Prigožin kritizuje Putina: Ak začínate vojnu, prosím, majte charakter, vôľu a oceľové gule

Ruský oligarcha a zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zrejme nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim, domnievajú sa analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

29.05.2023 09:12
Vladimir Putin / Jevgenij Prigožin / Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin niekedy tiež prezývaný ako "Putinov kuchár" na snímke zo septembra 2010.
debata (28)

ISW zakladá svoje tvrdenia na odpovedi Prigožina na otázku novinára o tom, že majú ruské štátne médiá zakázané diskutovať o vagnerovcoch. Prigožin uviedol, že ruskí predstavitelia by mohli mať úžitok zo schopnosti cenzurovať informácie, ak by Rusko nevyhlásilo Ukrajine vojnu. Následne spomenul nemenovaného predstaviteľa, keď povedal:

„Ak začínate vojnu, prosím, majte charakter, vôľu a oceľové gule – iba vtedy budete schopný niečo dosiahnuť.“

Video
Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ruskí predstavitelia by podľa neho mohli prestať klamať, keby sa im podarilo dosiahnuť ozajstné výsledky pri výstavbe budov, mostov či staníc metra.

Video
Generál Zalužnyj: Vyhubíme nepriateľov, zoberieme si, čo je naše / Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Podľa ISW boli tieto slová "pravdepodobne cielené na Putina, ktorého ruské štátne médiá bežne vykresľujú ako lídra, ktorý sa zaoberá malými infraštruktúrnymi projektami a životmi obyčajných Rusov“.

prigožin, vagnerovci Čítajte viac Prigožin sa sťažuje, že Kremeľ zakázal štátnym médiám o ňom informovať

Prigožin sa pritom mohol takto kriticky vyjadriť zrejme preto, že mu Putin nedal sľubovanú odmenu za dobytie východoukrajinského mesta Bachmut, domnieva sa ISW.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci