Prigožin sa sťažuje, že Kremeľ zakázal štátnym médiám o ňom informovať

Jevgenij Prigožin, majiteľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajine, tvrdí, že ho ruské štátne médiá na príkaz vysokých predstaviteľov z Kremľa zámerne ignorujú a neinformujú o ňom. Dodal, že sa im to vypomstí. Informuje o tom agentúra Reuters a spravodajský portál Sky News.

28.05.2023 17:30
prigožin, vagnerovci Foto: ,
Na snímke z videa šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin navštívil tábor jednotky Vagnerovej skupiny na neznámom mieste. 26.5.2023
debata (40)

Prigožin je najvýraznejším členom kruhu ruského vodcu Vladimira Putina, ktorý si počas vojny na Ukrajine získal všeobecnú známosť, i pre svoj konflikt s vojenským vedením. Tento mesiac vyhlásil víťazstvo vo východoukrajinskom meste Bachmut, no však na znak toho, do akej miery je vnímaný ako porušenie tabu Putinovho Ruska, štátna televízia 20 hodín ignorovala pád mesta a neodvysielala Prigožinov víťazný prejav.

Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„To, čo je zakázané, je vždy sladšie. Vagnerovci nie sú kus klzkého mydla, ktoré byrokrati zvykli strkať všade dookola; vagnerovci sú šidlo, ihlica, ktorú nemôžete schovať,“ reagoval na zjavný zákaz Prigožin. Zakladateľ Vagnerovej skupiny je podľa svojich slov presvedčený, že „byrokrati na vysokej úrovni, práve tie kremeľské veže, sa snažia všetkým zavrieť ústa, aby nehovorili o vagnerovcoch“, čo podľa neho vyprovokuje odpor Rusov. „Z dlhodobého hľadiska – z dlhodobého hľadiska sú dva alebo tri mesiace – dostanú od ľudí facku za to, že sa snažili všetkým zavrieť ústa a uši,“ dodal podľa Sky news.

Prigožin Čítajte viac Šéf vagnerovcov Prigožin šokuje: Pripustil prehru Ruska, varoval pred revolúciou a vystrúhal poklonu Ukrajincom

Agentúra Reuters upozornila, že správu o údajnom dobytí Bachmutu ruská štátna televízia odvysielala až po 20 hodinách od oznámenia vagnerovcov a nevysielala ani Prigožinovu víťaznú reč. Kremľu trvalo desať hodín, kým vydal k oznámenému dobytiu Bachmutu vyhlásenie v dĺžke 36 slov, v ktorom vagnerovcom za úspech zablahoželal. Prigožina v texte vôbec nespomenul.

Prigožin je jednou z mála ruských verejných osobností, ktoré počas vojny otvorene kritizujú najvyšších predstaviteľov, predovšetkým vedenie armády a ministerstva obrany. K jeho výrokom sa ale ruské oficiálne miesta spravidla nijako nevyjadrujú.

Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, vojenský konflikt Čítajte viac Ruština ako štátny jazyk či zrieknutie sa vstupu do NATO a EÚ. Moskva oznámila požiadavky pre mier s Ukrajinou
Video
Ukrajinský generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše
40 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci