461. deň: Ukrajina podľa Macrona musí na summite NATO dostať jasné a silné bezpečnostné záruky

Ukrajina chce na júlovom samite NATO vo Vilniuse získať "jasné" rozhodnutie o svojej budúcnosti v Severoatlantickej aliancii, povedal vo štvrtok prezident Volodymyr Zelenskyj na úvod samitu lídrov Európskeho politického spoločenstva. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Ukrajina musí na nadchádzajúcom summite NATO dostať jasné a silné bezpečnostné záruky.

01.06.2023 06:00 , aktualizované: 21:11
Moldavsko Summit Európske politické spoločenstvo Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý nečakane dorazil na summit Európskeho politického spoločenstva na hrade Mimi v Moldavsku, obklopený európskymi lídrami, kde je prítomný aj dočasný slovenský premiér Ľudovít Ódor (horný rad druhý zľava), vo štvrtok 1. júna 2023.
debata (641)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 461. deň
  • Raketový útok Rusov na Kyjev zabil troch ľudí
  • Ostreľovanie Šebekina pri Ukrajine zranilo 8 osôb, tvrdí Moskva
  • Zelenskyj nečakane pricestoval na samit európskych lídrov do Moldavska
  • Stoltenberg: Členovia NATO súhlasia so vstupom Ukrajiny do Aliancie
  • Európsky parlament schválil viac munície pre Ukrajinu
  • USA pre Ukrajinu nakúpia protilietadlové systémy Gepard
  • Zelenskyj: Kým Ukrajina nemá F-16, potrebuje viac systémov Patriot
  • OSN je znepokojená situáciou okolo obilnej dohody, Rusko žiada vývoz čpavku
  • Holanďania chcú pre Ukrajinu kúpiť ďalšie desiatky tankov Leopard 1
  • Blinken označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera
Video
Agresívna čínska stíhačka verzus americké lietadlo
Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...
vojna, belgorod, rusko Čítajte viac 460. deň: Nemecká vláda považuje ukrajinské útoky na ruské územie za legitímne

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok v nórskom Osle označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera pri presadzovaní demokracie, v oblasti bezpečnosti a podpory pre Ukrajinu. Blinken uviedol, že sa v Osle na neformálnom zasadnutí Severoatlantickej rady na úrovni ministrov zahraničných vecí stretol aj so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Wlachovským.

Antony Blinken / Miroslav Wlachovský / Čítajte viac Blinken označil Slovensko za kľúčového spojenca v NATO a partnera

21:11 Ukrajina musí na nadchádzajúcom summite NATO vo Vilniuse dostať jasné a silné bezpečnostné záruky, povedal vo štvrtok po rokovaní na vrcholnom stretnutí Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku francúzsky prezident Emmanuel Macron. Rokovať o tom bude budúci týždeň v Nemecku s kancelárom Olafom Scholzom.

„Vilnius musí vyslať jasnú správu Ukrajine a Ukrajincom. Preferujem silnejšie, konkrétne a veľmi jasné bezpečnostné záruky,“ povedal podľa agentúry Reuters Macron novinárom. O ich povahe sa ale nezmienil.

Scholz vo štvrtok novinárom povedal, že by záruky mali byť koncipované tak, aby Ukrajine poskytli potrebnú ochranu pred možným napadnutím. Zároveň ale uviedol, že k mieru na Ukrajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, vedie ešte dlhá cesta. Obaja lídri budú o zárukách hovoriť v stredu 7. júna v Postupime, povedal Macron.

O možnosti pristúpenia Ukrajiny k Severoatlantickej aliancii sa bude rokovať na aliančnom summite v litovskom Vilniuse. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že s členstvom Ukrajiny všetky členské štáty súhlasia, a Kyjev podporujú v obrane proti agresii Ruska.

Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková ale zároveň zdôraznila, že do NATO nemôže vstúpiť krajina, ktorá je vo vojne. Na tom, že sa Ukrajina raz môže stať členskou krajinou aliancie, sa zhodol už summit organizácie v Bukurešti v roku 2008.

O nutnosti bezpečnostných záruk dnes na zámku Mimi neďaleko Kišiňova hovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeden z predstaviteľov jeho kancelárie Mychajlo Podoljak napríklad tento týždeň uviedol, že by v Rusku mala po konci vojny mala vzniknúť demilitarizovaná zóna. (čtk, reuters)

20:54 Holandsko chce pre Ukrajinu kúpiť ďalšie desiatky tankov Leopard 1. Uviedla to holandská tlačová agentúra ANP s odvolaním sa na svoje zdroje. Holandská vláda chce tanky nakúpiť od švajčiarskej spoločnosti, čo by vyžadovalo súhlas švajčiarskej vlády.

Holandské ministerstvo obrany sa k správe odmietlo vyjadriť. Úrad premiéra Marka Rutteho na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

Video
Sláva Ukrajine. Kličko sa posadil do tanku Leopard

Západní spojenci Ukrajine, ktorá už dlhšie ako rok čelí ruskej agresii, darovali desiatky leopardov a ďalšie sú na ceste. Momentálne sa tiež vedú debaty o poskytnutí lietadiel F-16, niektoré európske krajiny v posledných týždňoch dali najavo ochotu podieľať sa na sprostredkovaní dodávok stíhačiek. Konkrétne sľuby ale v tomto ohľade zatiaľ nepadli. (anp, čtk)

20:51 OSN je znepokojená pokračujúcim spomaľovaním plnenia dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, uviedol hovorca organizácie Stéphane Dujarric. OSN chce podľa hovorcu rokovať so stranami sporu s cieľom úplného plnenia dohody. Minulý mesiac vyplávalo z ukrajinských prístavov len 33 lodí, čo je menej ako polovica počtu lodí, ktoré vyplávali v apríli, povedal novinárom Dujarric.

Rusko podľa denníka Kommersant informovalo spoločné koordinačné stredisko v Istanbule, ktoré má na starosti kontrolu lodí s ukrajinským obilím, že chce blokovať registráciu plavidiel do odeského prístavu Pivdennyj, kým sa neobnoví export ruského čpavku na svetový trh. K tomu by bolo potrebné znovu uviesť do prevádzky potrubie medzi ruským mestom Togliatti a ukrajinskou Odesou.

Ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru tvrdí, že Rusko zablokovalo registráciu lodí do všetkých ukrajinských prístavov. Za posledné dva májové dni ruská delegácia umožnila zaregistrovať ku kontrole jedinú priplávajúcu loď a pre toto „hrubé porušenie“ dohody neposkytla žiadne vysvetlenie. Podľa ukrajinskej strany päťdesiatka lodí, prevážajúcich 2,4 milióna ton ukrajinských potravín, čaká v tureckých vodách na inšpekciu, ktorú Rusko „bezdôvodne“ obmedzuje – a niektoré plavidlá čakajú na kontrolu už dlhšie ako tri mesiace.

OSN a Turecko vlani v júli sprostredkovali obilnú dohodu s Moskvou a Kyjevom, aby pomohli vysporiadať sa s globálnou potravinovou krízou. Tú zhoršila ruská invázia na Ukrajinu, ktorá je popredným svetovým vývozcom obilia. Odvtedy bola dohoda opakovane predĺžená. Naposledy Rusko v máji súhlasilo s predĺžením dohody o dva mesiace.

Rusko predtým poprelo akékoľvek pochybenie, ale vyzvalo všetky strany dohody o obilí, aby odblokovali tranzit ruského čpavku, aby ho bolo možné vyvážať potrubím, ktoré vedie z Ruska cez ukrajinské územie do prístavu Pivdennyj. Vysoko postavený vládny zdroj agentúre Reuters povedal, že Kyjev zváži umožnenie prepravy ruského čpavku za účelom vývozu pod podmienkou, že obilná dohoda bude rozšírená o viac ukrajinských prístavov a širšiu škálu komodít.

Čpavok predstavuje hlavnú zložku pri výrobe hnojív. Jeho preprava z Togliatti do Odesy bola podľa Kommersantu zastavená 24. februára 2022, kedy ruské vojská vpadli na Ukrajinu. (čtk)

20:18 Ukrajina potrebuje ďalšie systémy protivzdušnej obrany Patriot, kým nedostane stíhačky F-16. Podľa agentúry Ukrinform to vo štvrtok na záver summitu Európskeho politického spoločenstva povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Kým Ukrajina nemá F-16, potrebuje viac systémov Patriot, vyhlásil Zelenskyj

18:40 Členské krajiny NATO súhlasia s tým, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom Aliancie a Moskva jej v tom nemôže zabrániť, povedal vo štvrtok generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Šéfovia diplomacií členských krajín sa na neformálnom stretnutí v Osle snažili rozptýliť nezhody v tejto otázke pred kľúčovým júlovým summitom v litovskom Vilniuse.

NATO, ministri, Blinken, Wlachovský Čítajte viac Členovia NATO súhlasia so vstupom Ukrajiny do Aliancie

17:45 Ministerstvo obrany USA uzavrelo s americkou firmou Global Military Products zmluvu v hodnote viac ako 118 miliónov dolárov na nákup a dodávku samohybných protilietadlových systémov Gepard pre Ukrajinu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje americký rezort obrany.

„Spoločnosť Global Military Products Inc získala kontrakt v hodnote 118 375 740 dolárov na nákup a dodávku protilietadlových systémov Gepard," uviedol Pentagon.

USA v stredu oznámili ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v sume 300 miliónov dolárov. Jeho súčasťou je nové vybavenie protileteckej obrany, delostrelectva, protitankové zbrane a munícia predovšetkým pre ručné zbrane. Konkrétne balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, rakety protivzdušnej obrany AIM-7, systémy protivzdušnej obrany Avenger, protilietadlové systémy Stinger, presne navádzanú leteckú muníciu, letecké rakety Zuni a muníciu pre drony.

Ruské drony sú na Ukrajine korisťou pre nemecké gepardy
Video

17:35 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naznačil, že ďalšou úlohou pre jeho bojovníkov by mohla byť obrana ruského územia. Prigožin sa tento týždeň vydal na „turné“ po Rusku. Počas dvoch dní usporiadal tlačové konferencie v troch mestách, kde predstavil svoj projekt.

prigožin Čítajte viac Prigožin vie, ako na víťazstvo. Aká bude ďalšia úloha pre vagnerovcov?

