Rusko zostalo mimoriadne silné v elektronickom boji, tvrdí americký generál Hodges

Ruská armáda napriek zlému postupu v rôznych oblastiach zostáva podľa bývalého veliteľa amerických síl v Európe Bena Hodgesa mimoriadne silná v oblasti elektronického boja. Hodges to povedal na medzinárodnej konferencii Globsec a upozornil aj na nedostatky pri spolupráci systémov západných spojencov.

30.05.2023 12:25
soledar, ukrajina, vojna na ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak v úkryte v Soledare, na mieste ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (7)

"V posledných 14 až 15 mesiacoch vieme, že kým Rusko slabo postupovalo v mnohých oblastiach, stále sú veľmi dobrí v elektronickom boji. Každý, kto je pri nezabezpečenom telefóne alebo vysielačke, môže byť zabitý v priebehu troch až štyroch minút,“ uviedol penzionovaný generál Hodges.

Elektronický boj slúži okrem iného na narúšanie, lokalizáciu alebo znemožňovanie správnej funkcie elektronických prostriedkov protivníka.

Bachmut, Ukrajina Čítajte viac GLOBSEC: Slovensko je na frontovej línii dezinfo vojny

Podľa Hodgesa mnohonárodné bojové jednotky v rámci takzvanej predsunutej prítomnosti síl NATO nie sú schopné viesť zabezpečenú komunikáciu.

Vyslúžilý americký generál povedal, že rýchlosť obnovy ruských síl v súvislosti s existujúcim konfliktom na Ukrajine bude závisieť od toho, či sa Ukrajine podarí získať späť polostrov Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo už v roku 2014. Kyjev sa v súvislosti s očakávanou protiofenzívou nechal počuť, že chce obnoviť svoje územie v rozsahu hraníc z roku 1991, teda vrátane Krymu.

Video
Čaputová na Globsecu: Čas aj pravda sú na strane demokracie / Zdroj: TA3
Litva / NATO / Tank / Vojak / Armáda / Čítajte viac Globsec: NATO musí chrániť celé východné krídlo a využívať nové technológie
7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #GLOBSEC #Ben Hodges #vojna na Ukrajine