svoje jednotky sťahovať z ukrajinského mesta Bachmut, na ďalšie útočné vojenské operácie v regióne Donbas. V sobotu to vo svojej pravidelnej správe uviedla britská vojenská rozviedka.

vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Čítajte viac Vagnerovci by mohli po stiahnutí z Bachmutu bojovať aj v Donbase, tvrdí Británia

12:26 Rusko prišlo na Ukrajine už o viac ako 206-tisíc vojakov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Podľa Kyjeva za uplynulý deň padlo 480 ruských vojakov, čím sa ruské straty na životoch vo vojne na Ukrajine podľa neho zvýšili na 206 200.

Rusko počas dňa stratilo aj tri tanky, sedem obrnených bojových vozidiel pechoty, 22 delostreleckých systémov, dva salvové raketomety, jeden systém protivzdušnej obrany, 31 operačných taktických bezpilotných lietadiel, 10 striel s plochou dráhou letu, 11 vozidiel a cisterien a tri kusy špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia. Prišlo tak už dovedna o 3 799 tankov, 7 442 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 406 delostre­leckých systémov, 572 salvových raketometov, 329 systémov protivzdušnej obrany, 2 941 operačných taktických bezpilotných lietadiel, 1 025 striel s plochou dráhou letu, 6172 vozidiel a cisterien a 449 kusov špeciálnych vozidiel a ďalšieho vybavenia.

11:50 Stovky nemeckých štátnych zamestnancov vrátane učiteľov a pracovníkov kultúrnych inštitúcií budú musieť na žiadosť Moskvy opustiť územie Ruska. V sobotu to uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Ruský rezort diplomacie sa v apríli rozhodol od začiatku júna obmedziť počet diplomatického personálu a zamestnancov nemeckých inštitúcií v Rusku vrátane tamojšieho Goetheho inštitútu či súkromnej nemeckej školy v Moskve. Ide o odvetné opatrenie v reakcii na rozhodnutie Berlína vyhostiť niekoľkých ruských diplomatov.

„Je to jednostranné, neoprávnené a nepochopiteľné rozhodnutie,“ uviedlo na margo kroku Ruska nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa denníka Süddeutsche Zeitung ide o „vyhlásenie diplomatickej vojny zo strany Moskvy“.

Agentúra AFP pripomína, že Nemecko – v minulosti blízky obchodný partner Ruska – začalo po ruskej invázii finančne i vojensky podporovať Ukrajinu. Od začiatku vojny na Ukrajine zároveň narástla prítomnosť agentov ruských tajných služieb v Nemecku, preto v polovici apríla Berlín vyhostil niekoľkých ruských diplomatov s cieľom „znížiť prítomnosť spravodajských dôstojníkov“ v krajine, čo vyvolalo podobné odvetné opatrenie zo strany Moskvy. Nemecko už vlani na jar vyhostilo z krajiny približne 40 ruských diplomatov, keďže ich považovalo za „ohrozenie národnej bezpečnosti“.

10:30 Dve batérie nemeckého systému Patriot zo Slovenska posilnia ochranu samitu NATO vo Vilniuse v Litve. Ako ďalej v tlačovej správe informovalo ministerstvo obrany, ide o vopred konzultované rozhodnutie, ktoré padlo na základe efektivity využitia spojeneckých systémov tam, kde sú aktuálne najviac potrebné. Litva nedisponuje vlastnými kapacitami na splnenie takejto úlohy a taktiež na jej území nepôsobia iné členské krajiny NATO v takej miere, ako pri ochrane Slovenska.

Minister obrany Martin Sklenár tvrdí, že preskupovanie techniky je prirodzenou súčasťou vývoja a zodpovedného vyhodnotenia bezpečnostnej situácie. „Rovnako, ako bola na jar minulého roka spojencami výrazne a najmä urýchlene posilnená ochrana vzdušného priestoru Slovenska, je v súčasnosti aktuálnou potreba nasadiť spojenecké systémy vo Vilniuse," uviedol.

Zdôraznil, že zabezpečenie ochrany slovenského vzdušného priestoru je prioritou. „Okrem existujúcich slovenských prostriedkov tu bude naďalej pôsobiť aj taliansky systém SAMP/T, ako aj prostriedky protivzdušnej obrany Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Lešti," informoval. V priebehu niekoľkých týždňov by mal na Slovensko doraziť aj systém MANTIS, ktorý Slovensku daruje Nemecko. MANTIS bude podľa rezortu obrany chrániť infraštruktúru na východe Slovenska.

9:55 Na západe Ruska pri bieloruských hraniciach dnes ráno výbuch zničil administratívnu budovu ropnej spoločnosti, nikto nebol zranený. Na sieti Telegram to oznámil gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov. Podľa neho išlo zrejme o útok dvoma dronmi.

„Dnes ráno bola v dôsledku explózie zničená administratívna budova patriaca k ropovodu blízko dediny Litvinovo v Neveľskom okrese,“ napísal Vedernikov. Na mieste sú podľa neho vyšetrovatelia.