17:15 Kremeľ odsúdil „mlčanie medzinárodného spoločenstva“ v súvislosti s ostreľovaním ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

„Medzinárodné spoločenstvo malo možnosť vidieť videozáznamy a čítať materiály popisujúce priebeh útokov na obytné budovy i infraštruktúru,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že Rusko nezaznamenalo „ani jedno slovo kritizujúce Kyjev“.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov predtým uviedol, že pri ostreľovaní mesta Šebekino utrpelo zranenia osem ľudí. Z ostreľovania obvinil ukrajinské sily.

Kremeľ označil tento týždeň situáciu v Belgorodskej oblasti za „alarmujúcu“.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva

16:25 Légia Sloboda Ruska zverejnila dve videá, na ktorých sú zachytené výbuchy geolokalizované televíziou CNN v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, a tvrdí, že zasiahli vojenské ciele. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Skupina protiputinovských bojovníkov uvádza, že jedno video zachytáva „výbuch munície a mínometu nepriateľa po presnej delostreleckej práci“. Televízia CNN geolokalizovala video s výbuchom do Šebekinského okresu v Belgorodskej oblasti, nedokáže však overiť tvrdenie o úspešnom zásahu.

K druhému videu légia uvádza: „Naďalej sa delíme o jasnú prácu delostrelectva: na pochode bola zničená kolóna raketometov Grad (BM-21).“ a dodáva, že „spolu s bratmi z RDZ (Ruského dobrovoľníckeho zboru) pokračujeme v demilitarizácii Putinovej armády“. Použili pritom termín demilitarizácia, ktorý Kremeľ uvádzal ako jeden zo svojich cieľov pri invázii na Ukrajinu.

16:00 Pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský to povedal na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Osle. TASR o tom vo štvrtok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Ukrajinky a Ukrajinci si zaslúžia život v mieri. Ako pre Slovensko, tak ani pre nášho východného suseda neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než je členstvo v Aliancii. A je aj v našom záujme, aby ich Ukrajina jedného dňa dostala. Lebo práve to je jediná garancia, že hrôzy vojny za našimi hranicami sa viac nebudú opakovať,“ vyhlásil Wlachovský.

Súčasne pripomenul, že Ukrajina dostala už na bukureštskom summite NATO v roku 2008 prísľub členstva v Aliancii.

15:50 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že odhalila operáciu americkej špionážnej agentúry NSA, ktorá vraj využila doposiaľ neznámy vírus nainštalovaný do telefónov značky Apple. Za účelom nasadenia vírusu boli v týchto smartfónoch údajne špeciálne vytvorené slabé miesta. TASR prevzala túto informáciu z webu britského denníka The Guardian.

Podľa FSB boli zasiahnuté telefóny ruských používateľov, zahraničných diplomatov pôsobiacich v Rusku a bývalých sovietskych republikách, vrátane tých z členských štátov NATO, Izraela, Sýrie a Číny.

15:25 Dezinformácie sú stále aktuálnou témou a sme neustále konfrontovaní s novými spôsobmi šírenia ruskej propagandy. Povedal generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz.

Na konferencii s názvom „Dezinformácie zajtrajška. Budúcnosť informačnej vojny“ Surmacz uviedol, že Rusko posledných 100 rokov šíri dezinformácie úspešne a veľmi profesionálne.

Poliaci veľmi dobre vedia, ako funguje ruská propaganda, ale zvyšok sveta „v tom úplne zlyhal“, uviedol.

Surmacz ďalej povedal, že „prakticky každý deň sa stretávame s novými spôsobmi, ktoré aktívne zavádzajú ruské dezinformácie nielen do života v Poľsku, ale v celom svete“.

15:05 Nový minister obrany Martin Sklenár potvrdil záujem Slovenska podieľať sa na pláne Európskej únie ohľadom dodávok munície na Ukrajinu. Sklenár to povedal pri dnešnom rokovaní so šéfom zastúpenia EÚ na Slovensku Vladimírom Šuchom.

„Slovensko je pripravené pomôcť naplniť spoločnú ambíciu EÚ týkajúcu sa poskytnutia delostreleckej munície pre Ukrajinu – náš domáci obranný priemysel má pre to potrebné kapacity i odborné znalosti,“ povedal Sklenár.

Delostreleckú muníciu podľa slovenského ministra vyrába 15 firiem v 11 členských štátoch európskeho bloku. So Šuchom hovoril o možnostiach podpory výrobných kapacít slovenského obranného priemyslu aj zo zdrojov EÚ.

Ministerstvo obrany už za bývalej slovenskej vlády premiéra Eduarda Hegera začalo pripravovať projekt zvýšenia výroby munície. Muníciu kalibru 155 milimetrov vyrába na Slovensku pološtátna firma ZVS Holding, v ktorej vlastní polovičný podiel skupina Czechoslovak Group (CSG) českého podnikateľa Michala Strnada. Tento rok v marci slovenské ministerstvo obrany uviedlo, že ZVS Holding pred ruskou inváziou na Ukrajinu vyrábal ročne zhruba 20.000 kusov munície. Tento rok by sa produkcia podľa skoršieho vyjadrenia Sklenárovho predchodcu vo funkcii ministra obrany Jaroslava Nade mala zvýšiť na 30.000 kusov.

Europoslanec Štefanec: Výroba munície pre Ukrajinu podporí naše podniky
Video

14:45 Poľsko od štvrtka uzatvorilo svoju hranicu s Bieloruskom pre kamióny prichádzajúce z Bieloruska a Ruska a tiež nákladné vozidlá registrované v týchto krajinách. Doposiaľ z Bieloruska vpúšťali ťahače s poľským návesom, to odteraz neplatí.

Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński obmedzenia na hraniciach avizoval už začiatkom týždňa.

Uzatvorenie hraníc je podľa DPA vyvrcholením dlhších sporov medzi Poľskom a Bieloruskom. Vo februári v Bielorusku odsúdili 50-ročného novinára a zástupcu tamojšej poľskej menšiny Andrzeja Poczobutu na osem rokov väzenia za údajné šírenie nenávisti a výzvy na „aktivity poškodzujúce Bielorusko“.

14:30 Akékoľvek pochybnosti pri prijímaní Ukrajiny do NATO povzbudzujú Rusko na napadnutie ďalších krajín, upozornil vo štvrtok európskych lídrov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Musíme si pamätať, že každá pochybnosť, ktorú dáme tu v Európe najavo, je trhlinou, ktorú sa Rusko pokúsi obsadiť,“ uviedol Zelenskyj na samite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku.

„Potrebujeme spravodlivý mier. Preto každá krajina, ktorá susedí s Ruskom a nechce, aby ju Rusku roztrhalo, by mala byť plnohodnotným členom Európskej únie a NATO,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajina je kandidátskou krajinou na vstup do NATO a EÚ a Moldavsko sa uchádza o členstvo v EÚ. Pre pokračujúcu vojnu na Ukrajine však niektoré európske krajiny váhajú so stanovením presného časového harmonogramu ich členstva. Odkladanie tohto rozhodnutia však podľa Zelenského podkopáva silu Západu.

„Či sa tieto pochybnosti týkajú životne dôležitých bezpečnostných krokov alebo spochybňujú našu jednotu, možno schopnosť postaviť sa výzvam našej doby, každá pochybnosť prináša viac neistoty,“ domnieva sa Zelenskyj.

14:10 Rusko mení mená a dátumy narodenia nelegálne deportovaných ukrajinských detí. Ako referuje web fakty.com.ua, povedala to ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková.

„V ruských regiónoch deťom menia identitu – mená, priezviská, dátumy narodenia… Robia všetko pre to, aby ich asimilovali a v skutočnosti spáchali genocídu proti našim deťom,“ povedala Vereščuková. Dodala, že Rusi chcú ukrajinské deti násilne rusifikovať, dávať im takzvané pasy a robiť všetko pre to, aby zabudli na svoju rodnú krajinu, jazyk, kultúru a prijali novú realitu.

Vereščuková zdôraznila, že Ukrajina potrebuje masívnu medzinárodnú podporu pre návrat ukrajinských detí. „Musíme vyvinúť tlak na Rusko. Musíme okamžite nájsť mechanizmus. Pretože každý deň, keď tam deti zostanú, je mínusom pre ich budúcnosť, je to strata identity,“ poznamenala Vereščuková.

14:00 Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 525 detí a ďalších 1047 utrpelo zranenia. Oznámila to vo štvrtok na Medzinárodný deň detí ukrajinská generálna prokuratúra.

Generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch. Patria k nim vražda a ublíženie na zdraví, sexuálne násilie, útoky na inštitúcie a zariadenia pre deti, deportácia, nútené vysídlenie a únosy.

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že na Ukrajine bolo od začiatku ruskej agresie poškodených viac ako 2500 vzdelávacích inštitúcií, pričom 256 z nich bolo úplne zničených.

„Deň detí má byť o bezpečnom detstve, lete, živote… Ale tento deň je dnes o nových zločinoch Ruskej federácie proti ukrajinským deťom,“ uviedla ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská.

13:45 Rozhodnutie stretnúť sa na samite iba 20 kilometrov od hraníc s Ukrajinou je jasným vyjadrením našej solidarity s Ukrajinou a jej ľudom. Vo svojom úvodnom príhovore na samite Európskeho politického spoločenstva (EPC) to uviedla moldavská prezidentka Maia Sanduová. „Ukrajinci bojujú za slobodu, za európske hodnoty a budúcnosť nášho kontinentu,“ dodala.

Ako hostiteľka samite pokračovala, je pre ňu veľkou cťou privítať v Moldavsku práve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Som hrdá, že dnes môžem stáť po jeho boku,“ dodala Sanduová. Zelenského účasť na dnešnom vrcholnom stretnutí nebola dopredu oznámená.

Moldavci i obyvatelia ďalších európskych krajín ukázali podľa prezidentky solidaritu s ukrajinskými občanmi, ktorí sa k nim uchýlili pred vojnou, a privítali ich vo svojich domovoch. „Je ale potrebné urobiť viac. Tento samit poskytuje platformu pre nájdenie riešení, ku ktorým sa môžeme všetci zaviazať, aby znovu zavládol mier,“ dodala s tým, že treba riešiť aj dôsledky vojny a ďalšiu ochranu Európy.

13:36 Ruský dobrovoľnícky zbor, skupina protiputinovských ruských občanov napojená na ukrajinskú armádu, odmietla, že by ostreľovala civilistov a tvrdí, že sa začala ich „druhá fáza„ v Rusku.

Jeden z ich bojovníkov vo videospráve hovorí, že „opäť raz bojujú na ruskom území“. „Čoskoro sa objaví predmestie Šebekina,“ uviedla skupina, odkazujúc na obec v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte aj Ruskí partizáni: Oslobodíme celé Rusko. Putinova armáda je zbabelá

13:20 Európsky parlament podporil návrh zákona na zvýšenie európskej výroby munície a rakiet.

