Danilov: Ukrajina je pripravená na ofenzívu. Môže sa začať kedykoľvek

Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu proti ruským silám, ktoré po vlaňajšej invázii obsadili východ krajiny. V rozhovore to stanici BBC povedal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Protiofenzíva sa môže začať kedykoľvek, Ukrajina má podľa neho teraz "historickú príležitosť" a nesmie urobiť chybu.

27.05.2023 07:58 , aktualizované: 18:20
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.
debata (274)

„Môže sa začať zajtra, pozajtra alebo o týždeň,“ povedal ohľadom protiútoku Danilov. „Bolo by čudné, keby sme oznamovali dátumy, kedy má začať tá alebo iná udalosť. Takto sa to nerobí… Naša krajina má pred sebou veľmi zodpovednú úlohu. A my chápeme, že nemáme právo urobiť chybu,“ dodal.

Video
Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily. Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj zverejnil video, ktoré naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva sa blíži.

Tajomník bezpečnostnej rady hovoril tiež o situácii v Bachmute, o ktorom zvádzajú ukrajinské a ruské jednotky tvrdé boje už niekoľko mesiacov. „Bachmut patrí našej krajine, je to naše územie a my ho musíme brániť. Keby sme začali opúšťať každú obec, tak by sme mohli skončiť na západnej hranici, presne ako chcel (ruský prezident Vladimir) Putin od prvých dní vojny, "uviedol.“ Máme pod kontrolou iba malú časť mesta, to pripúšťame. Ale treba si pripomínať, akú veľkú úlohu Bachmut v tejto vojne hrá," doplnil.

Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii

Ukrajinská vojenská rozviedka v piatok varovala, že Rusi pred blížiacou sa ukrajinskou protiofenzívou pripravujú provokačnú akciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, kde údajne chcú simulovať jadrovú haváriu. Podľa rozviedky sa chystajú informovať o úniku rádioaktívnych látok, a vynútiť si tak vyšetrovanie, čo by potom mohlo ruským silám poskytnúť dôležitý čas na preskupenie jednotiek.

V sobotu ukrajinská vojenská rozviedka na základe odposluchov komunikácie ruských síl varovala pred ďalšou provokáciou, a síce že ruské tajné služby použijú chemické zbrane proti vlastným vojakom v okupovanej časti Záporožskej oblasti. To by Moskva v snahe pozdržať či zmariť chystanú ukrajinskú protiofenzívu použila ako falošný dôkaz na obvinenie Ukrajiny. Ukrajinské sily ale používajú v boji proti ruským vojskám iba konvenčné zbrane, uviedla rozviedka.

krymský most Čítajte viac Ukrajinská rozviedka priznala svoju úlohu pri útoku na krymský most
274 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine