Parlament po dni rozpustili. Gréci pôjdu po mesiaci opäť k urnám

Grécky parlament rozpustili necelých 24 hodín po jeho zvolaní, čím sa otvorila cesta k novým voľbám, ktoré sa uskutočnia 25. júna.

30.05.2023 10:17
grécko Foto: ,
Grécki poslanci len v nedeľu 28. mája 2023 zložili prísahu. Už deň na to ale zákonodarcovia parlament zvolený 21. mája rozpustili.
debata

Informuje o tom portál Politico. Na základe dekrétu, ktorý podpísali grécka prezidentka Katerina Sakellaropoulou, dočasný premiér Ioannis Sarmas a ministri, sa ďalší parlament zíde 3. júla.

Vo voľbách z 21. mája, ktoré sa konali podľa jednoduchého pomerného volebného systému, nezískala žiadna strana väčšinu a nepokúsili sa ani o vytvorenie koalície.

Konzervatívna strana Nová demokracia síce výrazne zvíťazila, keď získala 40,79 % hlasov, zatiaľ čo hlavná opozičná strana – ľavicová Syriza, si na konto pripísala 20,07 % hlasov. Nestačilo to však na vytvorenie vlády jednej strany.

Kyriakos Mitsotakis Čítajte viac Grécko zrejme čakajú v júni ďalšie voľby

Nasledujúce voľby sa budú konať podľa iného systému, ktorý víťaznej strane poskytuje až 50 bonusových parlamentných kresiel, čo dáva konzervatívnej Novej demokracii výhodu na vytvorenie väčšinovej vlády. Kľúčový pritom bude počet strán, ktoré sa dostanú do parlamentu.

Konzervatívci preto apelujú na voličov, aby predchádzajúci výsledok nepovažovali za samozrejmosť a znovu prišli k volebným urnám, zatiaľ čo opoziční lídri ich vyzvali, aby znížili náskok Novej demokracie a vyhli sa perspektíve dominantnej väčšinovej vlády bez významnej opozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #predčasné parlamentné voľby v Grécku