Právny predpis bol prijatý 446 hlasmi za, pričom 67 europoslanci hlasovali proti a 112 sa hlasovania zdržali. Teraz začnú rokovania s Radou s cieľom dosiahnuť politickú dohodu, o ktorej sa bude hlasovať v júli v pléne.

munícia, 155 Čítajte aj Europoslanci schválili viac munície pre Ukrajinu

12:55 Rusko údajne vo štvrtok nadránom zabránilo invázii dvoch ukrajinských rôt motorizovanej pechoty na svojej územie. Na odvrátenie ich prieniku do Belgorodskej oblasti na západe Ruska ruské sily použili bojové lietadlá a delostrelectvo. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

„O približne 3.00 h (2.00 h SELČ) sa ukrajinské jednotky pozostávajúce z najviac dvoch rôt motorizovanej pechoty s podporou tankov pokúsili vniknúť (na ruské územie),“ vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

12:40 Ukrajina chce na júlovom samite NATO vo Vilniuse získať „jasné“ rozhodnutie o svojej budúcnosti v Severoatlantickej aliancii, povedal dnes prezident Volodymyr Zelenskyj na úvod samite lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC). Rokovania, ktoré sa konajú v Moldavsku, začala prezidentka Maia Sanduová, a potom hneď odovzdala slovo práve Zelenskému.

Ukrajinský prezident, ktorého prítomnosť na samite nebola vopred oznámená, hovoril aj o dôležitosti jednoty. Spomenul, že ruský teror v jeho krajine aj naďalej pokračuje.

12:25 Stovky užívateľov Facebooku zdieľali príspevok, podľa ktorého americký generál Christopher Cavoli pred výborom amerického Kongresu povedal, že Rusko vyhráva na Ukrajine. Nie je to pravda, generál uviedol, že Rusko bude pre americkú a európsku bezpečnosť aj naďalej predstavovať akútnu hrozbu a že veľká časť ruskej armády nebola vojnou na Ukrajine zasiahnutá. Zároveň však spomenul aj úspech ukrajinskej obrany proti ruskej invázii.

Video v týchto zavádzajúcich príspevkoch obsahuje úryvok odpovede Cavoliho na otázku kongresmana Joea Courtneyho o operáciách ruských ponoriek v Atlantiku.

Odpoveď Cavoliho znie: „Predovšetkým by som si dovolil zdôrazniť vašu poznámku o špecifickosti degradácie ruských síl. Veľká časť ruskej armády nebola týmto konfliktom negatívne zasiahnutá. K tej patria aj podmorské sily. Nemôžem sa verejne vyjadrovať o podmorských bojoch a našom úsilí v tomto ohľade, ale môžem povedať, že Rusi sú aktívnejší, než sme ich videli za posledné roky. Ich hliadky po celom Atlantiku sú po väčšinu času na vysokej úrovni, na vyššej úrovni, než sme videli za posledné roky a to aj napriek všetkému úsiliu, ktoré Rusko vynakladá na Ukrajine.“

12:10 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok na Twitteri komentoval ruské nočné útoky na Kyjev, kde bolo zabité dieťa. Pripomenul, že ho zabili práve na Medzinárodný deň detí. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Kuleba v tvíte napísal: „Je medzinárodný deň ochrany detí. Rusko pri raketovom útoku na Kyjev zabilo deväťročné dievča, jeho matku a ďalšiu ženu. Tí, čo majú deti, si vedia predstaviť, čo znamená prísť o dieťa. Ruský terorizmus musí byť porazený. Ukrajina to s dostatočnou podporou dokáže.“

Ostreľovanie ukrajinskej metropoly v noci na štvrtok si vyžiadalo životy troch ľudí a v dvoch štvrtiach mesta Kyjev hlásili celkovo 19 zranených.

Poškodená bola aj detská poliklinika v mestskej časti Desňanskyj. Zasiahnuté boli aj tri školy, materská škola, okresná policajná stanica a šesť domov. V mnohých sú rozbité okná a dvere a „tlaková vlna strhla balkón“.

11:57 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell dúfa, že stretnutie takmer 50 európskych lídrov na samite Európskeho politického spoločenstva (EPC) vyšle Rusku silnú správu o európskej jednote.

Samit, ktorý sa koná na zámku Mimi v moldavskej obci Bulboaca, ležiacej asi 20 kilometrov od ukrajinských hraníc, má ukázať jednotu Európy pri obrane medzinárodných hraníc. „Je dôležité, aby sa táto správa dostala k Rusku,“ povedal Borrell vo štvrtok pri príchode na samit.

Rusko a Bielorusko sa na samit nezúčastňujú nie preto, že by ich organizátori nechceli pozvať, ale preto, že šéf Kremľa Vladimir Putin rozpútaním vojny na Ukrajine vylúčil Rusko z európskeho spoločenstva, vyhlásil Borrell.

