Poľská vláda na opozíciu uplietla ruský bič

Pred jesennými parlamentnými voľbami poľská vládna strana vytiahla proti opozícii ruskú kartu. V krajine, kde Putinova agresia proti susednej Ukrajine ešte viac vyhrotila tradičné protiruské nálady, má novozriadená vyšetrovacia komisia skúmať, kto z domácich politikov podľahol vplyvu Moskvy. Dostane pritom aj právomoc vyradiť "vinníkov" z politického boja.

31.05.2023 18:04
Poland Politics Law Foto: ,
Expremiér a líder poľskej opozície Donald Tusk sleduje v Sejme, ako poslanci hlasujú o zriadení komisie na prešetrenie ruského vplyvu.
debata (65)
Video
Ostro sledovaný Zelenskyj. Poľskí policajti ho strážili ako oko v hlave

Kontroverzný zákon o „Komisii na preskúmanie vplyvu Ruska na vnútornú bezpečnosť Poľskej republiky v rokoch 2007–2022“ nadobudol v stredu platnosť. Po tom, čo ho vládnuca národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) uplynulý piatok pretlačila cez parlament, jej nominant, prezident Andrzej Duda, odmietol vypočuť volanie po vete a zákon v rekordne krátkom čase podpísal.

„V normálnej demokratickej krajine by človek, ktorý je prezidentom krajiny, nikdy nepodpísal takýto stalinistický zákon,“ kritizoval v televízii TVN24 hlavu štátu opozičný poslanec Marcin Kerwinski. Duda kritiku odmietol. „Ľudia, ktorí skutočne konali v záujme Poľska, nemajú čo skrývať a vôbec sa nemajú čoho báť,“ citovala ho agentúra PAP. „Verím, že parlament zodpovedne vyberie členov tejto komisie tak, aby ich kandidatúra a konečné zloženie nevzbudzovali vo verejnosti pochybnosti o tom, či komisia bude pracovať objektívne a nestranne,“ dodal prezident.

Video
Manévre aj streľba z tankov. V Poľsku sa Ukrajinci pripravili na Rusov

Predsedu vyberie premiér

Parlamentné kluby majú teraz štrnásť dní na to, aby nominovali kandidátov na členov deväťčlenného výboru. Sejm, v ktorom má PiS so svojimi spojencami väčšinu, bude o zložení hlasovať zrejme už na júnovom zasadnutí. Predsedu komisie potom zo zvolených členov vyberie premiér Mateusz Morawiecki, lojálny podpredseda šéfa PiS a najvplyvnejšieho politika krajiny Jaroslawa Kaczyńského.

Prvé závery by mala komisia predložiť 17. septembra, krátko pred parlamentnými voľbami. Pod jej drobnohľadom bude najmä vládna koalícia Občianskej platformy (OP) a Poľskej ľudovej strany, ktorá bola pri moci v prvej polovici skúmaného obdobia. Boli to roky, keď sa vo vzťahoch Varšavy, ale aj celého Západu s Moskvou črtal istý odmäk. Komisári budú mať právomoci preskúmať činnosť nielen politikov, ale aj štátnych zamestnancov, policajtov a vojakov, manažérov štátnych spoločností, ba dokonca aj lekárov, právnikov či novinárov. Ak dospejú k názoru, že dotyčný konal pod vplyvom Moskvy, môžu mu až na desať rokov zakázať výkon funkcie spojenej so zaobchádzaním s verejnými financiami, odobrať mu bezpečnostnú previerku i zbrojný pas. Majú tiež právo uložiť pokutu až 50-tisíc zlotých (11-tisíc eur) za to, ak sa predvolaná osoba nedostaví pred komisiu, požiadať políciu o domovú prehliadku u dotyčného a o zoznam jeho telefonických hovorov.

Poland Russia Ukraine War Čítajte viac Zelenskyj sa vo Varšave na zrne nepošmykol, poľský minister áno

Lex Tusk

Prijatie nového zákona vyvolalo ostrú kritiku zo strany opozície, právnych expertov i zahraničia. Vyčítajú mu politický charakter komisie i jej oprávnenie rozhodovať vo veciach, ktoré v demokratických krajinách majú riešiť súdy. Prekáža im tiež, že zákon nejasne definuje „ruský vplyv“, ktorý tak možno pripísať prakticky akémukoľvek kontaktu s ruskými vládnymi predstaviteľmi.

Opozícia neverí v transparentnosť a nestrannosť novovytvorenej komisie. Zákon nazýva „Lex Tusk“, pretože podľa nej je jeho úlohou zabrániť opozičným politikom v účasti vo voľbách alebo ich prinajmenšom zdiskreditovať. To, že zákon sa pred voľbami zameria najmä na expremiéra Donalda Tuska, bývalého predsedu Európskej rady a šéfa OP, v súčasnosti najväčšej opozičnej strany, naznačili aj viacerí politici z vládneho tábora. Tuska, počas vlády ktorého Varšava uzavrela s Moskvou dohodu o dodávkach plynu, obviňuje, že sa jeho vinou stalo Poľsko nebezpečne závislé od ruských fosílnych palív.

Vládna propaganda sporný zákon označuje za Lex Antiputin a tvrdí, že jeho cieľom je „derusifikácia Poľska“.

Viacerí opoziční komentátori pripúšťajú, že po ostrej kritike zo strany EÚ i USA sa komisia s veľkou pravdepodobnosťou neodhodlá k tomu, aby z volieb vyradila Tuska či iné kľúčové postavy opozície. Pred jesennými voľbami však vládnej strane poskytne muníciu pre kampaň, ktorá politického protivníka bude očierňovať ako ruského agenta a vlastizradcu.

Samotný Tusk schvaľovanie sporného zákona sledoval v Sejme z galérie. „Zbabelci v parlamente hlasovali za komisiu, aby zničili svojho najnebezpečnejšieho oponenta,“ komentoval expremiér prijatie lex Tusk. Poliakov vyzval, aby v nadchádzajúcu nedeľu, na výročie prvých čiastočne slobodných volieb z roku 1989, ktoré viedli k pádu komunistického režimu, prišli do Varšavy na pochod za demokraciu. Na účasť provokatívne vyzval aj hlavu štátu. „Bude nás dobre počuť a vidieť z okien vášho (prezidentského) paláca. Prídete?“ oslovil Dudu prostredníctvom Twitteru.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk #parlamentné voľby #Jarosław Kaczyński #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki