Erdogan mal vo voľbách neoprávnenú výhodu, hlavne v médiách, tvrdia pozorovatelia

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mal aj pred nedeľným druhým kolom prezidentských volieb neoprávnenú výhodu nad svojím protivníkom a kandidátom opozície Kemalom Kiličdarogluom. Veľmi nevyvážené v prospech Erdogana bolo spravodajstvo štátnych médií aj časti súkromnej tlače, píšu pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a z Rady Európy.

29.05.2023 16:55
Turecko, erdogan Foto: ,
Ľudia prechádzajú okolo stojana s tureckými novinami deň po prezidentských voľbách v Istanbule 29. mája 2023.
debata (4)

Podobné výhrady pozorovatelia vyjadrili aj po prvom kole pred dvoma týždňami a vyzvali na ich nápravu. Kampaň pred voľbami bola však slobodná a hlasovanie sa uskutočnilo bez väčších incidentov.

„Druhé kolo sa odohralo v prostredí, ktoré v mnohých ohľadoch neposkytuje podmienky na konanie demokratických volieb,“ povedal šéf pozorovateľskej misie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Frank Schwabe. Podľa šéfky misií OBSE Farah Karimiovej potom Erdogan mal neoprávnenú výhodu pri vedení kampane vo voľbách, ktorá však bola podľa pozorovateľov slobodná.

erdogan Čítajte viac Erdogan obhájil prezidentské kreslo. Jeho vláda sa predĺži do tretieho desaťročia

Pozorovatelia poukazujú na nevyrovnané podmienky v štátnych i časti súkromných médiách, ktoré zvýhodňovala Erdogana. „Pozorovatelia zaznamenali, že mnoho staníc nespĺňalo zákonnú povinnosť podávať nestranné spravodajstvo o kampani a poskytnúť rovnaké príležitosti obom kandidátom,“ stojí v tlačovom vyhlásení.

„Volebný deň sa uskutočnil vo veľkej miere v pokoji, ale odohrali sa izolované epizódy násilia, ktoré boli namierené prevažne proti podporovateľom opozície,“ tvrdia ďalej pozorovatelia. Opozičná tlač informuje, že počas osláv Erdoganových sympatizantov v provincii Ordu na severe Turecka bol zabitý člen jednej z opozičných strán. Dvaja predstavitelia opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP) potom tvrdili, že sa stali terčom útokov na juhovýchode krajiny. Mali podozrenie, že v jednej dedine muži hlasujú namiesto žien.

Po sčítaní 100 percent hlasov dostal Erdogan v druhom kole prezidentských volieb 52,2 percenta hlasov a Kiličdaroglu 47,8 percenta, informovala agentúra Anadolu. V Turecku išlo teraz k voľbám 85,7 percenta voličov, čo je o tri percentuálne body menej ako v prvom kole.

Erdogan Čítajte viac Expert: Erdogan nakoniec vyhrá. Voľby v Turecku boli slobodné, ale nie spravodlivé
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #OBSE #Recep Tayyip Erdogan