11:45 Západ aktívne podnecuje Moldavsko k účasti v konflikte na Ukrajine, vyhlásil dnes šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov. Ukrajina sa podľa neho stala odrazovým mostíkom pre vojnu proti Rusku a „podvratnú činnosť“ proti Bielorusku, napísala ruská štátna agentúra TASS. Rusko napadlo Ukrajinu vlani vo februári a rozpútalo tým najkrvavejší konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

„Západ aktívne vťahuje Moldavsko do ukrajinského konfliktu a podnecuje ho k násilnému vyčisteniu Podnesterska a Gagauzska,“ vyhlásil Bortnikov na stretnutí šéfov bezpečnostných a tajných služieb Spoločenstva nezávislých štátov (SNS) v Bielorusku.

Podnestersko je prevažne ruskojazyčný pás územia s niekoľkými stovkami tisíc obyvateľov, ktorý sa odtrhol od Moldavska na začiatku 90. rokov minulého storočia, oficiálne ho žiadny štát neuznáva, útvar má ale podporu Moskvy, ktorá tam rozmiestnila niekoľko stoviek svojich vojakov. Gagauzsko je moldavským autonómnym regiónom.

11:30 Švajčiarsky zbrojársky koncern Ruag napriek odmietavým signálom z vlády oficiálne požiadal o export 96 vyradených tankov Leopard 1. Potvrdil to dnes podľa agentúry DPA švajčiarsky štátny sekretariát pre hospodárstvo (SECO) pri ministerstve hospodárstva. Podľa firmy má o nákup týchto tankov záujem nemecká zbrojovka Rheinmetall. Použité tanky, ktoré momentálne nie sú spôsobilé na nasadenie do boja, by neskôr mali byť ďalej posielané na Ukrajinu, povedala hovorkyňa švajčiarskeho koncernu.

leopard 1 Čítajte aj Švajčiarsky Ruag sa vzoprel vláde. Ukrajine chce poslať 96 vyradených Leopardov

10:55 Všetci spojenci z Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa zhodujú na tom, že „Ukrajina sa stane členom aliancie“. Vo štvrtok to povedal generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg, informuje spravodajský portál CNN.

„Všetci spojenci súhlasia, že dvere NATO sú otvorené novým členom,“ povedal Stoltenberg novinárom pred neformálnym stretnutím ministrov zahraničia krajín NATO v nórskom Osle a dodal, že Moskva nemá právo veta proti rozširovaniu aliancie.

Rusko pritom pri ospravedlňovaní invázie na Ukrajinu okrem iného tvrdilo, že chce zabrániť NATO v expanzii do blízkosti svojich hraníc.

I keď Ukrajina nie je členom aliancie a NATO trvá na tom, že nie je stranou konfliktu, blok zohráva kľúčovú úlohu v podpore Kyjiva poskytovaním miliárd vo forme vojenskej pomoci a inej podpory.

Najdôležitejšou úlohou NATO je podľa Stoltenberga zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila vo vojne proti Rusku a zabrániť tomu, aby sa konflikt rozšíril za jej hranice. „To je dôvod, prečo sme zvýšili našu hlavnú prítomnosť na východnom okraji územia NATO,“ povedal tiež vo štvrtok.

Video
Český minister zahraničia Lipavský: Ukrajine by som ponúkol členstvo v NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vo štvrtok pricestoval na samit Európskeho politického spoločenstva v Moldavsku, skonštatoval, že jeho krajina je pripravená pridať sa k NATO. „Ukrajina je pripravená byť v NATO,“ povedal Zelenskyj, stojac po boku moldavskej prezidentky Maie Sandu.

10:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval na samit Európskeho politického spoločenstva (EPC) do moldavského mesta Bulboaca.

Zelenskyj je prvý z celkovo 47 európskych lídrov, ktorý na samit pricestovali. Zároveň ide o jeho prvú návštevu v Moldavsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová ho privítala na zámku Mimi v Bulboace, kde sa uskutoční druhý samit EPC. Jeho vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron a slovenskú republiku na podujatí zastupuje premiér Ľudovít Ódor.

Stretnutie EPC má ukázať silu európskej diplomacie zjednotenej proti Rusku.

„Podporujeme Moldavsko a jeho obyvateľov, ktorí sa integrujú do EÚ. Podporili ste našich ľudí, našich utečencov, ktorí utiekli v prvých dňoch vojny, a my na to nikdy nezabudneme,“ povedal Zelenskyj po boku Sanduovej. „Naša budúcnosť je v EÚ. Ukrajina je pripravená vstúpiť do NATO,“ dodal podľa agentúry Reuters.

9:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že námorný prístav Pivdennyj je v súčasnosti prakticky zablokovaný, a ak sa Rusku bude naďalej tolerovať blokovanie plavby v Čiernom mori, potom by podobnými krokmi mohli trpieť aj ďalšie krajiny sveta. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Svet vie, akú zásadnú úlohu zohráva náš námorný vývoz obilia z pohľadu svetovej potravinovej bezpečnosti. Vo všeobecnosti je bezpečnosť v Čiernom mori a účinnosť medzinárodného práva týkajúceho sa plavby celosvetovo dôležitým bezpečnostným faktorom,“ povedal Zelenskyj.

Poznamenal taktiež, že z troch prístavov zahrnutých do čiernomorskej obilnej dohody je námorný prístav Pivdennyj prakticky zablokovaný. Nahromadilo sa tam viac ako jeden a pol milióna ton poľnohospodárskych produktov, najmä obilia, ktoré očakáva najmenej desať krajín. Zelenskyj uviedol, že medzi tieto krajiny patria Turecko, Egypt, Bangladéš a Čína. Zdôraznil, že čím menej potravín sa bude do týchto krajín dodávať, tým vyššie budú ceny potravín pre obyvateľstvo.

„Blokáda jedného prístavu na Ukrajine vytvára mimoriadne vážne riziká pre rôzne krajiny. A to sú štáty, kde sa Rusko stále snaží využiť svoje vzťahy s nimi,“ podotkol Zelenskyj. Poďakoval tiež všetkým, ktorí pomáhajú Ukrajine zvýšiť bezpečnostný priestor v Čiernom mori a vyvíjajú tlak na Rusko, aby odblokovalo dodávky potravín.

9:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že čoskoro pocestuje do Turecka, aby tam diskutoval o členstve Švédska v NATO. Ankara ani Budapešť zatiaľ švédsku prihlášku neschválili.

„Môj odkaz (prezidentovi Recepovi Tayyipovi) Erdoganovi bude, že je v záujme všetkých členov NATO, aby v jeho radoch bolo aj Švédsko,“ uviedol Stoltenberg pred začiatkom rokovania ministrov zahraničia NATO v Osle.

Švédsko podalo prihlášku do NATO spoločne s Fínskom vlani na jar v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Kým Fínsko sa oficiálne členom vojenskej aliancie stalo v apríli, vstup Švédska stále dvaja členovia aliancie neratifikovali, akokoľvek je podľa Stoltenberga či Washingtonu severská krajina na členstvo pripravená.

8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno prišiel na samit lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa koná v Moldavsku. Na červenom koberci ho privítala moldavská prezidentka Maia Sanduová. Ide o prvú návštevu Zelenského v susednej krajine od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Zelenskyj na sociálnych sieťach uviedol, že ho dnes v Moldavsku čaká tiež viacero bilaterálnych rokovaní.

8:45 Všetky členské štáty NATO súhlasia s tým, že sa Ukrajina stane členom aliancie, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliančné krajiny tiež Ukrajinu podporujú v jej obrane proti ruskej ozbrojenej agresii a vytrvajú v tom tak dlho, ako to bude potrebné, dodal pred začiatkom neformálneho rokovania ministrov zahraničia NATO, ktoré sa koná v Nórsku.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Stoltenberg: Členské štáty súhlasia s tým, že Ukrajina sa stane členom NATO

8:35 Rusko v stredu oznámilo evakuáciu stoviek detí z pohraničných obcí v Belgorodskej oblasti, keďže v tomto južnom regióne sa zosilňuje ostreľovanie. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

belgorod Čítajte viac Rusko evakuuje pre alarmujúcu situáciu stovky detí z pohraničných obcí

8:00 Pri nočnom ostreľovaní ruského mesta Šebekino blízko hranice s Ukrajinou utrpelo zranenia osem ľudí, napísal na telegrame šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Troch ľudí museli hospitalizovať. Priamo zasiahnutá bola jedna obytná budova, ktorá začala horieť. Horí tiež aj strecha jednej z administratív­nych budov.

„Šebekino je pod neustálou paľbou, o 12.00 h v noci, o 3.40 h a o 5.15 h strieľali ozbrojené sily Ukrajiny na stred a okraj mesta,“ uviedol Gladkov. Ako dodal, škody na obytných domoch i administratívnych budovách rovnako ako už niekoľkokrát v minulosti spôsobili strely z raketometu Grad.

Belgorodská oblasť podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou od začiatku ruskej invázie pomerne často hlásia útoky na svojom území, okrem iného z dronov. Minulý pondelok sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“. Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Legie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli. Podobné informácie o vpáde ruských dobrovoľníkov bojujúcich na ukrajinskej strane sa v súvislosti s obcou Šebekino začali na webe objavovať aj teraz.

Gladkov tiež uviedol, na internete sa šíria falošné správy o zberných miestach na urgentnú evakuáciu z oblasti. „V tejto chvíli je nemožné a nebezpečné zhromažďovať množstvo ľudí na jednom konkrétnom mieste,“ napísal gubernátor ruského regiónu. Tým, ktorí už mesto opustili, sú podľa jeho slov pripravení pomôcť a môžu sa ubytovať v prechodných ubytovacích strediskách, napríklad na štadióne v Belgorode.

7:45 Kyjevská vojenská správa a jej šéf Serhij Popko sa podľa zatiaľ dostupných informácií domnievajú, že nočný útok na ukrajinskú metropolu, ktorý má najmenej tri obete, viedli Rusi balistickými raketami a strelami s plochou dráhou letu. Podľa Popka sa všetky blížiace sa rakety podarilo zostreliť, obete majú na svedomí ich padajúce trosky.

7:30 Moskovský súd na stredu naplánoval predbežné pojednávanie, na ktorom sa mali prerokovať technické otázky súvisiace s procesom s väzneným opozičným politikom Alexejom Navaľným, ale bez uvedenia dôvodu ho presunul na 6. júna.

Súd súčasne zamietol žiadosť Navaľného právnikov, aby dostali viac času na preskúmanie rozsiahlych materiálov k prípadu.

V tomto novom prípade je Navaľnyj obvinený z výziev na extrémizmus, financovania extrémizmu, založenia extrémistického spoločenstva, zapojenia neplnoletých do nebezpečných činov, rehabilitácie nacizmu a zo založenia mimovládnej organizácie zasahujúcej do práv občanov.

