Japonsko sa chystá zostreliť akúkoľvek raketu KĽDR, ktorá naruší jeho územie

Japonsko je pripravené zostreliť akúkoľvek severokórejskú raketu, ktorá by narušila jeho územie. Tokio to uviedlo v reakcii na oznámenie KĽDR, že sa chystá do vesmíru vyslať satelit. Japonsko je však presvedčené o tom, že Pchjongjang chce predovšetkým testovať raketu. Juhokórejské ministerstvo zahraničia Severnú Kóreu vyzvalo, aby plánovaný štart zrušila, informovala agentúra Reuters.

29.05.2023 08:06
debata (7)

Juhokórejské ministerstvo zverejnilo svoje vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, ako Tokio oznámilo, že ho Pchjongjang vyrozumel o štarte rakety plánovanom na prelome mája a júna.

Hwasong-17, KĽDR Čítajte viac Monštrum z KĽDR. Raketu, ktorá zasiahne USA, videla aj Kimova dcéra

K situácii sa popri japonskom ministerstve obrany, ktoré už začalo prípravy zostrelenia rakety, vyjadril aj ministerský predseda Fumio Kišida, podľa ktorého akékoľvek odpálenie rakety zo strany komunistickej krajiny – aj keď jej bude hovoriť satelit – bude porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Záležitosť sa podľa neho dotýka bezpečnosti japonských občanov.

Aj na vyslanie satelitu do vesmíru potrebuje Severná Kórea podľa AP využiť technológiu rakiet dlhého doletu, čo jej rezolúcie zakazujú. Na vysielanie družíc KĽDR sa aj v minulosti pozeralo ako na raketové testy, ktoré sa krajina týmto spôsobom snaží maskovať.

Pchjongjang pred sériou vyjadrení japonských činiteľov Tokiu oznámil, že medzi 31. májom a 11. júnom sa chystá do vesmíru vyslať satelit. Mohlo by ísť o pokus KĽDR vyniesť na obežnú dráhu prvý vojenský prieskumný satelit.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR