Možnosť úniku covidu z laboratória, by sa nemala vylučovať, tvrdí čínsky vedec. Vláda tieto tvrdenia odmieta

Možnosť, že koronavírus unikol z laboratória, by sa nemala vylučovať, povedal vedec a bývalý hlavný odborník čínskej vlády profesor George Gao. TASR prevzala utorkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

30.05.2023 13:45
debata

Názor tohto virológa a imunológa je v ostrom protiklade s názorom čínskej vlády, ktorá odmieta všetky domnienky, že koronavírus pochádzal z laboratória v stredočínskom meste Wu-chan.

„Vždy všetko pokladajte za možné. Taká je veda. Nič nevylučujte,“ poveal Gao, bývalý riaditeľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v podcaste „Horúčka: Pátranie po pôvode covidu“ stanice BBC Radio 4.

Gao vlani odišiel z CDC, kde zohral kľúčovú úlohu pri riešení pandémie a v pátraní, ako sa začala. V súčasnosti je podpredsedom Čínskej národnej nadácie pre prírodné vedy.

Čina WHO Európa koronavírus pandémia covid Čítajte aj WHO: Čína má viac informácií, ktoré by mohli objasniť pôvod koronavírusu

Čínske veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve pre BBC uviedlo: „Takzvaný únik z laboratória je klamstvo vymyslené protičínskymi silami. Je politicky motivované a nemá žiadny vedecký základ.“

Teória, že koronavírus náhodou unikol z laboratória, sa znovu vynorila tento rok vo februári. Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray povedal, že práve odtiaľ „s najväčšou pravdepodobnosťou“ pochádzal – hoci medzi americkými spravodajskými službami v tom nie je zhoda.

Ako uviedla BBC, podľa mnohých vedcov váha dôkazov naznačuje, že najpravdepodob­nejším scenárom je prirodzený pôvod, teda že koronavírus sa preniesol zo zvierat na ľudí.

Ďalšou domnienkou je, že koronavírusom sa nakazil účastník výskumu zameraného na lepšie pochopenie hrozby vírusov pochádzajúcich z prírody.

koronavírus, Čína Čítajte aj FBI sa prikláňa k názoru, že koronavírus pochádza z čínskeho laboratória

Vo Wu-chane je sídlo Wuchanského virologického ústavu (WIV) v ktorom dlhoročne skúmajú koronavírusy. Profesor Gao pre BBC povedal, že prebehlo oficiálne vyšetrovanie tohto ústavu a „že laboratórium pozorne prekontrolovali odborníci na túto oblasť“.

Výsledok kontroly nevidel, ale „počul“, že laboratórium dostalo potvrdenie správnosti. Gao ešte uviedol: „Myslím si, že ich záverom je, že sa tam dodržali všetky postupy. Nezistili žiadne chybné konanie.“

Pátranie po možnom vysvetlení koronavírusu spôsobujúcom ochorenie COVID-19 sa na začiatku pandémie sústreďovalo na blízky wuchanský trh s morskými plodmi a na nemocnice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #čínski komunisti #vedec #Peking #čínska vláda #koronavírus #Covid-19