Ako informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová, ruskému opozičnému politikovi za to hrozí 30 rokov väzenia. Samotný Navaľnyj obvinenia súvisiace s extrémizmom odmietol ako „absurdné“.

Jarmyšová dodala, že nový proces s Navaľným sa nebude konať na súde, ale priamo vo väzenskom tábore IK-6, kde si politik momentálne odpykáva svoj trest.

Navaľnyj nedávno vyhlásil, že podľa vyšetrovateľa bude čeliť aj samostatnému súdnemu konaniu pred vojenským súdom, a to v súvislosti s obvineniami z terorizmu, za ktoré by mu potenciálne mohol hroziť doživotný trest.

7:15 Medzi tromi obeťami ostreľovania, ktorému bola v noci na štvrtok vystavená ukrajinská metropola, je jedno dieťa narodené v roku 2012.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pred tým s odvolaním sa na kyjevskú mestskú vojenskú správu a primátora Vitalija Klička informovala o dvoch detských obetiach tohto útoku.

Z paľbou zasiahnutých dvoch okresov mesta Kyjev okrem toho hlásia 12 zranených vrátane jedného dieťaťa, uviedli miestne úrady.

Počas nočného útoku bola troskami poškodená detská poliklinika v mestskej časti Desňanskyj. Administratíva Kyjeva nateraz nešpecifikovala, o aké úlomky ide.

V tej istej štvrti dostali zásah aj dve školy, okresná policajná stanica a materská škola. V mnohých bytových domoch sú rozbité okná a dvere a „tlaková vlna strhla balkón“.

V niekoľkých ďalších oblastiach mesta tiež padali trosky a boli rozbité okná. Na jednom mieste bolo poškodené potrubie na prívod teplej vody.

BBC informovala, že ráno bol v meste Kyjev opäť vyhlásený letecký poplach. Monitorovacie služby avizovali hrozbu útoku balistickými raketami a tvrdia, že sú namierené priamo na Kyjev.

6:47 Ukrajina má dôkazy, že na deportáciách ukrajinských detí, rukojemníkov z radov civilistov i vojnových zajatcov sa priamo podieľajú aj bieloruské orgány, vyhlásil komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Podľa tlačovej agentúry Reuters ukrajinská generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje možnú úlohu Bieloruska v nezákonnom transfere ukrajinských detí z území okupovaných Ruskom.

V správe exilových členov bieloruskej opozície sa tvrdí, že do rekreačných táborov a sanatórií v Bielorusku bolo proti svojej vôli odvezených 2150 ukrajinských detí vrátane sirôt vo veku od šesť do 15 rokov.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu informoval, že od rozpútania vojny voči Ukrajine Rusko z jej územia nezákonne odviedlo takmer 20.000 detí, informovala BBC s tým, že Kostin to oznámil na tlačovej konferencii v predvečer Medzinárodného dňa detí.

K svojim rodinám na Ukrajinu sa doteraz vrátilo len 371 z nich.

6:45 Ruské médiá – po vzore pokojnej reakcie prezidenta Vladimira Putina – utorňajší nálet bezpilotných lietadiel na Moskvu nijako nedramatizovali. Doteraz najväčší útok dronov na hlavné mesto však ruské noviny neopomenuli a hlavné štátne televízie mu venovali nezvyčajne veľa vysielacieho času, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe.

moskva Čítajte viac Ani psa to nezobudilo, tvrdila ruská televízia o nálete dronov na Moskvu

6:40 Útok, ktorému bola v noci na štvrtok vystavená ukrajinská metropola Kyjev, si vyžiadal tri obete na životoch. S odvolaním sa na záchranné služby o tom informoval kyjevský primátor Vitalij Kličko, pričom spresnil, že dve z obetí sú deti vo veku asi päť a 12 rokov.

Štyri ďalšie osoby utrpeli zranenia, dodáva agentúra AFP. Podľa britskej stanice BBC, ktorá podotkla, že ide ide predbežnú bilanciu, bolo pri nočnom útoku na Kyjev zranených najmenej sedem osôb.

6:00 Počas nočného útoku zo vzduchu dnes zomreli v Kyjeve tri osoby a ďalšie sú zranené. Uviedli to miestne úrady. Útok zasiahol východnú časť metropoly, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vojenských úradov. Mŕtvych a škody na majetku zrejme spôsobil dopad zostrelených ruských rakiet.

Podľa serveru The Kyiv Independent bolo v ukrajinskom hlavnom meste počuť vo štvrtok skoro ráno niekoľko výbuchov. „Tri osoby zomreli a štyria sa zranili počas útoku v Desňanskej štvrti,“ uviedla vojenská správa na sieti Telegram. Podľa úradu sú medzi mŕtvymi dve deti. Neskôr úrady informovali o tom, že zranených je najmenej desať.

Útoku podľa vyhlásenia úradov čelila aj Dniprovská štvrť.

Podľa agentúry AP Rusko použilo pre tento útok rakety. Mŕtvych a zranených potom zrejme spôsobili zbrane zostrelené protivzdušnou obranou. Trosky rakiet poničili tiež nemocnicu, obytné domy a vodovod.

Kyjev čelil nočným útokom zo vzduchu štvrtý deň za sebou. Pri ruskom útoku v stredu s použitím bezpilotných prostriedkov zahynul najmenej jeden človek.

© Autorské práva vyhradené

641 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine