460. deň: Nemecká vláda považuje ukrajinské útoky na ruské územie za legitímne

Rusko dosiahlo len malé úspechy, čo sa týka neutralizácie ukrajinských vzdušných síl, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej stredajšej správe o vývoji bojov na Ukrajine. Londýn tiež dodal, že Moskva presunula svoje sily v reakcii na útoky na západe Ruska. Nemecko považuje ukrajinské útoky na ruské územie za legitímne podľa medzinárodného práva.

31.05.2023 06:00 , aktualizované: 21:14
vojna, belgorod, rusko Foto: ,
Na obrázku prevzatom z videa poškodené obrnené vojenské vozidlo po bojoch v regióne západného Belgorodu v Rusku 23. mája 2023.
debata (241)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 460. deň
  • V ruskom Krasnodarskom kraji zasiahli drony dve rafinérie
  • Šéf MAAE predstavil odporúčania na zaistenie bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne
  • Ruská Belgorodská oblasť opäť hlási ostreľovanie
  • Rusko tvrdí, že v Odese zničilo poslednú veľkú ukrajinskú vojenskú loď
  • Ruská armáda výbuchom prerušila cestu v ukrajinskej Černihivskej oblasti
Video
Čaputová na Globsecu: Čas aj pravda sú na strane demokracie
Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...
Rusko Ukrajina ranení vojaci Bachmut Čítajte viac 459. deň: Rusi tvrdia, že Ukrajina za máj prišla o 16-tisíc vojakov. Podobný údaj bol aj za apríl

21:12 Spojené štáty pripravili pre Ukrajinu novú dodávku munície do systémov protivzdušnej obrany Patriot, striel do raketometov HIMARS a ďalšieho vybavenia. Oznámil to Biely dom, ktorý predstavil najnovší balík vojenskej pomoci pre krajinu brániacu sa už viac ako rok ruskej ozbrojenej agresii. Hodnotu chystanej sady materiálu ihneď neoznámil.

„Spojené štáty budú pokračovať v podpore Ukrajiny, budú pomáhať dávať im veci, ktoré potrebujú, aby sa mohli lepšie brániť,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca Bieleho domu pre národnobezpečnostné otázky John Kirby. Nový balík vojenskej pomoci pritom spojil s častými leteckými údermi ruských síl proti ukrajinským mestám, ktoré devastujú civilnú infraštruktúru.

Súčasťou najnovšej podpory je munícia do systémov Patriot, „ktoré Ukrajina dosť efektívne nasadzuje“, povedal Kirby. Taktiež spomenul systémy protivzdušnej obrany Avenger, protiletecké strely Stinger, muníciu do raketometov HIMARS či delostrelecké projektily.

Podľa Kirbyho ide o 39. balík pomoci zostavený vládou na základe právomoci čerpať z finančnej zásoby vyčlenenej na podporu ukrajinskej armády americkým Kongresom. Ten predchádzajúci oznámil americký prezident Joe Biden pred desiatimi dňami pri stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Japonsku. Washington od vlaňajšej invázie ruských vojsk na Ukrajine poskytol napadnutej krajine vojenskú pomoc za zhruba 40 miliárd dolárov

18:48 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva telefonicky hovoril s pápežom Františkom, debatovali spolu okrem iného o vojne na Ukrajine a ochrane životného prostredia. S odvolaním sa na brazílsku vládu o tom informovala agentúra Reuters.

Lula sa podľa vyhlásenia brazílskej vlády poďakoval pápežovi za jeho mierové úsilie, posťažoval sa ale, že „konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom sa ešte viac vyostril“. Ľavicový brazílsky prezident rovnako Františkovi ďakoval za jeho podporu opatrení namierených na ochranu amazonského dažďového pralesa. Lula pozval Františka na návštevu Brazílie, hlava katolíckej cirkvi vraj odvetila, že pozvanie zváži. Brazílsky prezident by sa mal stretnúť s pápežom osobne už tento rok v júni či júli vo Vatikáne.

Lula da Silva, ktorý je prezidentom od januára, sa prezentuje ako ochranca životného prostredia, čím sa výrazne dištancoval od politiky svojho predchodcu, krajne pravicového Jaira Bolsonara. Nedávno sa tiež ponúkol ako sprostredkovateľ, pokiaľ ide o mierové riešenie situácie na Ukrajine, jeho snaha ale nezískala väčšiu podporu.

Lula vyhral vlani v októbri druhé kolo prezidentskej voľby nad Bolsonarom. Vtedy dostal 51 percent hlasov. Po jeho zvolení sa v krajine konali protesty proti výsledkom volieb. Demonštrácie podľa médií organizovali a zúčastnili sa na nich priaznivci krajne pravicového exprezidenta Bolsonara. Nový prezident vstúpil do úradu tohtoročného 1. januára a týždeň potom jeho odporcovia poničili sídla niektorých najvýznamnejších inštitúcií v krajine – parlamentu, prezidentskej kancelárie a najvyššieho súdu.

18:24 Ukrajinská generálna prokuratúra obvinila z vojnových zločinov ruského vojaka, ktorý v meste Buča pri Kyjeve vlani na jar zastrelil štyroch civilistov. Buča bola v tom čase okupovaná ruskými vojskami. Za porušenie vojnových zvyklostí spolu s úmyselnou vraždou hrozí podozrivému vojakovi v prípade dopadnutia a odsúdenia 15 rokov až doživotie.

Prokuratúra identifikovala podozrivého ako dvadsaťštyriročného ruského vojaka, strelca v posádke obrneného transportéra BRDM-2 označeného číslicou 111, slúžiaceho pri 76. gardovej výsadkovej divízii ruských ozbrojených síl. Jeho meno neuviedla, zverejnila však rozostrenú snímku, pochádzajúcu zo záberov ruskej televízie.

Podľa vyšetrovateľov sa ráno 5. marca 2022 kolóna ruských vozidiel na čele so spomínaným transportérom presúvala cez Buču. V ulici Lecha Kaczyńského proti kolóne išla v protismere dve autá s civilistami. Na rozkaz veliteľa kolóny začal strelec po autách strieľať z automatického kanonu kalibru 30 milimetrov a smrteľne zranil štyroch ľudí: matku, jej dve deti a ich suseda. Ďalší ľudia vyviazli so zranením, tvrdia vyšetrovatelia.

Prokuratúra podľa BBC dodala, že podniká úkony proti spolupáchateľom tohto zločinu.

18:15 Žoldnierska Vagnerova skupina používa platformy Twitter a Facebook na verbovanie nových členov. Táto ruská polovojenská skupina čelí na Ukrajine narastajúcim stratám a ako referuje web Politico, okrem bojovníkov zháňa aj nových operátorov bezpilotných lietadiel a dokonca aj psychológov.

Na oboch platformách boli desiatky príspevkov v rôznych jazykoch, vrátane francúzštiny, vietnamčiny a španielčiny, ktoré obsahovali aj telefónne čísla a telegramové kontá pre kontaktovanie. Vagnerova skupina ponúkala mesačný plat vo výške zhruba 2 800 eur a ďalšie výhody, vrátane zdravotnej starostlivosti. Nie je jasné, aký úspech mali tieto náborové kampane.

Mecenáš Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že organizácia na Ukrajine stratila približne 20-tisíc bojovníkov.

18:00 Ruská armáda výbuchom prerušila cestu v ukrajinskej Černihivskej oblasti v blízkosti bieloruských a ruských hraníc. Uviedla to v stredu ukrajinská pohraničná služba. Podľa jej hovorcu Andrija Demčenka predošlý deň explózia poškodila cestu spájajúcu ukrajinské mesto Černihiv s ruským mestom Briansk. Podľa Demčenka krok ruskej armády by sa dal vysvetliť jej obavami, že „Ukrajina zaútočí na oblastné centrum Briansk". „Ale Ukrajina nie je agresor. Naša krajina uskutočňuje výlučne obranné kroky a nepotrebujeme Briansk," dodal hovorca pohraničnej služby. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ničenie ciest zo strany Ruska nastalo niekoľko dní po tom, ako ruské protikremeľské milície, ktoré tvrdia, že bojujú na ukrajinskej strane, vyhlásili, že podnikli úspešné vpády do ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Hoci Kyjev popiera priamu účasť na operáciach ruských protikremeľských milícií, ukrajinská vojenská spravodajská služba cez víkend uviedla, že získala „cenné informácie" z vpádu skupín Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia sloboda Ruska na ruské územie.

17:15 Premiér Ľudovít Ódor sa v Bratislave stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Diskutovali o proeurópskom smerovaní Slovenska, spoločných hodnotách, slobode a právnom štáte. Bavili sa aj o implementácii plánu obnovy a odolnosti či o snahe hľadať riešenia týkajúce sa dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

SR Globsec konferencia bezpečnostná uarus BAX Čítajte viac V mierových plánoch musí platiť zásada nič o Ukrajine bez Ukrajiny, zdôraznila Leyenová

16:51 Napriek útokom bezpilotných lietadiel na Moskvu a pokračujúcemu ostreľovaniu ruských regiónov pri hraniciach s Ukrajinou nevidí Kremeľ potrebu zaviesť v krajine stanné právo, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom agentúra DPA. Podľa médií tak Peskov reagoval na výzvu čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý v utorok po útokoch dronmi na Moskvu požadoval na tvrdší zásah voči Ukrajine a zavedenie stanného práva.

Peskov v tejto súvislosti zdôraznil, že zavedenie stanného práva je výlučne výsadou „najvyššej federálnej autority“, nie jednotlivých regiónov. Dodal, že o takejto možnosti sa v súčasnosti nediskutuje. Vyjadril však svoje znepokojenie nad pokračujúcim ostreľovaním najmä pohraničnej Belgorodskej oblasti. „Situácia je tam dosť alarmujúca. Budú prijaté opatrenia," dodal.

Do spomenutej oblasti vtrhli minulý týždeň v pondelok z ukrajinského územia ozbrojenci s vojenskou technikou. Malo ísť o dobrovoľnícky zbor ruských štátnych občanov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny. Podľa ruského ministerstva obrany bolo v reakcii na tento prienik „zlikvidovaných“ viac než 70 útočníkov. Napriek tomu útoky na oblasť pokračovali.

Hovorca Kremľa zároveň vyjadril prekvapenie, že po útokoch na Belgorodskú oblasť a Moskvu v Rusku „nepočuli jediné slovo odsúdenia — ani od jednej z krajín, ktorá patrí ku kolektívnemu Západu“. Kyjev naďalej popiera zodpovednosť za udalosti v Belgorodskej oblasti i útoky dronmi na Moskvu a zdôrazňuje, že je to dôsledok invázie „teroristického štátu“ na Ukrajinu.

15:45 Vojna proti Ukrajine je pre Európu kľúčovým momentom a my sa s týmto momentom musíme vyrovnať. Na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave to povedala predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Predstavila aj novú iniciatívu pre krajiny západného Balkánu s cieľom pomôcť im na ceste k členstvu v EÚ.

SR Globsec konferencia bezpečnostná uarus BAX Čítajte viac V mierových plánoch musí platiť zásada nič o Ukrajine bez Ukrajiny, zdôraznila Leyenová

15:10 Nemecko výrazne zníži ruskú diplomatickú prítomnosť na svojom území po tom, čo Moskva obmedzila počet osôb, ktoré môže Berlín zamestnávať na svojich veľvyslanectvách a inštitúciách v Rusku. Oznámilo to v stredu nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Ruské veľvyslanectvo v Berlíne Čítajte viac Berlín Rusku nariadil uzavrieť štyri z jeho piatich konzulátov v Nemecku

14:51 Nemecko považuje ukrajinské útoky na ruské územie za legitímne podľa medzinárodného práva. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal vládny hovorca Steffen Hebestreit. Rusko v posledných dňoch ohlásilo niekoľko náletov bezpilotných strojov, ktoré pripisuje Ukrajine.

Cieľom útokov dronov na ruské územie sa stala tiež ruská metropola Moskva. Bezpilotné stroje zasiahli niektoré z najprestížnejších moskovských častí vrátane Leninského prospektu alebo západnej Moskvy, kde sídli ruská elita. Ruské ministerstvo obrany útok na metropolu označilo za terorizmus a obvinilo z neho Kyjev, Ukrajina svoje zapojenie nepotvrdila.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Ruskí protiputinovskí partizáni najímajú tisíce členov na útoky proti Moskve

Útoky na svoje územie, okrem iného pomocou dronov, hlási v poslednom čase tiež ruská Belgorodská oblasť podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou. Na začiatku mesiaca bola Moskva svedkom dronového útoku na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta.

Na Belgorodskú oblasť udreli tiež členovia ozbrojených zoskupení, ktorí sa označujú ako ruskí partizáni. Kyjev priame zapojenie do týchto stretov v ruskom regióne poprel.

14:20 Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková vyjadrila presvedčenie, že je dôležité zotrvať v podpore Ukrajiny a zároveň čo najviac izolovať Rusko prostredníctvom sankcií. Uviedla to v stredu na konferencii Globsec 2023 Bratisla­va Forum.

brocková Čítajte viac Brocková na Globsecu: Rusko musíme čo najviac izolovať

13:30 Rusko vyhlásilo, že zničilo poslednú veľkú vojenskú loď ukrajinských námorných síl, ktorá bola podľa ruskej armády zakotvená v prístave v Odese na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. „Vysoko presný útok ruských vzdušných síl na miesto so zakotvenými loďami v prístave v Odesa zničil 29. mája poslednú vojenskú loď ukrajinského námorníctva Jurij Olefirenko,“ uviedla ruská armáda.

AFP upozorňuje, že toto tvrdenie nedokázala nezávisle overiť. Hovorca ukrajinských námorných síl záležitosť odmietol komentovať.

loď, Ukrajina, vojna, Jurij Olefirenko Čítajte viac Rusko údajne zničilo poslednú ukrajinskú vojenskú loď. Podľa Britov Moskva stráca iniciatívu

Jurij Olefirenko je stredne veľká výsadková loď určená pre vojakov a vozidlá. Táto loď niesla najskôr pomenovanie Kirovohrad, no v roku 2016 ju premenovali na počesť ukrajinského námorníka, ktorého zabili v roku 2015 v Mariupole. Ukrajinský prezident Zelenskyj vyznamenal členov posádky tejto lode vlani v júni.

12:36 Dron sa v stredu zrútil už na druhú ropnú rafinériu v Krasnodarskom kraji v južnom Rusku, informovali miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. Dron dopadol na ropnú rafinériu v meste Iľskyj v stredu v skorých ranných hodinách, ale žiadna infraštruktúra nebola poškodená, uviedlo operačné veliteľstvo Krasnodarského kra­ja.

Experti vykonali kontrolovaný výbuch havarovaného dronu, dodalo veliteľstvo. Ruskí predstavitelia predtým informovali, že dron zasiahol v stredu nadránom rafinériu v meste Afipskyj, vzdialenú iba 24 kilometrov, a spôsobil požiar. Ten medzičasom uhasili.

Rafinérie sa nachádzajú približne 80 kilometrov východne od čiernomorského prístavu Novorossijsk, jednej z najdôležitejších lokalít pre vývoz ropy. Zatiaľ nie sú informácie, kto vypustil dron na rafinériu Iľskyj. Moskva však viní z čoraz častejších útokov na svojom území Kyjev, ktorý sa pripravuje na dlho očakávanú protiofenzívu s cieľom opätovne dobyť územia okupované Ruskom. Ukrajina takmer nikdy verejne nepotvrdzuje zodpovednosť za útoky vo vnútri Ruska.

11:40 Partizánska skupina Légia Slobody Ruska, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za minulotýždňový útok v ruskej Belgorodskej oblasti, pre stredajšie vydanie britského denníka The Times uviedla, že verbuje „tisíce“ nových členov na útoky proti Moskve.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Ruskí protiputinovskí partizáni najímajú tisíce členov na útoky proti Moskve

11:10 Je „takmer isté“, že Rusko bude podnikať v Poľsku provokácie pred tohtoročnými jesennými parlamentnými voľbami, povedal predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

Strana PiS je v poľskej vládnej koalícii dominantná.

Kaczyňski v interview pre týždenník Gazeta Polska zverejnenom v stredu takisto naznačil, že na provokáciách sa budú možno podieľať aj jeho politickí odporcovia.