Ruská verzia serveru BBC k incidentu napísala, že sa stal asi o piatej ráno a že drony dopadli na územie, kde je čerpadlo ropovodu prevádzkované ruskou spoločnosťou Transneft.

Ruské pohraničie je terčom útoku dronov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. V posledných mesiacoch sú útoky intenzívnejšie, no hlásené sú väčšinou pri hraniciach s Ukrajinou. Ruskí predstavitelia z nich vinia Ukrajinu, tá sa k nim ale nehlási a tvrdí, že na ruské územie neútočí.

9:20 Ruský prezident Vladimír Putin vyjadril v piatok svoje prekvapenie nad protikremeľskými protestami v Gruzínsku, ktoré vypukli po tom čo Rusko obnovilo s kaukazskou krajinou letecké spojenie.

vladimir putin Čítajte viac Gruzínci prekvapili Putina: Vravím si, zbláznili sa

8:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok počas návštevy Estónska potvrdil záväzok Nemecka brániť Estónsko, Lotyšsko a Litvu – pobaltských spojencov NATO – v prípade útoku, uviedla agentúra DPA. Scholz však ponechal otvorenú otázku, aký presný počet nemeckých vojakov bude umiestnených v Litve. Nemecko totiž prisľúbilo, že na pomoc pri ochrane tejto krajiny nasadí brigádu v počte 3000 až 5000 vojakov.

Táto brigáda je naďalej dislokovaná v Nemecku; v Litve má len jedno veliteľské stanovisko s približne 20 vojakmi, ktorí sa starajú o zbrane a materiál.

„Bezpečnostná situácia v pobaltských štátoch, na východnom krídle NATO, je naďalej citlivá,“ povedal Scholz na stretnutí s lídrami troch pobaltských krajín. „Znova to tu poviem na rovinu: Sme pripravení brániť každý štvorcový centimeter územia Severoatlatickej aliancie pred útokmi,“ zdôraznil.

Kancelár ďalej uviedol, že boli prijaté potrebné opatrenia na prípravu obrany pobaltských krajín. „Dôsledne zosúlaďujeme Bundeswehr s obranou strednej a severovýchodnej Európy,“ povedal Scholz s odkazom na nemeckú armádu. Na otázku týkajúcu sa litovských očakávaní, že nemecká brigáda bude nasadená v krajine celá, odpovedal vyhýbavo.

Pokiaľ ide o podporu krajín na východnej hranici NATO, Nemecko má „veľmi rôznorodé nasadenie tu v Pobaltí, ale nielen tam“, deklaroval sociálny demokrat. Nemecký kancelár naznačil, že zlepšenie infraštruktúry čoskoro umožní Nemecku veľmi rýchlo nasadiť vojenské jednotky v Litve. Zdôraznil tiež, že v najbližších týždňoch budú do Litvy opäť vyslané na cvičenie časti nemeckej bojovej brigády.

V prípade napätia alebo krízy by Bundeswehr mal mať možnosť presunúť zvyšných vojakov do desiatich dní. Okrem toho je v súčasnosti v Litve aj ďalších 760 nemeckých vojakov pridelených do bojovej skupiny NATO pod vedením Bundeswehru.

8:05 Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu proti ruským silám, ktoré po vlaňajšej invázii obsadili východ krajiny. V rozhovore to stanici BBC povedal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Protiofenzíva sa môže začať kedykoľvek, Ukrajina má podľa neho teraz „historickú príležitosť“ a nesmie urobiť chybu.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Danilov: Ukrajina je pripravená na ofenzívu. Môže sa začať kedykoľvek

7:00 Americký prezident Joe Biden označil za mimoriadne negatívnu svoju reakciu na správy, že Rusko už začalo s presunom nestrategických jadrových zbraní do Bieloruska. Napísala to agentúra Reuters. Bieloruský líder Alexander Lukašenko oznámil začiatok presunu zbraní vo štvrtok.

„Museli sme pripraviť sklady a tak ďalej. To sme urobili, takže presun jadrovej munície sa už začal,“ povedal Lukašenko a dodal, že Bielorusko zaručí ich bezpečnosť.

Ministerstvo zahraničných vecí USA kritizovalo tento krok už vo štvrtok, keď „dôrazne odsúdilo“ súhlas Bieloruska s tým, aby Rusko rozmiestnilo na svojom území nestrategické jadrové zbrane. V piatok sa k nemu krátkym vyhlásením pridal aj Biden. Spojené štáty však nevidia dôvod na zmenu vlastnej jadrovej doktríny a domnievajú sa, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko chystalo použiť jadrové zbrane.

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na použitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane. Bielorusko je najbližším spojencom Ruska a už 15 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine. Minsk síce nevyslal do bojov svoje jednotky, ale poskytol Rusku územie na útok na Ukrajinu. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské jednotky viedli ofenzívu na Kyjev.

480 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine