Biden a McCarthy sa definitívne dohodli na zvýšení dlhového stropu USA

Americký prezident Joe Biden a republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy sa definitívne dohodli na návrhu zákona o zvýšení dlhového stropu do roku 2025 výmenou za výrazné zníženie výdavkov, ktorý má odvrátiť platobnú neschopnosť Spojených štátov. Uviedli to agentúry DPA a AFP.

29.05.2023 06:20
Joe Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden.
debata (34)

„Predseda McCarthy a ja sme dosiahli dvojstrannú dohodu o rozpočte, ktorá zabráni najhoršej kríze — prvej platobnej neschopnosti v dejinách našej krajiny,“ napísal Biden v nedeľu na Twitteri. Dohodu označil za „dobrú správu“ pre americký ľud.

Novinárom v Bielom dome Biden predtým povedal, že dohoda „odstraňuje hrozbu katastrofického zlyhania, chráni naše ťažko vydobyté a historické oživenie ekonomiky a… predstavuje kompromis, ktorý znamená, že nikto nedostal všetko, čo chcel“.

Náhľad Tim Scott Čítajte viac Kandidatúru na prezidenta USA oznámil republikánsky senátor Tim Scott

Zároveň vyzval obe komory Kongresu, aby dohodu okamžite schválil. Hlasovanie je naplánované na stredu. V Snemovni reprezentantov majú republikáni väčšinu 222 ku 213 hlasom. Demokrati ovládajú Senát pomerom hlasov 51 ku 49.

Americká ministerka financií Janet Yellenová varovala, že v prípade nezvýšenia dlhového stropu by sa USA mohli dostať do platobnej neschopnosti 5. júna. Tento spor dokonca prinútil Bidena k predčasnému návratu z cesty do zahraničia.

Návrh vyvolal kritiku zo strany republikánskych zástancov tvrdej línie aj progresívnych demokratov. Republikánski hardlineri v Snemovni reprezentantov avizovali, že sa pokúsia prijatie dohody zablokovať. Progresívni demokrati v oboch komorách už skôr uviedli, že nepodporujú dohodu, ktorá zavádza dodatočné podmienky pre niektoré štátne sociálne dávky.

McCarthy však vyhrážky z vlastných radov odmietol a tvrdí, že viac ako 95 percent republikánov v Snemovni reprezentantov je dohodou „naskrze nadšených“.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #platobná neschopnosť #Kevin McCarthy #prezident Joe Biden