V Poľsku sa majú konať parlamentné voľby na jeseň, ale ich termín ešte nestanovili.

„Je takmer isté, že Rusko bude pred voľbami v Poľsku podnikať provokácie,“ vyhlásil Kaczyňski. Tvrdí, že opozícia tiež zrejme chce nejakým spôsobom provokovať. „Nemusia (s Ruskom) spolupracovať, ale mohli by,“ pokračoval šéf PiS. „Každá strana bude ťažiť z dôsledkov akcií tej druhej strany,“ doplnil.

V Poľsku má vzniknúť výbor na vyšetrovanie ruského vplyvu. Zákon o jeho zriadení z dielne vládnucej PiS však kritici vnímajú ako nástroj na odstránenie politických oponentov vlády z politického života, predovšetkým opozičného lídra Donalda Tuska.

11:00 Konflikt medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou nemožno do budúcnosti vylúčiť, povedal v diskusnom paneli na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC náčelník generálneho štábu českej armády Karel Řehka. Nemyslí si však, že konflikt niekto plánuje.

Rusko, Ukrajina, vojna, Cherson, hasiči Čítajte viac Generál Řehka: Konflikt medzi Ruskom a NATO sa nedá vylúčiť

10:35 Britské ministerstvo obrany vo svojej stredajšej správe o vývoji bojov na Ukrajine zverejnenej na Twitteri uviedlo, že Rusko dosiahlo dosiaľ len malé úspechy, čo sa týka neutralizácie ukrajinských vzdušných síl. Londýn tiež dodal, že Moskva presunula svoje sily v reakcii na partizánske útoky na západe Ruska.

Briti píšu, že Rusi od začiatku mája sa čoraz viac vzdávajú iniciatívy vo vojne a sú nútení reagovať na ukrajinské akcie. Operatívne sa ruskí velitelia pravdepodobne pokúšajú vytvoriť zálohy a umiestniť ich tam, kde sa domnievajú, že dôjde k ukrajinskému protiútoku.

10:15 Agentúra TASS informovala o páde bezpilotného lietadla na území neďaleko ruského závodu na spracovanie ropy Ilskij, ktorý sa podľa úradov zaobišiel bez zranených aj škôd.

Okolo štvrtej hodiny rannej (tretej SELČ) spadol pravdepodobne dron na území ropnej rafinérie Ilskij, bezpilotné lietadlo sa rozbilo, infraštruktúra fabriky nie je poškodená, nevypukol ani požiar, oznámil podľa agentúry TASS operačný štáb Krasnodarského kraja. Minulý týždeň médiá informovali o dolete dronov do Krasnodaru, z ktorého je to k najbližšej časti frontovej línie približne 300 kilometrov.

Podnik na spracovanie ropy napadli drony už v minulých týždňoch, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

9:25 Ukrajinské úrady informovali o piatich zranených civilistoch v Chersonskej oblasti za uplynulý deň a o zranenom dieťati v Dnepropetrovskej oblasti pri útokoch ruskej armády.

Agentúra Ukrinform informovala o ruských útokoch pomocou dronov na Dnepropetrovskú oblasť na východe krajiny, ktorá sa nachádza blízko frontovej línie. Pri údere v utorok večer na obec Marhanec nebol nikto zranený, pri dnešnom rannom útoku na Mežyrič pri Pavlohrade utrpel zranenia osemročný chlapec, píše agentúra s odvolaním sa na miestneho činiteľa Mykolu Lukašuka.

V Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorú frontová línia pretína, za uplynulý deň utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní päť ľudí, píše server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oblastnú správu.

9:00 Ukrajina pracuje s významnou britskou zbrojárskou spoločnosťou BAE Systems na zriadení jej ukrajinského podniku, kde sa budú vyrábať a opravovať zbrane, od tankov až po delostreleckú výzbroj. V utorok večer to v príhovore oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenského oznam nasledoval po tom, čo sa stretol s predstaviteľmi BAE vrátane výkonného riaditeľa spoločnosti Charlesa Woodburna.

„Je to naozaj obrovský výrobca zbraní – zbraní toho druhu, ktorý teraz potrebujeme a aj budeme potrebovať. Pracujeme na vybudovaní vyhovujúceho podniku na Ukrajine na ich výrobu a opravu. Bude určený pre širokú škálu zbraní, od tankov po delostrelectvo,“ uviedol Zelenskyj v príhovore. Ďalšie podrobnosti nespomenul.

Zelenskyj predtým informoval, že obe strany sa dohodli na začatí prác na otvorení kancelárie BAE na Ukrajine.

8:50 Päť ľudí prišlo o život a 19 utrpelo zranenia pri delostreleckej paľbe ukrajinských síl na dedinu v Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ruska. Uviedli to v stredu Moskvou dosadené orgány.

Orgány prostredníctvom aplikácie Telegram oznámili, že ukrajinské sily použili salvové raketomety HIMARS pri útoku na hydinovú farmu v dedine Karpaty. Reuters pripomína, že tieto správy nemohol overiť z nezávislých zdrojov. Rusko má pod kontrolou takmer celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny.

Kyjev sa k týmto útokom bezprostredne nevyjadril. Ukrajina sa však len zriedka hlási k zodpovednosti za útoky na Ruskom kontrolovanom ukrajinskom území. Obe strany tiež popierajú, že vo vojne zámerne útočia na civilistov.

8:45 Rusko zároveň v noci na utorok už tretí deň v rade podniklo masívny vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto. Ukrajinské mestá v tyle zažili vzácnu noc bez ruských raketových a dronových úderov, poznamenala BBC.

8:40 V ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji vypukol požiar, ktorý podľa ruských úradov spôsobili bezpilotné lietadlá. Ostreľovanie ruského mesta Šebekino v noci na stredu oznámil medzičasom šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

Rafinéria Afipskij sa nachádza ďaleko od ukrajinského územia – ďalej ako susedný podnik na spracovanie ropy Ilskij, ktorý napadli drony v minulých týždňoch, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Pripomenula tiež, že minulý týždeň médiá informovali o dolete dronov do Krasnodaru, z ktorého je to k najbližšej časti frontovej línie približne 300 kilometrov.

Gladkov na telegrame uviedol, že sa pod paľbou opäť ocitlo pohraničné ruské mesto Šebekino. „Situácia v Šebekine sa zhoršuje. V noci, presnejšie o 3.15 h (02.15 h SELČ) bol na mesto podniknutý masívny úder,“ napísal gubernátor neskôr na telegrame, kde informoval o štyroch zranených. Pôvodne hovoril o jednom poranení.

Ani jeden z regionálnych šéfov nehovoril o pôvodcovi útokov, podľa Gladkova škody v Šebekine na obytných domoch, škole alebo administratívnych budovách spôsobili strely z raketometu Grad. Gubernátor podľa agentúry Reuters už v pondelok a v sobotu informoval o ostreľovaní prihraničnej oblasti vrátane Šebekina. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

Krasnodarský kraj susedí s anektovaným Krymským polostrovom a Belgorodská oblasť leží na hraniciach okrem iného s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblasťou. Rusko vojensky napadlo Ukrajinu vlani vo februári, Ukrajinci invázne vojská z radu miest vytlačili a očakáva sa ich protiofenzíva s cieľom dobyť zvyšok okupovaných oblastí. V posledných týždňoch sa stupňujú útoky na ruskom území, ku ktorým sa však Kyjev oficiálne nehlási. Niekoľko dronov v utorok útočilo aj v Moskve.

8:15 Nálet bezpilotných lietadiel na Moskvu sa stal najväčším od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu. Aj po hodinách zostáva nejasné, koľko strojov útočilo, kto ich vyrobil a odkiaľ odštartovali, upozornila ruská redakcia BBC.

moskva Čítajte viac Drony nad Moskvou: Prekonali protivzdušnú obranu a leteli bez odhalenia, alebo štartovali z Ruska?

7:10 Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v noci na stredu predstavil na stretnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku odporúčania na zaistenie bezpečnosti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorú okupujú ruské sily.

„Nemalo by dochádzať k útokom či na elektráreň, alebo z jej areálu. Cieľom útokov nesmú byť najmä reaktory, sklady použitého paliva, ďalšia kritická infraštruktúra a zamestnanci elektrárne,“ vyhlásil Grossi.

