Biden hovoril s Erdoganom, reč bola o dodávkach F-16 aj o Švédsku v NATO

Americký prezident Joe Biden v pondelok telefonoval so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom deň po tom, čo si druhý menovaný pripísal svoje tretie víťazstvo v prezidentských voľbách. Podľa vyjadrenia šéfa Bieleho domu Erdogan spomenul požiadavku na dodávky amerických stíhačiek F-16, zatiaľ čo Biden pripomenul otázku schválenia vstupu Švédska do NATO.

29.05.2023 22:57
Joe Biden / Recep Tayyip Erdogan / Foto:
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (4)

„Viac o tom budeme hovoriť budúci týždeň,“ povedal americký prezident. Telefonát s tureckým lídrom komentoval iba stručne pri jednom zo svojich dnešných presunov. Vyhlásenie Bieleho domu o obsahu hovoru nebolo ihneď k dispozícii.

NATO na švédskom ostrove cvičí na ruskú inváziu

Video

Komuniké tureckej strany uvedené body nespomína. Uvádza iba, že Biden zablahoželal Erdoganovi k znovuzvoleniu a že dvojica sa zhodla na potrebe posilniť spoluprácu medzi svojimi krajinami. Podľa Bidena a Erdogana vzťahy medzi USA a Tureckom získali „väčší význam vo svetle regionálnych a globálnych výziev“, uvádza Ankara.

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a turecký... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
NATO / Joe Biden / Recep Tayyip Erdogan / Americký prezident Joe Biden (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas plenárneho zasadnutia na summite NATO v Bruseli, jún 2021

Jedným z problematických bodov týchto vzťahov je v posledných mesiacoch neochota Turecka ratifikovať švédsky vstup do NATO. Vývoj vyvoláva špekulácie o tom, že Erdogan situáciu využíva, aby dotlačil Washington na schválenie predaja ďalších strojov F-16 do Turecka. Bidenova vláda dodávku podporuje, nákup za 20 miliárd dolárov však stále neodsúhlasil Kongres.

Erdogan, ktorý sa snaží vystupovať ako prostredník medzi Ruskom a Ukrajinou, v pondelok volal aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Zelenskyj mu poďakoval za úlohu v rokovaniach o námornom vývoze ukrajinského obilia a uviedol, že bude rozvíjať spoluprácu s Ankarou v záujme „bezpečnosti regiónu, Európy a sveta“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #prezident Joe Biden