Erdogan obhájil prezidentské kreslo. Jeho vláda sa predĺži do tretieho desaťročia

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Turecku sa stal úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa agentúry AFP to v nedeľu večer oznámil predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener. Týmto víťazstvom sa Erdoganovo doteraz 20 rokov trvajúce vládnutie Turecku predĺži do roku 2028.

28.05.2023 08:50 , aktualizované: 29.05.2023 07:05
erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas prejavu k priaznivcom pred svojou rezidenciou v Istanbule v nedeľu 28. mája 2023.
debata (63)

„Na základe predbežných výsledkov bolo stanovené, že Recep Tayyip Erdogan bol zvolený za prezidenta,“ citovala štátna tlačová agentúra Anadolu predsedu Najvyššej volebnej rady Ahmeta Yenera. Yener dodal, že Erdogan podľa doteraz sčítaných takmer sto percent hlasov získal podporu približne 52,2 percent voličov, zatiaľ čo jeho súpera, kandidáta opozície Kemala Kiličdarogla volilo 47,8 percenta voličov.

Agentúra ANKA, ktorá má blízko k opozícii, zaznamenala takmer rovnaké údaje, podotkla agentúra DPA. Neoficiálne priebežné výsledky zverejňované jednotlivými médiami sa dlho pomerne výrazne líšili.

Dnešných volieb sa mohlo zúčastniť 61 miliónov oprávnených voličov. Nakoniec sa k volebným urnám dostavilo zhruba 84 percent. Volebné miestnosti sa otvorili o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) a uzavreli o 17.00 h (16.00 h SELČ).

Poďakoval sa voličom

Erdogan sa už skôr večer poďakoval voličom za odovzdané hlasy a povedal, že mu Turci zverili zodpovednosť vládnuť krajine ďalších päť rokov. „Budeme vládnuť krajine ďalších päť rokov,“ povedal Erdogan svojim podporovateľom vo svojej domovskej štvrti v Istanbule. Ako uviedol, jeho víťazstvo „otvorilo dvere novému tureckému storočiu“. Vo svojom prejave z volebného autobusu pred svojím domom sa tiež vysmieval svojmu súperovi, opozičnému lídrovi Kiličdaroglovi. „Jediným víťazom je dnes Turecko,“ vyhlásil Erdogan podľa agentúry AP.

K volebnému víťazstvu mu ešte pred ohlásením konečných výsledkov zablahoželali katarský emír Tamim bin Hamad Sání, maďarský premiér Viktor Orbán či afganské vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban.

Erdogan Čítajte viac Expert: Erdogan nakoniec vyhrá. Voľby v Turecku boli slobodné, ale nie spravodlivé

Svetoví politici zablahoželali Erdoganovi k víťazstvu

Americký prezident Joe Biden napísal, že sa teší na pokračovanie spolupráce USA a Turecka „ako spojencov v rámci NATO na bilaterálnych otázkach a spoločných globálnych výzvach“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom tvíte písanom po turecky uviedol, že Francúzsko a Turecko spoločne prekonajú „veľké výzvy“, za ktoré označil návrat mieru do Európy, budúcnosť Euroázijskej aliancie a Stredozemné more. „Budeme pokračovať v napredovaní spolu s prezidentom Erdoganom, ktorému blahoželám k jeho znovuzvoleniu,“ konštatoval Macron.

Britský premiér Rishi Sunak sa teší sa na pokračovanie úzkej spolupráce medzi Londýnom a Ankarou v rôznych oblastiach „od rozvoja obchodu až po riešenie bezpečnostných hrozieb ako spojenci NATO“. Sunakova hovorkyňa oznámila, že premiér sa v nedeľu večer spojil s Erdoganom aj telefonicky, pričom hovorili i o pokračujúcej obnove Turecka po ničivých zemetraseniach zo začiatku tohto roka.

K znovuzvoleniu gratulovali Erdoganovi aj predstavitelia NATO a Európskej únie, s ktorými sa v minulosti opakovane dostal do konfliktu. Turecko je členom Aliancie, prístupové rokovania s EÚ sa však ocitli v slepej uličke.

Gratulácia od Putina

Erdoganovi k jeho znovuzvoleniu zablahoželal aj ruský prezident Vladimir Putin. „Vaše víťazstvo v týchto voľbách je logickým výsledkom vašej obetavej práce na čele Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu pre vaše úsilie o posilnenie štátnej suverenity a realizáciu nezávislej zahraničnej politiky,“ uviedol Putin podľa webovej stránky Kremľa.

V tlačovej správe Kremľa sa tiež píše, že Putin zaželal Erdoganovi veľa úspechov, zdravia a pohody a vyjadril nádej, že dialóg o bilaterálnych vzťahoch bude pokračovať a že sa zrealizujú plánované projekty vrátane výstavby jadrovej elektrárne Akkavuyu na juhu Turecka a vytvorenia plynárenského hubu na tranzit zemného plynu na tureckom území.

Vladimir Putin Čítajte aj Kyjev má zoznam osôb, ktorých chce zabiť, na čele je Putin. Prezidentovi nič nehrozí, odkazuje Peskov

Kiličdaroglu sa obáva o budúcnosť krajiny

Kandidát opozície v prezidentských voľbách Kemal Kiličdaroglu v nedeľu večer vyjadril veľké obavy o budúcnosť Turecka po tom, ako sa úradujúci prezident Erdogan vyhlásil víťaza volieb. Kuličdaroglu v prejave vyzval svojich priaznivcov, aby pokračovali v boji za demokraciu v Turecku. Dodal, že voľby ukázali túžbu ľudí zmeniť autoritársku vládu, informovala agentúra AFP.

Britská stanica BBC, ktorej spravodajcovia Kiličdaroglov prejav bezprostredne sledovali, ho opísali ako „plamenný“ – opozičný kandidát odsúdil autoritársky režim prezidenta Erdogana a voľby označil za nespravodlivé. Samotný Kiličdaroglu porážku v nich zatiaľ nepriznal, hoci o výsledku prezidentských volieb niet pochýb, konštatovala BBC. Kiličdaroğlu sa tiež poďakoval 25 miliónom tureckých občanov, ktorí ho volili. Publikum mu odpovedalo hlasným potleskom.

Erdogan volil s manželkou v Istanbule, Kiličdaroglu v Ankare.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vkladá... Foto: TASR/AP, Murad Sezer
erdogan Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vkladá hlasovací lístok do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb v Istanbule 28. mája 2023.

Ovca vo volebnej miestnosti

Niektorí Turci prišli dnes hlasovať aj so svojimi domácimi maznáčikmi, podľa agentúry Bianet napríklad s mačkami či psami. Na sociálnych sieťach vyvolalo tiež pozornosť video z volebnej miestnosti v Istanbule, kam prišla žena voliť aj so svojou ovcou.

Kľúčová bola účasť voličov, ktorí v prvom kole k urnám neprišli, čo bolo asi osem miliónov ľudí. Účasť v prvom kole bola ako tradične vysoká, asi 87 percent. Aj dnes sa podľa televízie Al-Džazíra pred volebnými miestnosťami tvorili rady, ktoré ale na rozdiel od prvého kola postupovali rýchlejšie. Voliči totiž vhadzovali dnes len jeden volebný lístok s dvoma kandidátmi, zatiaľ čo pred dvoma týždňami volili aj parlament.

Druhé kolo sa konalo preto, lebo 14. mája nikto neprekonal hranicu 50 percent. Erdogan dostal 49,5 percenta hlasov, Kiličdaroglu skončil druhý so ziskom 44,9 percenta. Tretí bol s 5,2 percenta hlasov kandidát s krajne pravicovou minulosťou Sinan Ogan, ktorý teraz podporil Erdogana. Veľké strany Oganovej volebnej koalície sa ale pre druhé kolo postavili za opozičného lídra.

Volebná miestnosť v tureckej Ankare. 28.5.2023 Foto: SITA/AP, Ali Unal
turecko, erdogan, Kiličdaroglu Volebná miestnosť v tureckej Ankare. 28.5.2023

Volilo sa aj v oblastiach zdevastovaných februárovým zemetrasením, ktoré si vyžiadalo okolo 51 000 obetí a ktoré vyhnalo z domovov stovky tisíc ľudí. Len malá časť z nich sa k voľbám registrovala inde, a mnohí sa tak museli k voľbám dostaviť do miesta svojho bydliska, niektorí tak cestovali stovky kilometrov, aby odovzdali svoj hlas. Podľa televízie Al-Džazíra voličov do miesta bydliska zadarmo vozili aj autobusy vládneho úradu pre riešenie následkov katastrof AFAD.

Erdogan mal väčšie šance aj preto, že voličom sľúbil stabilné vedenie krajiny vďaka tomu, že jeho koalícia vyhrala pred dvoma týždňami parlamentné voľby. Kiličdarogluova koalícia skončila druhá a navyše je zložená z veľmi rôznorodých strán, ktoré spojil len cieľ ukončiť Erdoganovu 20-ročnú autoritársku vládu.

erdogan Čítajte viac Do finále volieb ide Erdogan z prvého miesta. O tom, či bude pokračovať jeho éra, rozhodnú Turci o dva týždne

Kiličdaroglu, prezývaný turecký Gándhí, síce po nečakane výraznej porážke z prvého kola pritvrdil tón v kampani, ale aj mnohí jeho voliči uznávajú, že šance mu uberal tiež nedostatok charizmy. Opozičný líder sa po prvom kole volieb snažil byť radikálnejší v migračnej politike, keď sľúbil vrátiť domov milióny migrantov, najmä sýrskych, čo mu mnohí vyčítali. To mu však mohlo priniesť hlasy krajne pravicových a nacionalistických voličov.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Kemal Kiličdaroglu