Šéf MAAE vyzval Kyjev aj Moskvu, aby tieto odporúčania dodržiavali a vyhli sa tak riziku uniknutia rádioaktívneho materiálu. V okolí ZAES totiž často dochádzalo k streľbe, čo vyvolávalo obavy z možnej jadrovej katastrofy.

ZAES by podľa Grossiho nemala slúžiť ako vojenská základňa či sklad vojenského vybavenia, ako sú napríklad tanky a iné ťažké zbrane. Šéf MAAE tiež vyzval na zaistenie externého zdroja energie pre elektráreň a dodal, že ZAES by mala byť ochránená pred prípadnou sabotážou.

7:00 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina využíva na nábor zdravotníkov, operátorov dronov či psychológov, ktorí majú podporovať bojové operácie – vrátane ofenzívy na Ukrajine – aj sociálne siete Twitter a Facebook. Vyplýva to zo správy britskej technologickej firmy Logically, o ktorej v utorok informoval portál Politico.

prigožin Čítajte viac Politico: Vagnerovci robia nábor na podporu bojov aj na sociálnych sieťach

6:50 "Ľudia v Bielorusku vtipkujú, že napriek všetkej snahe lekárov Alexandr Lukašenko stále žije. Nevieme nič o jeho diagnóze, ale vidíme, ako vyzerá a rozpráva. Sme si istí, že nie je zdravý,“ povedala na konferencii GLOBSEC pre Pravdu o diktátorovi líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Globsec, Cihanovská Čítajte viac Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán

6:30 Burundský minister zahraničných vecí Albert Shingiro v utorok vyhlásil, že jeho vlasť sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine nepostaví na stranu Moskvy ani Kyjeva. Uviedol tak po návšteve šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova v Burundi.

Burundi je jedným z 22 štátov 54-člennej Africkej únie (AÚ), ktoré sa pri februárovom hlasovaní OSN o výzve na stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny zdržali hlasovania.

„Rozhodli sme sa zaujať pozíciu zdržanlivosti a neutrality, nebudeme sa prikláňať ani na jednu stranu, aby sa konflikt nerozšíril do ďalších regiónov a najmä do Afriky,“ povedal Shingiro na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom. Dodal, že „túto vojnu nemôže vyhrať nikto“.

„Oceňujeme zodpovedné a rozvážne stanovisko Burundi a najmä fakt, že rozumie, čo tento konflikt vlastne vyvolalo,“ vyhlásil Lavrov. Ozrejmil tiež, že obaja ministri sa rozprávali aj o „reforme Bezpečnostnej rady OSN (BR) a tom, že Afrika v nej nie je dostatočne zastúpená“.

6:00 V ropnej rafinéri v ruskom Krasnodarskom kraji v stredu prepukol požiar, ktorý podľa predbežných dát spôsobili bezpilotné lietadlá. Na Telegrame to oznámil krasnodarský gubernátor Veniamin Kondratev. Ostreľovanie ruského územia v noci na stredu oznámil tiež šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Nie sú žiadne obete,“ napísal na telegrame Kondratev. Plamene sa rozšírili v areáli rafinérie Afipskij, na mieste zasahujú hasiči a situácia je podľa gubernátora pod kontrolou.

Gladkov na Telegrame uviedol, že sa pod paľbou opäť ocitlo hraničné ruské mesto Šebekino. „Podľa predbežných údajov je jedna obeť,“ uviedol s tým, že na mieste horia vozidlá a poškodené sú obytné budovy.

Ani jeden z regionálnych šéfov nehovoril o pôvodcovi útokov. Krasnodarský kraj však susedí s anektovaným Krymským polostrovom a Belgorodská oblasť leží na hraniciach s Ukrajinou, na ktorú vlani vo februári Rusko zaútočilo a odvtedy s ňou vedie vojnu. V posledných týždňoch sa stupňujú útoky na ruskom území, ku ktorým sa však Kyjev oficiálne nehlási. Niekoľko dronov v utorok útočilo aj v Moskve pri doteraz najväčšom podobnom incidente. Rusko zároveň v utorok už tretí deň za sebou podniklo masívny vzdušný úder na ukrajinské hlavné mesto.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine